Araçlar

Mağaza

Backlink nedir?

Dijital pazarlamacıların backlinkten bahsettiğini duyuyorsunuz, ancak bir “backlink”’in ne olduğundan bile emin değilsiniz. Backlink nedir? ve neden bu kadar önemlidir? Burada, baclinkin ne olduğu ve backlink oluşturmanın neden bu kadar gerekli olduğundan bahsedeceğiz.

backlink nedir
Backlink

Backlink terminolojisine girmeden önce link ne demektir bunun anlamına göz atmamız gerekiyor. İnternet evreninde Türkçe adıyla bağlantı ya da köprü olarak adlandırılan link; web sayfalarını diğer web sayfalarına bağlayan bağlantıya verilen isimdir. Genellikle bir web sayfası adresi (örn: https://www.google.com) veya o sayfanın özel bir sayfasına (Örn: https://www.google.com/blog) yönlendirme şeklinde verilen bağlantı adresidir.

Siteniz.com adresinin sizin olduğunu varsayalım. Başka bir site olan site.com adresinde bulunan herhangi bir alandan siteniz.com adresinize verilen linkin açıklaması tam anlamıyla bir backlink’tir. Backlink tam olarak; internetteki bir sayfanın web sitenizdeki bir sayfaya başvurduğu ve bu sayfaya erişmek için tıklanabilir bir bağlantı içerdiği bir senaryodur.

Backlink, birbirinden çok farklı arama motoru optimizasyonu (SEO) terminolojisini içeren bir şemsiye terimdir. Aşağıda, etrafta sıklıkla görebileceğiniz diğer kalıp cümlelerin bazılarının kısa özetini geçersek:

  • Internal Link/Incoming Link – web sitenizin bir sayfasından ya da bölümünden diğerine atıfladığı link. Ayrıca genel anlamda buna iç bağlantı da denilmektedir.
  • Inbound Link – başka bir web sitesinden web sitenize gelen bağlantı (işte tam olarak bu herkesin peşinde olduğu backlinklerdir.)
  • Referral Link – bir web sitesine olan bağlantı (bu bir e-postadan ya da Word, pdf ve excel dosyalarından olabilmektedir.)
  • Outbound Link/External Link – kendi web siteniz üzerinden farklı bir web sitesine olan bağlantı.
  • Anchor Link – bir sayfadaki o sayfanın farklı bir bölümüne atıflanan bir bağlantı (bazen bunu uzun makalelerde okuyucuların bir bölümden diğerine atlamasının bir yolu olarak görebilirsiniz).

1996 yılında, Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin, İnternet’teki en iyi kaynakları, bağlantı profilleri açısından değerlendirmek için tasarlanmış hiyerarşik bir sistem olan PageRank fikrini oluşturdular. Başka bir deyişle; A web sitesi, B web sitesinden daha fazla bağlantıya (örn: 10 bağlantı) sahipse, A web sitesi B web sitesinden daha yüksek bir sırada yer alır.

Google’ın günümüzdeki ezici hakimiyetini göz önünde bulundurursak;

“PageRank, Google’ın algoritmasındaki en önemli arama motoru sıralama faktörlerinden birisi haline geldi. Başka bir deyişle, bir web sitesinin en önemli sıralama faktörlerinin başında gelen temel unsur; web sitesinin bağlantılarının sayısıdır.”

Peki, Google daha popüler hale geldiğinde neler oldu? Web sitesi sahipleri backlink almaya başladı.

Günümüzdeki durum ise; bir sitenin hala önemini gösteren durum, web sitelerini bağlama sayısıdır (2016’nın sonundan itibaren, arama sıralamalarıyla en güçlü şekilde ilişkili olan sıralama faktörüydü.). Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki backlink alınan sitelerin kalitesi, miktarından çok daha önemlidir.

Bunu şöyle düşünmek gerekiyor. Türkiye’nin en çok günlük ziyaretçisi olan bir site düşünelim. Ornek.com sitesinde sitenize verilecek bir backlink 50 blog sitesinden daha değerlidir.  

Kısacası, site ziyaretçilerinizin ya da müşterilerinizin aktif olarak aradığı terimler için Google’da daha üst sıralara çıkmanın en iyi yolu, yüksek kaliteli baclinkler elde etmektir.

Backlink almak için link kurma çerçevesinde bir strateji oluşturulmalıdır. Site içeriğinden bağımsız olan SEO çalışması oldukça önemli bir etkendir. Sitenize yüksek kaliteli baclinkler almak için belirli bir planlama yapılmalıdır. Siteniz için alacağınız her backlinkin harika etkiler yaratmasını beklemeyin. Google tarafından güvenilir, güçlü, popüler ve yüksek ziyaretçi sayısına sahip 1 siteden alacağınız backlinler, kalitesiz 50 siteden alacağınız backlinlerden çok daha değerlidir.

Bir linkin arama motorları tarafından izlenip izlenilmediği (follow – nofollow) gibi durumlar oldukça önemlidir. Siteniz için aldığınız değerli bir backlink, sizin sitenizden diğer sitelere verdiğiniz backlink ile aynı değerde olmayabilir. Kendi sitenizden link verdiğiniz sayfalar aldığınız backlinkten daha fazlasını sizden götürebilir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor. Backlink verdiğiniz; link metni, follow-nofollow durumları, meta etiketleri, sayfanızın SEO durumu, vb. birçok durum oluşturduğunuz planın bir anda çökmesine sebep olabilir. Sayfanızın altyapısından, SEO kriterlerini karşılamaya kadar birçok durumu iyi analiz etmeli ve buna göre bir baclink verme planı oluşturmalısınız. Arama motorlarının algoritmaları her durumda hataya yer bırakmayacak şekilde site altyapınızı gözlemleme özelliği üzerine kurulmuştur.

Sıralamanızı olumlu yönde etkileyebilecek iyi bir backlink, aşağıdaki özelliklere sahiptir.

  • İlişkili bir web sitesinden geliyorsa
  • Link özelliklerine ekli bir nofollow özelliği olmayan
  • Google güveni ve etki alanı yetkisi yüksek bir web sitesinden geliyorsa
  • Yüksek kaliteli bir web sitesinden geliyorsa

İyi bir backlinktir.

Kötü bir backlink aşağıdaki özelliklere sahiptir.

  • Bağlantı değişimi yapılmışsa
  • İçerik dizinleri düzgün olmayan kalitesiz bir siteden geliyorsa
  • Google’ın güveni ve etki alanı yetkisi düşük bir web sitesinden geliyorsa
  • Özgün ve Orijinal içeriği hiç olmayan bir web sitesinden geliyorsa
  • Tek amacı Google sıralamasını değiştirmekse

Bu kötü bir backlinktir.

Çok fazla zararlı backlink’e sahip bir web sitesi, site genelinde veya belirli bir web sayfası için Google’dan ceza alabilir ve Google sıralamasını kaybedebilir.

Sonuç olarak; Backlinler SEO için ve bir web sitesinin büyümesi ve sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir. Son çalışmalar, Google sıralama algoritmasındaki backlinklerin rolünün hala çok önemli olduğunu gösteriyor. Sıralamanızı geliştirmek için ihtiyacınız olan şey ilgili web sitelerinden yüksek kalitede geri dönüşler almasıdır yani dolayısıyla backlinkler almanızdır.

Geçmişte, normal bir linkin bir link olduğunu söylerdik ama bugün durum böyle değil. Konunun en can alıcı noktası; herhangi bir bağlantı türü değildir, önemli olan bağlantıların niteliği ve işlevidir.

Harika içeriğe ve bağlantılara sahip web siteleri Google’ın en üst sıralarında yer alabilirken, harika içeriğe sahip ve düzenli bağlantıları olmayan web siteleri Google’ın ilk sayfasına doğru yol alabilirler.

Backlinkler, web sitenize zirveye ulaşmak için ihtiyaç duydukları ekstra desteği sağlayabilir ve 7/24 kesintisiz organik trafiğin avantajlarından yararlanmanızı sağlayabilirler. Bu değerli linkleri almak hiç kolay değildir. Link kurma, SEO’nun en zorlu ve zaman alıcı faaliyetlerinden birisidir. Web site sahipleri, tüm zamanlarını web sitelerinde çalışarak geçirme eğilimindedir ve bu onların harika web siteleri oluşturmalarına yardımcı olmakla birlikte, zayıf bir bağlantı profili nedeniyle hak ettikleri sıralamaları alamama riski ile karşı karşıya kalmalarını sağlayabilmektedir. Bu yazıda; link nedir? backlink nedir? ve nasıl oluşturulur? Backlink türleri ve backlink oluşturmanın en yaygın yöntemleri açıklanmıştır. Bir sonraki adımınız, her bir yöntemi ayrıntılı olarak analiz etmeye ve web sitenizi tanıtmak için gerekli zamanı, bağlantı profilinizi daha güçlü hale getirmeye ayırmak olmalıdır.

Bir diğer konu ise yerel backlinklerdir. Yerel backlink nedir, nasıl oluşturulur? ve dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgileri paylaşacağız.

Türkçe karşılığı aslında yerel geri bağlantı şeklinde tasvir edilir. Fakat local backlink tanımından tam olarak ayrılmaması için yerel backlink demek daha doğru olacaktır.

Yerel Backlink, Google’da daha üst sıralara çıkmayı amaçlayan benzer işletmelerin birbirine bağlantılar vermesi durumudur.

1- Firmanız için doğru anahtar kelimeleri belirledikten sonra bu anahtar kelimeleri kullanan diğer yerel firmalara bakmalısınız. İlk sıralarda çıkan firmalar için bir araştırma yapabilirsiniz. Bu durumda Barnacle SEO kullanabilirsiniz. Barnacle SEO; web sitelerin ilk sıralara çıkmasının zor olduğu durumlarda tercih edilir. Kısaca rakip firmalara link inşa etmek gibi düşünülebilir. Fakat rakipleriniz size backlink sağlamak istemeyebilir. Ancak toplayıcı türü siteler size bu konuda yardımcı olabilir. Toplayıcı siteler; Farklı çeşitlerde web sitelerini veya içeriklerini bir araya getiren site türleridir. Toplayıcı sitelerde sizin bir blog yazınız paylaşılabilir ve benzer bir konuda blog yazısı yazan başka bir firmanın içeriği de paylaşılabilir. Toplayıcı siteler yerel backlink kullanmak için yararlı olacaktır.

2- Rakip firmaların kullandığı backlinkleri takip etmelisiniz. Karşınıza çıkacak olan sonuç, yerel olarak alakalı ve backlink için faydalı siteler olacaktır. Bu seçenekte rakiplerinizin backlink verdiği sitelere siz de backlink vermeyi deneyebilirsiniz.

3- Yerel backlink siteleri bulmanın bir diğer yolu yerel olarak reklamınızı yapabilecek bazı sitelerle de anlaşma sağlanmasıdır. Örneğin Pendik’te futbol ayakkabıları satan bir dükkanınız var. Web sitenizde kargo ücreti gibi bir sebeple satış yapmaktan kaçınan kullanıcılar olduğunu görüyorsunuz. Satış yapabilmek için Pendik ve çevresinde yaşayan insanların dükkanınızı ziyaret etmesini istiyorsunuz. Bu durumda Pendik veya çevresinde olan özel bir futbol takımının web sitesinde link verebilirsiniz ya da özel bir anaokulunun çocuklarla yapılan aktivitelerin paylaşıldığı blog yazılarında çocuk kramponları için de yerel backlink verebilirsiniz. Pendik haber sitelerinde, forumlarda, topluluk grupları içeren sitelerde de spor haberlerinin geçtiği bir sayfada sizin siteniz gözükebilir. Pendik veya çevresinde yaşadığını bildiğiniz, sporla ilgilenen hatta spesifik olarak futbolla ilgilenen ve kendince bu konularda yazılar paylaşan bir blog yazarının web sitesinde de yerel backlinklerden yararlanabilirsiniz. Bu ve bunlar gibi yerel olarak alakalı backlinkleri kullanmanız sitenizin bölgesel tanınırlığı ve satış hacmi için faydalı olacaktır.  

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Daha önce backlink verilen sitelerin hala var olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer sitenin kapanması veya backlink verdiğiniz sayfanın açılmaması gibi bir sorun varsa bu bağlantılarınızı geri çekebilirsiniz. Bunu da sayfalarınızın eski sürümü ile güncel sürümünü değiştirerek kaybolan bağlantılarınızı kurtarabilirsiniz.

Ayrıca size ait bir içeriği backlink vermeden, izin istemeden kullanan diğer web sitelerini de araştırmanız tavsiye edilir. Bu gibi durumlarda hakkınızı arayabilirsiniz.

TEPE SEO Firması