Araçlar

Mağaza

Yapay Zekanın SEO ile İlişkisi

 

Google’ın yapay zeka ile ilgili yaptığı tanım: “Yapay zeka, görsel algı, konuşma, tanıma, karar verme ve diller arası çeviri gibi normalde insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen bilgisayar sistemlerinin teorisi ve gelişimi demektir.”

Yapay zeka günümüzde öğrenmenin ötesinde, düşündüklerimizi dahi tahmin edebilecek aşamaya geldi. Bu yüzden SEO konusunda kullanıcıların ne düşündüklerini anlayabilmek için yapay zekadan yararlanılmaktadır.

Google, SEO ve Yapay Zeka

SEO ve Yapay Zeka

Google makine öğrenimi ile günlük işlerinin büyük kısmını yapay zekaya devrederek arama motoru pazarındaki liderliğini sağlamlaştırmaya devam etmektedir. Google’ın SEO konusunda ve diğer konularda algoritmaları ile işlemler yaparken arama sorgularında kullanıcıya en iyi sonucu gösterebilmek, kötüye kullanımı engellemek yani spamlara yer vermemek gibi konularda yapay zekadan yararlandığını görebiliriz. Sorgularda konum, web site kullanım geçmişi, arama geçmişi ve birtakım kullanıcı bilgilerine, verilerine bağlı sonuçlar çıkmaktadır. Bunlar Google algoritmasının bir yapay zeka kullanım örneğidir. Aşağıdaki alt başlıklarda Google RankBrain, MUM ve BERT yapay zeka uygulamalarında bu konudan daha detaylı bahsettik.

SEO açısından incelendiğinde Google algoritmalarına uyum sağlayarak siteleri optimize etmek her zaman daha iyi olmaktadır. Yapay zeka iyileştirmeleri ile sıralama faktörleri sorgunun tipine göre değişebilir. Örneğin soru kalıbıyla yapılan aramalar, aynı anlama gelen farklı sözcüklerle (semantik) yapılan aramalar, tek kelimelik genel aramalar, uzun kuyruklu özel aramalar gibi. Çünkü algoritma, kullanıcıların nasıl sorgu yaptıklarını ve her sorgu için hangi siteden yararlandıklarını, arama sonuçlarına nasıl ulaştıklarını algılar ve her arama için en alakalı faktörleri belirler. Buna göre de sayfaları sıralamaya başlar.

Yapay zekaya uyum sağlama konusunda en önemli faktör elbette içeriktir. İçeriklerin SEO’ya uygun olması kadar arama sorgularına da uygun olması gerekir. Örneğin ‘ayakkabı nasıl bağlanır’ şeklinde bir sorguya içerik çıkartmak istiyorsanız makale yayınlamanız mantıksız olacaktır. Makalenizde her ne kadar kullanıcıya bilgi verici ve anahtar kelimelerin bol kullanıldığı, görsellerle zenginleşmiş bir içerik yer alsa da kısa bir video kadar etkili olamayacaktır ve sıralamalarda muhtemelen video içeriklerin gerisinde kalacaktır. Çünkü arama motorlarının yapay zeka kullanımı kullanıcının aslında o sorguyu yaparken ne görmek istediğini algılayabiliyor. ‘Ayakkabı nasıl bağlanır’ sorgusunu yapan kullanıcının kısa bir video izlemesi daha olağandır. Bunun yerine ‘ayakkabının tarihsel gelişimi’ araması yapılsaydı daha bilimsel ve açıklayıcı bir makale işe yarayabilirdi. İçerik oluştururken kullanıcının ne beklediğine dikkat etmeniz gerekir. Bu dikkat, sitenizin yapay zeka ile uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.

Google RankBrain

Google Yapay Zeka

Google, arama algoritmalarında makine öğrenimini ve yapay zekayı devreye aldığını ilk kez 2015 yılında gerçekleştirdiği RankBrain güncellemesi ile duyurdu. RankBrain, Google arama sorgularında benzersiz, daha önce aratılmayan sorgulara yanıt verebilmek için çözüm olarak geliştirildi.

RankBrain benzersiz ve daha önce görülmemiş aramalarda hangi kelime veya kelime öbeklerinin benzer anlamları olabileceğini ve buna göre sonuçları, en yakın olacak şekilde sıralayabileceği için bu tipte aşina olunmayan aramalarda sonuç filtreleme konusunda etkili olmaktadır.

RankBrain, her aratılan kelime için kişiselleştirilmiş bir sonuç sayfası sunar. Kullanıcının konumu, arama geçmişi gibi hatta kullanıcı baz alınmasa bile benzer/aynı aramayı yapan farklı kullanıcıların ziyaret ettiği siteler gibi faktörlere bakara kullanıcının arama niyetini öğrenebilir.

Hummingbird algoritmasını temel alan RankBrain makine öğrenimi arama sonuçlarını da ilgili sayfaları listelemeye yardımcı olan bir yapay zeka sistemidir.

Google BERT

2019 yılında devreye alınan BERT güncellemesi ile Google; arama sorgusundaki kelimelere yönelik değil, ondan önce ve sonra gelebilecek kelimeleri de tahmin ederek, sorgunun bağlamını çok daha iyi bir şekilde anlamaya ve yorumlamaya yoğunlaştı.

BERT sayesinde Google, arama sorgusunu tek başına bir kelime öbeği olarak değil, bir cümlenin içinde nasıl kullanıldığını düşünüp kullanıcılara buna göre sonuçlar göstermektedir. Örneğin “arama” kelimesini arayan bir kişi “arama motoru optimizasyonu” veya “kişi arama, telefon arama” gibi sorgular da arıyor olabilir. İşte Google yapay zekasına eklenen BERT güncellemesi sayesinde arama sorgusunun niyetine yakın sonuçları listelenmeye başladı. Aşağıdaki görselde bu örneği daha detaylı inceleyebiliriz;

Google BERT

Google MUM

2021’de Google tarafından duyurulan Google MUM güncellemesi yine yapay zeka tabanlı karmaşık sorgulara yönelik oluşturulmuş bir güncellemedir. Karmaşık sorgulardan kasıt aslında doğrudan yanıtı olmayan sorgulardır. Google MUM sayesinde direkt cevaplanamayan sorgular için hızlı alternatifler ile cevaplar oluşturulabilir.

Google Yapay Zeka ve SEO

Google MUM güncellemesinden önce gerçekleşen örnek bir senaryoyu anlatarak güncellemenin daha iyi kavranmasına yardımcı olalım; Eskiden Türkiye’de bir kullanıcı Google.com.tr alan adında ‘Amerika yanardağ’ araması yaptığında sadece Türkçe sayfalar, siteler karşısına çıkardı ve genellikle haber siteleri olurdu. Google BERT ve Google MUM’dan sonra ise yine aynı arama yapıldığında yanardağların isimleri, görselleri, tam olarak hangi lokasyonda bulundukları hatta yükseklikleri ve videoları gibi çok çeşitli bilgiler çıkabiliyor. Ayrıca sadece Türkçe sayfalar da değil, İngilizce sayfalar da çıkarak daha detaylı bilgi hangisinde var ise ona yönlendirilmemiz sağlanıyor.

Google tüm bu algoritmaları ile yapay zeka sayesinde, içerik ve web sitelerinden gelen bağlantıların kalitesini analiz etme konusunda uzmanlaştı. Bu da SEO çalışmalarını (özellikle siyah şapka SEO) Google algoritmasını kandırmaya çalışmaktan biraz daha uzaklaştırır hale getirdi. Yapay zekanın, bir içeriği neyin iyi yaptığını anlamasıyla, manuel yazılmış kodlardan daha iyi şekilde yorumlayabileceğini görebiliriz.

Somut Yapay Zeka Örneği: ChatBot

Yapay zekanın somut olarak en net örneklerinden biri Chatbot’lardır. İyi kurgulanmış bir Chatbot müşteri ile bir insanın yapacağı gibi aynı şekilde aktif bir konuşma yapar. Chatbot olmadığında sizin her zaman kullanıcılara hızlı bir şekilde geri dönüş sağlamanız gerekmektedir. Her saat hiçbir insan müsait olamayacağı için geç yapılan geri dönüşler veya askıda kalan kullanıcı soruları olumsuz bir izlenim oluşturur. Kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesi SEO’yu da olumsuz etkiler. Chatbotlar ise asla uyumaz, bekletmez ve müşteriye 7/24 yardımcı olabilir. Bu da yapay zekanın insan davranışlarından çok daha farklı bir boyutta ve faydalı bir şekilde kullanılabilineceğini gösterir.

Sesli Aramalarda Yapay Zeka

Sesli aramalar başlı başına bir devrimken bir de konuşma diline dayalı olan yapay zeka da eklenince bu değişim ve güncellemeler oldukça heyecan verici olabiliyor. Çünkü sesli aramalarda kullanıcının tam olarak ne aradığı yani hedefinin ne olduğu niyetinin ne olduğu gibi konuları daha iyi şekilde anlamayı sağlayan bir yapay zeka teknolojisi var. Bu da web müşterilerinin dijital dünyaya daha fazla bilgi ve veri sunacağı anlamına gelir.

Sesli aramalarda anahtar kelime sayıları ortalama 6 iken, klavyeye bağlı yapılan aramalarda ortalama 3 kelimeyi geçmiyor. Bu yüzden çok daha uzun kuyruklu anahtar kelimeler üzerine çalışmak için planlarınızı ve stratejilerinizi geliştirmeye başlamalısınız. Bu yapay zeka entegrasyonu ile anahtar kelimeler artık konuşma dili odaklı düşünülmeli.

Tüm bu algoritmalar, güncellemeler ve teknolojik gelişmeler, değişimler aslında her aramada, her sorguda en doğru yanıtın bulunabilmesi, kullanıcının en doğru kaynağa yönlendirilmesi, yapay zekanın ve kullanıcı deneyiminin farkında olan sitelerin öne çıkarılması ve tam tersi yönde iş yapan, yapay zekanın faydalarından yararlanmak yerine onu suiistimal etmeye çalışan sitelerin biraz daha azaltılması gibi durumlar için yapılıyor. Temelinde kullanıcının memnuniyeti yatan yapay zeka SEO çalışmalarında yol gösterici bir yer edinebilir.

Kaynak:
https://www.sektorumdergisi.com/google-yapay-zekayi-nasil-kullanir-seoya-etkisi-nelerdir/
dspace.gazi.edu.tr
https://blog.sensormatic.com.tr/yapay-zeka-seonun-gelecegini-nasil-etkileyecek/
https://www.seomedya.com/blog/yapay-zeka-ve-sesli-aramalar-ile-seonun-gelecegi

TEPE SEO Firması