Zehirli Backlink
Zehirli backlinkten önce backlink konusuna kısa bir giriş yapalım; Backlinkler, web sitelerinin SEO çalışmalarında sayfa dışı SEO’ya en fazla katkısı olan tanıtım, reklam gibi konuları da kapsayan bir çalışmadır. Farklı web sitelerinden, forumlardan veya blog gibi yerlerden sizin web sitenizin veya bir sayfanızın tıklanabilir bağlantısının olmasıyla trafik çekilebilme olanağını yükselten bir çalışma türüdür. Organik veya ücretli şekillerde yapılabilir. Sitenize ne kadar değerli geri bağlantı gelirse sonuç sayfalarında üst sıralara çıkmanız o kadar kolay olacaktır. Backlink ile ilgili daha detaylı bilgi için ‘Adım Adım SEO’, ‘Sayfa Dışı SEO’, ‘Link Oluşturma Nedir?’ veya ‘Backlink Nedir?’ yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Zehirli backlink teriminin İngilizce karşılığı toxic backlinktir. Dilimize de toksik olarak geçmiştir ve bazı Türkçe kaynaklarda toksik backlink olarak da bahsedilir ama biz zehirli olarak tabir etmeyi tercih ettik. SEO uzmanları tarafından tercih edilmeyen kirli kelimelerden oluşan bir yapıdır. Zehirli backlinkler spam içeren veya düşük bir kaliteye sahip web sitelerinden gelen geri bağlantılardır. Bazen çok önemli bir durum gibi görünmeyebilir ama diğer SEO çalışmalarına ciddi zarar verebildiği görülmektedir. Yani backlink ne kadar faydalıysa zehirli backlink de tam tersi şekilde işlemektedir ve arama motorlarındaki itibarınızı zedelemektedir.
Zehirli Backlink Türleri Nelerdir?
Backlinkler, bağlandıkları yazı itibariyle alakalı olmadıklarında, düşük kaliteli bir yönlendirme alanından geldiklerinde veya doğal olmadıklarında, etik olmayan (siyah şapka) SEO uygulamalarına bağlıysa bu backlinkler zehirli olarak adlandırılırlar.
Bu tür zehirli geri bağlantılar genellikle aşağıdaki şekillerde edinilebilir;
-Doğal Olmayan Bağlantılar: Bağlantıların birbirleriyle alakalı olması doğal olduğunu gösteren ilk sebeplerdendir. Bağlantı alaka düzeyi düşük olan sitelerde doğal olmayan geri bağlantılar olduğu belirlenebilir. Bir istenin Google’da üst sıralara çıkması amacıyla oluşturulduğu için bağlamsal olarak ilgisizdir, bağlantı şemalarının ve kötü bağlantı kurma stratejilerinin sonucudur.
-Bağlantı Grupları: Bağlantı grupları, web sitelerin arama motoru görünürlüğünü artırmak için oluşturulmuş bir gruptur. İçinde farklı web siteleri veya web sitesi bulunur. Bağlantı grupları (çiftlikleri) işleten çevrimiçi işletme sahipleri, üst sıralara çıkmak isteyen müşterilerinin sıralamalarında artış olacağı konusunda yanlış bilgiler vererek ücretli bağlantı satarlar ve bu taktik o an olmasa bile sonraki süreçlerde web site sahibine ciddi zarar verebilir.
-Geri Döndürülmüş İçerik: Geri döndürülmüş içerikler, daha önceden yazılmış olan bir içeriğin biraz değiştirilerek, cümle yapılarını değiştirerek, çok az eklemeler yaparak veya eş anlamlı kelimelerle yeniden düzenleyerek oluşturulan içeriklerdir. Özgün olmadığı için ‘’İçerik yazma, içerik al’’ şeklinde bir tabir ile bilinir. Amaç, arama motoru sıralamalarını değiştirmektir. Google’ın farketmesi veya asıl içerik sahibinin şikayet etmesi ile zarar görülmesi mümkün olur.
Zehirli Backlinkler Nasıl Bulunur?
Google arama ile ilgili bazı kaynakları kullanarak ister kendiniz bu backlinkleri tespit edebilir ve manuel olarak kaldırabilirsiniz isterseniz Ahrefs, Semrush veya Moz gibi analiz araçları ile sitenizi taratabilirsiniz. Bu sayede zehirli backlinklerinize erişebilir ve ayrıntılı bir liste elde edebilirsiniz.
Sonraki süreçte yapmanız gereken ise Google Reddetme aracını kullanmaktır. İlerleyen zamanlarda ceza almamanız için önemli bir faktördür.
Zehirli Backlinklerden Ceza Alınır mı?
Türkçe karşılığı ile backlink kelimesinin geri bağlantı demek olduğunu biliyoruz. Geri bağlantılar da kendi içinde iki farklı kola ayrılır. Bunlar gelen bağlantılar ve giden bağlantılardır. Giden bağlantılar web sitenizden diğer sitelere işaret eden bağlantılardır. Google’ın yönergelerine aykırı şekilde başka bir web sitesine bağlantı verildiğinde giden bağlantılar için Google tarafından ceza alınabilmektedir. Gelen bağlantılar ise giden bağlantıların aksine başka web sitelerinden sizin web sitenize veya belli başlı bazı sayfalarına yönlendirilen bağlantılardır. Bunlar backlink profili konusunda en kilit noktayı oluşturur ve en fazla dikkat ve kontrol edilmesi gereken kısım da gelen bağlantılardır.
Google, farklı birçok sebeple sitelere ceza verebilmektedir. Özellikle siyah şapka SEO uygulamaları ve zehirli backlink yapan sitelerin cezalandırılmasının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu da belirtti.

Google, ceza vermeden önce elbette ince eleyip sık dokuyor ve bunu kendi geliştirdiği yapay zekalar ile hallediyor. Yapay Zekanın SEO ile İlişkisi başlıklı yazımızda Google’ın yapay zeka algoritmalarını ele aldık. Google Penguin güncellemesi de bir yapay zeka temel algoritmalarından biridir ve zehirli geri bağlantı profillerini, istenmeyen bağlantıları vb. kontrol etmekte ustalaşmıştır. Bu da Google Penguin’i web sitelerinin cezalandırılması konusuna yöneltmiştir. Çünkü Google’ın da kendi kuralları vardır. Biz bu kurallara Web Yöneticisi Yönergeleri demekteyiz. Buradaki yönergeler ihlal edildiğinde yukarıda bahsettiğimiz üzere hem sitenin itibarı düşer hem arama motorlarındaki sıralamalar düşer.
Web sitenizin sıralamasına zarar verebilecek çeşitli düşük kaliteli geri bağlantı türleri vardır. Bunların birkaçına aşağıda maddeler halinde yer verdik:
-Bağlantı ağları ve spam içerikli siteler: Arama sonuç sayfalarını manipüle etme amacıyla yayınlanan düşük kaliteli veya güvenilmez içeriklerdir.
-Altbilgi bağlantıları: Bir web sayfasının altbilgi bölümüne yerleştirilen bir bağlantı türüdür. Genellikle Google, kullanıcıya herhangi bir değer katmadıkları için bu tür geri bağlantıları görmezden gelir. Yani ceza almasanız bile yükselme stratejilerinizde etkisiz kalır.
-Site çapında bağlantılar: Bir web sitesinin her sayfasında görünen site genelindeki bağlantılar, başka bir web sitesine bağlantı vermek yerine, bir web sitesindeki belirli bir sayfaya bağlanan bir tür köprüdür.
-Web dizini bağlantıları: Bu dizinler spam içerikli bağlantılarla doldurulur ve kullanıcıları kötü amaçlı yazılım veya virüs bulaşmış içeriğe yönlendirebilecekleri için kullanımı tehlikeli olabilir.
– Alakasız siteler– Alakasız sitelerden gelen geri bağlantılar, arama motoru sonuç sayfalarını manipüle etme girişimi olarak görülebilecekleri için zararlı olabilir.
Zehirli backlinkler düşük kaliteli veya şüpheli bir web sitesinden/sitelerinden geldiği zaman arama sonuç sayfasındaki sıralamalarını değiştirmek üzerine olduğu anlaşılabiliyor ve Google Web Yöneticisi Yönergelerini ihlal ettiği için ilerde sorun yaşanabiliyor. Bu sebeple kurallara uygun backlink çalışmaları yapılması hem sitenizin güvende kalması ve otoritesini, itibarını korumasını sağlar hem de üst sıralardan geriye düşmemenize yardımcı olur.
Kaynak: https://www.semrush.com/blog/google-penalty-unnatural-inbound-links/ https://loganix.com/toxic-backlinks/