SEO Eğitimi
Tepe SEO Dijital Pazarlama Kurucusu Giray Aslan’ın, IdeaSoft ile e-ticaret sitelerinin organik trafiğini artırmalarına yönelik ipuçlarını aktardığı SEO Eğitimi videomuzun faydalı olmasını dileriz 🙂
İçindekiler Tablosu
SEO İle Organik Trafiğinizi Artırmanın Yolları
Öykü hanım: Yavaştan başlayacağız. Katılımlarınız için teşekkür ederiz. Giray bey hoş geldiniz. Bugün Tepe SEO bizlerle birlikte SEO Ajanslarımızdan Giray Aslan Tepe SEO Dijital Pazarlama kurucusu. Bugün bizlere SEO’nun önemini, nasıl yapılması gerektiğini ve bazı tüyoları paylaşacak. Umuyorum sizler için faydalı olur. Giray bey nasılsınız, iyi misiniz?
Giray bey: Çok teşekkür ederim Öykü hanım çok sağolun, gayet iyiyim. Böyle bir organizasyonda eğitmen olarak katılmaktan, bir parçası olmaktan çok mutluluk duyuyorum. Amacım bu eğitimde gerçekten hap bilgiler vererek katılımcılara gerçekten aksiyon alabilecekleri, fayda görebilecekleri noktaları belirtmek. Umarım faydalı olur bütün katılımcılar için çok teşekkür ederim. Böyle bir eğitimi organize ettiğiniz için tekrar.
Öykü hanım: Biz teşekkür ederiz kıymetli bilgilerinizi paylaşacağınız için. Özel bir teşekkürüm var ayrıca. Katılımcılarımıza özellikle paylaşmak istiyorum. Ücretsiz bir SEO analizi hediyemiz var. Tepe SEO sizin için sitenizi kontrol edecek, SEO’larınız doğru mu yapılmış, daha iyi nasıl yapılabilir şeklinde sizlere geri dönüşler yapacak. Bunun için eğer katılmak isterseniz yukarıda yer alan ‘Ücretsiz SEO analizi için tıklayın.’ kısmındaki bilgileri doldurabilirsiniz. Lütfen bizlere bol bol soru sorun. Giray Bey’den yararlanabildiğimiz kadar yararlanalım. Ben de ara ara girip hatırlatıyor olacağım. Giray Bey yavaştan topu size bırakayım dilerseniz. Eğitimimize başlayabiliriz.
Giray bey: Çok teşekkürler Öykü hanım. Ben direkt o zaman sunumu sanıyorum herkes de görebiliyor diye düşünüyorum. Bir teknik anlamda da sıkıntımız yok. Öncelikle şundan bahsedeyim; Yani biraz önce bahsettiğim gibi bu SEO eğitiminin gerçekten faydalı olması adına hani klasik bilgilerden ziyade biraz daha aksiyon alınmaya yönelik neler yapılabilinir? Biraz daha work shop tadında da şeyler ekledim sunumumuza. O yüzden bu sunumun inşallah faydalı olacağını umut ediyorum diyerekten önce hakkımızda kısmından başlamak istiyorum;
Yani buradaki tabi ki bilgileri siz web sitemizden de görebilirsiniz. Ama çok kısaca özetlemek isterim bizi katılımcıların tanıması adına. Biz 2016’de kurulmuş bir firmayız. Ben kurucusuyum. Bizim farkımızdan bahsetmek istiyorum kısacası. Bizim sektörde biliyorsunuz elle tutulur bir ürün yok. Yani biz arkada SEO hizmeti veren bir firmayız. Yani birçok hizmetimiz var. SEO, Google Reklamı, İçerik Pazarlaması gibi hizmetlerimiz de var ama SEO odaklı bir firmayız. Tabi bu gözle görünmeyen bir şey olduğu için bizim sektörde özellikle güven çok önemli. Bizim farkımızı ben şu şekilde kısaca özetlemek isterim; Biz çalışmalarımızda şeffaflığa, güvene önem veriyoruz, ön planda tutuyoruz. Hani diğer firmalara göre özellikle vurgulamak istediğimiz kısmımız bu.
Firmayı kurmadan önce 2016 yılında ben Amerika’daki en iyi SEO uzmanlarından yaklaşık 8 aylık bir SEO eğitimi aldım. Onları çok başarılı bulduğum için neyi farklı yapıyorlar, neye nasıl yaklaşıyorlar? Hani bilmediğimiz neler var? Tabii internete çok fazla bilgi var ama direkt başarılı olmuş insanlardan bu eğitimi alınca çok daha faydalı oluyor.
Dolayısıyla bunu da alarak, buradaki bilgileri eğitim sonrasında, bu bilgilerle beraber firmamızı kurduk ve şu anda 10 kişiden fazla bir ekibimiz oldu, büyüdük. Türkiye’nin farklı sektörlerinden onlarca müşterilerimiz var. Ben biraz hızlı geçeceğim bu kısımları. Sadece üzerinde durmamın sebebi; eğitim verdiğimizden dolayı katılımcıların bizi biraz daha tanımaları ve bizim uyguladığımız stratejilerin sonuç gösterdiğini görmelerini istiyorum. O yüzden biraz bunlardan bahsediyorum, bazı müşteri referanslarımızdan… Hani hepsi farklı sektörlerden işte pırlantadan, çikolata satanlara, sağlık sitesinden, otele gibi birçok farklı sektörden müşterilerimiz oluyor. Çok kısa bazı sıralamalardan da bahsetmek istiyorum. Sonra eğitime hızlıca giriş yapıyor olacağım.
Şimdi buradaki biraz önce bahsettiğim gibi göstermemin sebebi de bu sıralamalar bizim uyguladığımız stratejilerin biraz sonra anlatacağım eğitimin fayda göreceğinizi görmeniz açısından sonuç alabileceğinizi sizin de görmenizi istediğimden dolayı bunları paylaşıyorum. Çok üzerinde detaylı durmadan hızlıca paylaşmak isterim:
Bir tane müşterimiz mesela raf sistemleri konusunda Zem Raf diye bir müşterimiz bu kelimede ‘raf sistemleri’ kelimesinde sıralamalarda yokken şu anda birinci sırada. Bir başka müşterimiz Ambulans Org özel ambulans hizmeti veren bir firma. Firma yine çalışmaya başladığımızda hiçbir görünürlüğü yokken web siteleri açıldıktan sonra bizimle çalışmaya başladı ve burada yine ilk sıraya geldik. Başka bir müşterimiz de Escape DeFacto diye yabancı bir Amerika’daki bir müşterimi yine burada çalışmaya başladığımız üçüncü sayfalarda olduğu anahtar kelimemizde şu anda ilk sayfada üçüncü sıralara kadar yükseldik. Bir sonraki slayta geçiyorum. Burada Stellar Defence denen bir savunma sanayide hizmet veren firma, ‘video iyileştirme sistemleri’’nde yine sıralamaları yokken ikinci sıraya geldi ağustos ayı itibariyle. 2A Lpg, dispanser, elektrik motorları, istasyon ekipmanları konusunda büyük bir firma. Burada da ‘elektrik motorları’ kelimesinde ilk sayfaya geldik. Üçüncü, dördüncü sayfalardaydı ve sıralama da da yoktu bu kelimede de bu müşterimiz. Bir de Originsight, İK danışmanlığı yapan bir firma ile çalışıyoruz. Burada da sıralamalarda ikinci sıraya yükseldik ‘ik danışmanlığı’ gibi önemli bir kelimede. Bunları biraz önce dediğim gibi göstermenin amacı bu stratejilerin sonuç aldığımızı ve sizin de uygulayarak benzer sonuçlar alabileceğinizi göstermek için. Spa World, spa ekipmanları satan bir firma. Bunda da ilk sıraya yükseldik. İlk sayfanın sonlarından ilk sayfaya yükselmiş bulunduk. Arbor’da ‘ahşap pencere’ kelimesinde başka bir müşterimiz, ilk sıradayız yine.
Bunlardan çok fazla örnek var ama birkaç tanesini dediğim gibi uzatmamak için paylaştım. Zamanınızı çok fazla almak istemiyorum. Sadece stratejinin dediğim gibi işe yaradığını görmeniz için paylaşıyorum. Ve son olarak biz de birçok bizimle ilgili kelimelerde Google sıralamalarında zirvedeyiz. Bunlardan bir iki tanesinde bazen bir iki olarak tabii Google’ın da doğası gereği değişim olabiliyor. Ama genelde biz burada da domine etmiş durumdayız kendi endüstrimizdeki kelimelerde. Bunları paylaştıktan sonra ben direkt konuya girmek istiyorum izninizle. Bu bilgileri size bir an önce aktarıp paylaşmak istiyorum çünkü.
Google Algoritması Nasıl Çalışır?
Şimdi Google Algoritması’ndan başlamak istiyorum. Şimdi SEO biliyorsunuz çok geniş kapsamlı bir konu olarak düşünülüyor. Burada en başarılı sonucu alabilmek için öncelikle Google’ın nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor ki biz kendi sitemizi Google’a göre optimize edebilelim, Google’ın söylediği şeyleri yapalım ki Google da bizi sevsin. Amacımız Google’ın bizi sevmesini sağlamak. Burada da dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi gerçekten Google’ı kandırmaya çalışmamak. Yani böyle Black SEO denilen işte kötü amaçlı yapılan siyah şapka diye tabir edilen konulara kesinlikle girmemek gerekiyor. Google bunu da gördüğü için cezalandırabiliyor siteleri. Google neyi seviyor? Google kullanıcı deneyimini seviyor. Kullanıcılara değer katan, bilgi katan siteleri seviyor. Dolayısıyla bunların biraz sonra üzerinden geçeceğim. Bunu önemli bir bilgi olduğu için paylaşmak istedim.
Google algoritması nasıl çalışıyor? Üç tane aşamada çalışıyor Google algoritması aslında. Önce kendi robotları bütün her şeyi tarıyor tarayıcı, kendi otomatik programları ile botları ile beraber. Sonra bu taradığı web siteleri kendi dizinine ekliyor. Devasa bir veri tabanı var ve en sonda bu arama sorgularında yapılan aramalarda bu dizinden çekerek sonuçları yansıtıyor. Bununla ilgili olarak direkt Google’ın şöyle bir web sitesi var; Google Nasıl Çalışıyor?
Bu siteye giderek direkt arama yaparak Google’dan Google nasıl çalıştığına dair detaylı bilgileri siz de görebilirsiniz. Buradan dediğim gibi bilgi alabilirsiniz.
Google biliyorsunuz dünyanın en büyük arama motoru. Saniyede yaklaşık 40 bin arama yapılıyor. Günde bu üç buçuk milyara, yılda da 1.2 trilyona yükseliyor ki bu veriler her geçen gün artıyor aslında bunlar bile şu anda çok şey değil, daha geride kalmış rakamlar. Dolayısıyla buradaki potansiyeli çok iyi kullanmak gerekiyor. Çünkü bütün bir ürün satmak istiyorsanız, sizin potansiyel müşterinizin çoğu Google’da zaten bulunuyor ve sizin ürünleriniz ile ilgili aramaları halihazırda yapıyorlar. Google’da karşılarına kim çıkıyorsa ona tıklayarak ilerliyorlar. Satın alım yapıyorlar. Şimdi SEO biraz önce dediğim gibi çok karışık olarak düşünülen ya da öyle yansıtılmaya çalışılan bir konu olabiliyor.
Sonuç Getiren SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Birçok konu var. Google’ın aslında algoritması 200’den fazla faktöre bakıyor. Yani çok karmaşık bir algoritması var birçok faktöre baktığı. Bunları ama kolaylaştırabiliyoruz aslında. Yani SEO şöyle bir şey değil, (görseldeki) böyle şeyler bazen karşımıza çıkıyor, internette SEO’yu daha basit düşünmek gerekiyor. Biraz önce dediğim aslında kullanıcı deneyimi buradaki en kritik kelime. SEO’yu şöyle düşünebiliriz sevgili arkadaşlar. SEO iki ana kategoriye ayrılır. Bunlar site içi SEO ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Site içi SEO tarafında dediğimiz şeyler; web sitesinin içeriği, mobil uyumlu olup olmaması, sitenin açılma hızı, web sitenizin anahtar kelimelere göre sayfa başlıklarınızın, site başlıklarınızın anahtar kelimelere göre optimize edilip edilmediği, doğru, özgün içerik vermeniz gibi konuları kapsayan bir kısım yani siteyle ilgili olduğu için buna site içi SEO deniyor. Site dışı SEO tarafında ise web sitenizin popüler sitelerden tanıtım yazılarıyla backlinkler alması. Yani başka sitelerin de sizin siteniz hakkında konuşması ve sitenizin buralardan backlink almasıyla kuvvetlenmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla bu saydığım 200’den fazla algoritmayı site içi ve site dışı bölerek bu iki çalışmayı doğru yaparsanız Google’dan sonuç alırsınız. Çünkü Google’ın baktığı bütün konular aslında bu iki ana başlık altında kapsanıyor.
Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP)
Arama sonuçları bir arama yaptığınız zaman biliyorsunuz Google’da iki türlü arama çıkar. Bunlardan bir tanesi Google ADS ile yapılan paralı sonuçlar. Bir tanesi de ücretsiz organik olarak SEO çalışmaları sonucunda web sitenizin üst sıralara çıkması yer alır.
Burada çok kısaca şunun bilgisini vermek için burayı paylaşıyorum. İkisi de tabii kendince faydaları var. Hem reklam işte daha hızlı çıkma anlamında fayda sağlayabiliyorken SEO aslında insanların daha çok güven duyduğu bir kanal oluyor. İstatistiklere göre de insanların yaklaşık %90’ı organik olarak üst sırada çıkan web sitelerini tıklıyorlar. Çünkü reklamlar da çıkmak hani ben yarın bir web sitesi kurup reklam vererek orada çıkma şansım var, bütçeye bakar çünkü. SEO tarafında organik olarak orada çıkman mümkün değil. Birkaç günde, hatta belki bir iki ayda bile mümkün olmayabilir. Çünkü burada çıkmak kolay değil. Burada yapılması, dikkat edilmesi gereken şeyler var. Bu yüzden de insanlar daha çok organik olarak üst sırada çıkan web sitelerine daha çok güveniyorlar. Aynı zamanda bu firmalar için de daha prestijli bir durum oluyor. Çünkü biliyorlar ki ben kendi alanındaki kelimede Google’da zirvedeyim ya da ilk sayfadayım gibi bunun pazarlamasını yapabiliyorlar satış tarafında. Bunları geçtikten sonra ben biraz da bunların detayına inmek istiyorum ve hap bilgiler vermek istiyorum. Aksiyon almanıza yönelik de bilgiler vermek istiyorum.
Site içi SEO
Şimdi site içi SEO’da biraz önce bahsettiğim konuları burada zaten tekrar listelemişiz ama bununla ilgili ben direkt şuradan başlayayım. Eğer ki web sitenizin şimdi IdeaSoft altyapısı kullandığınız için zaten bunların birçoğunu IdeaSoft sizin için halihazırda yapmış durumda, çözmüş durumda. Yani IdeaSoft altyapısı Google uyumlu şekilde tasarlandığı için burada göstereceğim birçok şey standartta zaten var ama ben bilginiz olması anlamında bunları da paylaşmak isterim.
Mobil Uyumluluk
Web sitenizin mobil uyumlu olması önemliydi. Çünkü artık insanlar biliyorsunuz sürekli cep telefonlarından kontrol ettikleri için, bilgiye ulaştıkları için web siteniz mobil uyumlu değilse bu Google tarafında biraz eksi puan olarak gözüküyor ve sitenizin puanını kırabiliyor, biraz sıralamalarda sizi düşürebiliyor. Dolayısıyla bu Google’ın şöyle bir tool’u var direkt Mobil Friendly Test diye. Bu linke tıklayarak (Mobil Friendly Test) bakarak web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Sayfa Açılma Hızı
Bunun dışında sayfa açılma hızı yine önemli bir faktör SEO tarafında. Bir de insanların artık günlük yaşamda bekleme süreleri iyice azaldığı için ve artık insanlar web içeriğini direkt okumayıp sadece gözleri tanıdıkları için ve dediğim gibi zamanı değerli olduğu için eğer ki bir site geç açılıyorsa burada da insanlar artık çok fazla beklemiyor ve ayrılıyorlar, başka sitelere gidebiliyorlar. Eğer ki web siteniz geç açılıyorsa bu da SEO tarafında negatif bir faktör olarak algılanıyor Google tarafında. Neden? Çünkü biraz önce dediğim anahtar kelime neydi? ‘Kullanıcı deneyimi’ Google için önemli olan bir şey kullanıcı deneyimi. Eğer ki mobil uyumlu değilse web siteniz ya da web siteniz geç açılıyorsa bunlar negatif kullanıcı deneyimi, olumsuz kullanıcı deneyimi sağlıyor. O yüzden Google tarafından sıralamalarda negatif puan alıyorsunuz diyebilirim.
Öykü hanım: Giray bey hemen tekrar hatırlatayım Tepe SEO’nun sizler için bir hediyesi var. Ücretsiz SEO analizi bulunuyor. Yukarıdaki linke tıklayarak bilgilerinizi doldurursanız (https://tepeseo.com/kesif-formu/) size geri dönüş yapacak ajansımız. Giray bey şimdi benim bir sitem var. Mobil uyumlu. Ama sayfa açılma hızımız biraz yavaş. Neye dikkat etmem gerekiyor benim burada? Fotoğraf boyutuna mı dikkat etmem lazım, yazım mı çok fazla? Ne yaparsam buradaki hıza etki edecek çalışmalar yapmış olurum?
Giray bey: Çok güzel bir soru sordunuz Öykü hanım teşekkür ederim katkınızdan dolayı. Burada eğer ki web sitesi yavaş açılıyorsa ki açılma puanlarına da iki ana kategoride bakıyor Google. Bir tanesi mobil cihazlarda kaç puan? Ayrı bir puan veriyor bir de desktop cihazlarda ayrı bir puan veriyor açılma hızı olarak. Burada genelde eğer ki bir web sitesi geç açılıyorsa %80 – %90 bunun sebebi görsellerden kaynaklı oluyor. Çok büyük boyutta görseller yüklendiği zaman işte birkaç megabayt büyüklüğünde yükledikleri oluyor çok fazla müşterilerimize gördüğümüz. Bu tabii tarayıcının geç açılmasına, web sitesinin geç yüklenmesine sebep oluyor. Biz genelde 100 – 200 KB civarlarında tutulmasını tavsiye ediyoruz. Bunlar yapıldığı zaman yani özellikle resimler optimize edildiği zaman zaten IdeaSoft altyapısı teknik anlamda burada hızlı olduğu için genelde görseller ile IdeaSoft tarafı kullanan müşterilerimizin yavaş açılmasına sebep oluyor web sitelerinin.
Öykü hanım: Aslında biz de birer son kullanıcıyız. Kendimizi düşünürsek sürekli cep telefonundayız, tabletlerdeyiz. Girip baktığımız zaman eğer o site 2-3 saniye içerisinde açılmıyor ise açıkçası kapatıyoruz. Bu bilgi için teşekkür ederiz. Bütün kullanıcılarımız da sanırım not aldı. Fotoğraf boyutlarına lütfen dikkat edelim. Hemen bir soru geldi, onu da ekleyeyim. ‘’Görsel boyut küçültme için hangi programı önerirsiniz? Bize tavsiye edebileceğiniz bir program var mı?’’
Giray bey: Evet, elbette bunlarla ilgili tabi birçok program var internette. Hani bir de İngilizce de arama yapılırsa daha çok seçenek de görebilir katılımcılarımız. Yanlış hatırlamıyorsam Tiny Picture idi bizim kullandığımız, müşterilerimiz adına yaptığımız tool’lardan bir tanesi. Eee yani bir tür optimizasyon gibi Tiny Picture olarak aratırlarsa katılımcılarımız olabilir. Canva olabilir diye gördüm. Canva’da kullanılabilir. Çok fazla tool var hani bunların birçoğu iş görüyor. Bunları sizin ihtiyacına göre deneyerek, ücretsiz olarak da var bunlar hani ücret vermenize gerek olmayan bir sürü tool da var. Bunları kullanarak Tiny Picture idi yanlış hatırlamıyorsam bizim tarafta kullanılan. Bunu tavsiye edebiliriz.
Öykü hanım: Teşekkür ederiz. Bir sonraki slayta geçebiliriz. Lütfen sorularınız olursa yazın bize. Eğitimin sonunda da cevaplayacak Giray bey. Buyrun Giray bey.
Giray bey: Tabii, hemen şöyle devam edelim o halde. Biraz önce bahsettiğimiz mobil uyumluluk ve site açılma hızını test eden iki tane farklı linkini vermiştim Google’ın. Bir de Google’ın Test My Site With Google com (https://testmysite.withgoogle.com/) diye bir başka bir linki var. Bunu yaparsanız bu da size çok güzel bir rapor oluşturuyor Google. Hem mobil uyumluluğunuza bakıyor hem site açılma hızına bakıyor ve size bunları rapor olarak sunuyor. Yani bunu da kullanabilirsiniz. Yine Google’ın kendi tool’ları bunlar direkt kullanıcılara sunduğu web sitelerini kontrol etmeleri için.
Doğru Optimize Edilmiş Sayfa
Bunun dışında ilerleyelim. Evet, şimdi bu gösterdiğim sayfa kritik önemli sayfalardan bir tanesi. Şimdi şu soru da oluyor bazen yani. web sitesini doğru optimize etsem yeterli mi? Sadece bu slaytta göstereceğim konular mesela bazı durumlarda yani yeterli olma durumu olsa da site dışı SEO eksik kalırsa yine yetersiz kalabiliyor. Ama bu çok önemli. Yani bu, şu an gösterdiğim slayttaki optimizasyonu sağlamanız. Diyelim ki bebek ayakkabısıyla ilgili bir ürün satıyorsunuz. Örnek olsun diye ‘bebek ayakkabısı’ anahtar kelimesi seçtim onunla ilgili satış yaptığınızı düşünelim. Burada IdeaSoft tarafında kategoriler var tabi. Yani bu direkt bir site için ben örnek verdim ama hani bu IdeaSoft’ta da aynı şekilde uyarlanabilir. Sayfa adresinde bebek ayakkabısı sattığınız kategori sayfası ya da onunla ilgili sayfada muhakkak bu anahtar kelimelerin geçmesi gerekiyor. Yani bizim web sitemizde Google’a şu mesajı vermemiz gerekiyor: ‘’Ey Google, bak benim web sitemde ben bebek ayakkabısı satıyorum, bak benim başlığımda bebek ayakkabısı yazıyor bunu gör. Bak benim içeriğinde bebek ayakkabısı yazıyor. Bak benim görselimde bebek ayakkabısını gösteriyor. Yani bunlar Google’ın biraz önce dedik ya Google tarıyor, indeksliyor, sonra yansıtıyor. Google’a web sitemizi açık bir şekilde göstermemiz gerekiyor bizim ne ile ilgili ürün sattığımızı bilsin, görsün diye, indekslesin diye. Dolayısıyla bebek ayakkabısı satıyorsanız, ilgili sayfa adresinizde anahtar kelimenin geçmesi önemli. Sayfa başlığımızda ‘bebek ayakkabısı’ geçmesi önemli tittle kısmında. Yine meta description kısmında bir cümle, firmanızı tanıtan bir cümle olabilir. Bebek ayakkabısı ile ilgili bakın şöyle bir örnek, bir cümle ekledik buraya: ‘’Bebek ayakkabılarımız bebeğinizin ayağının sağlıklı bir şekilde büyümesi için tasarlanmıştır.’’
Bu tarz bir geçilmesi sağlanabilir. Bu arada meta description ilgili bir tane bilgi vereyim. Biz genelde şu şekilde çalışıyoruz ve tavsiye ediyoruz. Ana sayfaya meta description koyuyoruz. Diğer sayfalara Google’ın kendisinin doğal şekilde meta description göstermesini tercih ediyoruz. Biraz daha içeriği kendisi alsın ve aramaya göre göstersin diye. Hani bu ekstra biraz bir teknik bilgi ama gördüğüm için paylaşmak istedim. Yazı başlığında ‘bebek ayakkabısı’ geçmesi gerekiyor ve bunun H1, H1 tag’inde, Header 1, büyüklüğünde olması gerekiyor. Metin içeriği olarak da ilgili sayfada en azından bir 500 kelimelik bir metin olmasını biz öneriyoruz. Bu tabii rekabete, sektörünüzdeki büyüklüğe göre değişebilir. Ama minimum 500 kelime, bu 750 kelime olabilir, 1000 kelime olabilir, 2000 kelime olabilir. ‘Bebek ayakkabısı’ ve bunun varyasyonları ile ilgili özgün, kullanıcılara değer katan bir bilgi olmasını tavsiye ediyoruz ki Google bizim sayfamızı görsün. Yani gerçekten bu site, bu sayfa kullanıcılara değer katıyor ‘bebek ayakkabısı’ ile ilgili ürünleri var, görselleri var işte metin geçirmişler bu sayfayı Google’ın o şekilde görmesini sağlıyoruz ve görsellerde yine Google’da görsel aramalarda çıkabilmek adına görsellere ismini 1,2,3,4,5 nokta, jpg gibi numaralarla değil de bebek-ayakkabısı-nokta-jpg, bebek-ayakkabısı, pembe-bebek-ayakkabısı, mavi-bebek-ayakkabısı artık ürün varyasyonları ne ise, ama ‘bebek ayakkabısı’’na muhakkak görsel eklersek görsellerden de web sitenize çok az da olsa trafik çeviri potansiyelimiz var aslında bunu birçok insan gözden kaçırabiliyor ama görsel aramalar da çok yapılıyor. Özellikle görsele hitap eden ürünlerde biraz daha da önemli. Görsel optimizasyonu da doğru yaparsanız bir de görsellerle alt attibute dediğimiz bir alan var. Bu da görselin neyle ilgili olduğunu alternatif text dediğimiz bir alan. Orada da bir açıklama yazarsak Google bunun hepsini görerek görsellerde de trafik çekmenize olanak sağlıyor.
Öykü hanım: Giray Bey aslında şöyle değil mi? Ben aslında siteyi açmaya başladığım anda, ürünleri yüklemeye başladığım anda, kategorimi oluşturmaya başladığım anda SEO için çalışmalara başlamış oluyorum. Yakın kategoride bebek ayakkabısı yazmanız gerekiyor. Önemli bir bilgi ama fotoğrafın içerisinde de fotoğrafın adını dahi bu şekilde yazıyor olmamız oldukça hap bir bilgi. Teşekkür ederiz. Bu arada özgün dediniz. Birçok sayfalarda görüyoruz. Kendi müşterilerimize de ara ara hatırlatma yapıyoruz. Lütfen farklı sitelerden içerikleri kopyalayıp kendi sitenize eklemeyin diyoruz. Burada sizin bize tavsiye edebileceğiniz detaylar var mı Giray bey?
Giray bey: Çok önemli bir konu Öykü hanım gerçekten şöyle içerik başka siteden kopyalandığı zaman Google bu içeriği ilk nerede indekslediğini biliyor. Yani sizin nereden kopyaladığınızı da biliyor. Dolayısıyla size o sayfayla ilgili, o içerik ile ilgili bir kredi vermiyor. Burada önemli olan ilk sizde görmesi Google’ın bu içeriği. Biz burada kendi tarafımızdaki müşterilerimizle çalışırken tabii bizim yazarlarımız da var. Özgün içerik hazırlıyoruz ve bu içeriklerin de biraz sonra bahsedeceğim bazı SEO tool’ları var. Bunların internette benzeri var mı yok mu? Bunun hepsinin testini uyguluyoruz e bu şekilde hani biraz sonra bahsedeceğim link, tool üzerinden katılımcılarımız da kendi web sitesindeki içerikleri kontrol edebilirler. Bunun kopyası internette var mı yok mu, ilk nerede görülmüş? Böyle bir şey gördükleri zaman kendi içeriklerine tabi ilk kendi içerikleri ise başkaları kopyaladılar ise sıkıntı yok ama öyle sağdan soldan alarak bir birleştirme yapıldıysa bu Google tarafından çok hoş karşılanmıyor Öykü hanım çünkü kopya bilgi.
Öykü hanım: Bir emek yok değil mi?
Giray bey: Emek yok, bir değer katmıyor. Aynen o şekilde.
Öykü hanım: Trafiği doğru çekebilmek için gerçekten bu emeği göstermemiz gerekiyor. Siteyi kurulum aşamasından başlayarak son adıma kadar bu çalışmaları yapmamız gerekir. Mesela şu bilgide çok iyi 500 kelimenin içerisinde en az 3-4 kere ‘bebek ayakkabısı’ geçecek ama alakasız yerlerde değil. ‘Bebek ayakkabısı’, ‘mavi bebek ayakkabısı’ lütfen cümle kurun, lütfen olumlu cümleler kurun, ürününüzü anlatın. Çünkü son kullanıcı bu ürünü göremiyor. Siz ne yazıyorsanız bu bilgilere bağlı olarak satın almayı gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bu bilgiler oldukça önemli. Bir sonraki linki çok merak ediyorum. Paylaşırsanız sevinirim.
Giray bey: Evet siz anlatırken aklıma bir şey geldi Öykü hanım. Onu da çok kısaca paylaşmak isterim. Şu anda bir kitap yazıyorum. Onunla ilgili çok kısa bir bilgi vereyim. Aslında adı da Pazarlamada Çekim Yasası diye düşünebiliriz. Rezonans diye düşünebiliriz. Yani aslında bizim yaptığımız şey de Google’da rezone olmak. Yani bizim içeriğimizi bebek ayakkabısını Google’a optimize etmek demek. Aslında Google algoritmasına göre rezone alıp birbirine buluşturmak, çekmek gibi düşünebilirsiniz. Biz aslında Google’ı çekiyoruz web sitemize. Çekmek için gerçekten doğru işlemleri yapmak gerekiyor ve içerik konusunda işte Google’ın sevdiği şekilde özgün, ilgili anahtar kelimelerin içerisinde geçmesi gereken şekilde yapılması gerekiyor. Yoksa çekemezsiniz yani Google getiremezsiniz ya da getirseniz bile sonuç üst sıralara Google sizi çıkarmaz.
Öykü hanım: Ve süreklilik kurallarında da doğru gitmek gerekiyor değil mi Giray bey? Önceden mesela hashtag’lerle çekebiliyorduk. Şimdi diyor ki Google; ‘’Özgün bir içerik olması gerekiyor.’’ Dolayısıyla hani bunu kendimizde bir noktaya kadar yapabiliriz ama sürekli Google’ın algoritmaları değişiyor ve hiçbir zaman, hiçbir yerde algoritmam budur diye yayınlamıyor. Burada doğru bir platformda içeriklerinizi doğru bir şekilde yazmanız önem taşıyor. Sorularımız var, görüyoruz. Onu da hemen söylemiş olayım. Eğitimin sonunda ekrana yansıtacağız. SEO analizi yapmak isterseniz de yaptırmak isterseniz de Tepe SEO sizin için ücretsiz sitenizi analiz edecek. Lütfen linke tıklayıp bilgilerinizi girmeyi ihmal etmeyin. Buyrun Giray bey yine bölmüş oldum sizi.
Giray bey: Estağfurullah çok faydalı oluyor. Hani gerçekten bizim de çok fazla aldığımız, karşılaştığımız sorular bunlar Öykü hanım sizin sorunuz iyi oluyor. Ben mesela burada bir konu daha tekrar dile getireyim çok karşılaştığımız için. Mesela bir de Google’da Meta Keywords denilen bir alan vardı. Burada da insanlar işte bebek ayakkabısı satıyorsa bebek ayakkabısı dolduruyorlardı o meta keywords alanına ve bunun işe yaradığını sanıyorlardı bir zamana kadar hala buna inananlar tabi çok fazla var. Meta keywords alanını mesela Google 2008 yılından beri yaklaşık artık 15 seneye yakın kaale almıyor, onu şey yapmıyor algoritmasını da değerli bir veri olarak görmüyor. Hani orada o tarz şeylerden ziyade, dediğim gibi kullanıcıya değer katan işleri yapmak daha size sonuç getirir onun da altını çizmiş olalım diyerek bir sonraki slaytımıza geçelim. Evet bir site Google’da nasıl değerli hale gelir bundan bahsetmek istiyorum. Şurada benim bir tane slaydım vardı oradaki bir görsel değişmiş ama ben bunun üzerinden geçeyim. Biz şu anda site dışı tarafına geldik. Site içi SEO’da kabaca aslında ne olduğunu anlamış olduk. Tool’lardan da bahsettik.
Bir site Google’da nasıl değerli hale gelir?
Bir de bunun şu anda site dışı SEO ayağına geçiyoruz şu slaytla beraber. Şimdi ben bunu bir örnek üzerinden anlatmak istiyorum. Çünkü bu birebir örtüşen bir örnek Google’ın nasıl çalıştığı ile ilgili olarak. Şimdi bir etkinlik olduğunu varsayalım. Büyük bir etkinlik oluyor. Bir yerde bir parti var, bir etkinlik var, yüzlerce kişi birbiriyle konuşuyor. Şakalaşıyor işte, muhabbet ediyorlar… Biz de bu etkinlikte gözlemciyiz üst kattan bir yerlerden kim kimle konuşuyor, kim kime bakıyor, ne içiyorlar, ne bakıyorlar böyle insanları izliyoruz biz gelen katılımcılara bakıyoruz. O etkinliğe işte birisi geliyor biz gözlemlerken. O gelen kişi kimseyle iletişime geçmiyor. Tek başına bir yerde oturuyor, bir kahve içmeye başlıyor, bir şeyler yemeye başlıyor ama kimseyle etkileşime girmiyor. Biz de bu kişiyi gözlemliyoruz dışarıdan. Nasıl bir intiba, ilk izlenim edinilir bu kişi hakkında? Öykü Hanım size sorayım.
Öykü hanım: İçine kapalı, asosyal, kimseyle görüşmek istemeyen, belki agresif, belki çekingen. Bir sürü soru işareti.
Giray bey: Evet, evet çok doğru tespitler. Yabancı birisi, popüler olmayan birisi, tanınmayan birisi gibi. Sizin de dediğiniz gibi düşünürüz ilk izlenim tabii olmayabilir de böyle bir izlenim uyandırır. Fakat sonra, 10 dakika sonra o etkinliğe başka birisi giriyor. Daha kapıdan girer girmez herkesin kafası kapıya çevriliyor. Herkes onunla konuşmak için etrafını sarıyor. Bütün popüler insanlar toplanıyor etrafında. Bu kişi hakkında nasıl bir ilk izlenim olur sizde?
Öykü hanım: Gayet iyi denilir ve herhangi bir iş yapıyorsa işinde değerli birisi diye düşünürüz.
Giray bey: Aynen çok doğru tespit. Popüler birisiymiş gibi de düşünebiliriz. Google’da bu şekilde düşünüyor. Eğer ki sizin web siteniz tek başına bir köşede duruyor, hiçbir web sitesi ile etkileşime girmiyorsa Google diyor ki: ‘’Ya ben niye üstüne çıkartayım ki? Zaten bu tek başına duruyor. Benim için bir önem arz eden bir site değildir. Bir değer katmıyor ki şey yapmıyor. Kimseyle etkileşime girmiyor.’’ diye düşünüyor. Ama web sitenizin etrafına popüler sitelerle link alırsanız, tanıtımlarını yaparsanız, buralardan siteye linkler gelirse özellikle kuvvetli, otoritesi yüksek sitelerden. Google diyor ki: ‘’Bu demek ki önemli bir site olması lazım. Bu kadar popüler site var etrafında. Ben bunu yukarı çıkartıyorum zaten popüler bir şey olması lazım.’’ diye düşünüyor. Site dışı SEO bu yani örnek olarak. Bunun detayları var ama gerçekten bu şekilde çalışıyor diye düşünebiliriz özet anlamda.
Site dışı SEO
Şimdi bununla ilgili bir sürü link kaynakları var. Nasıl yapılacak, nasıl doğru yapılacak? Bunlardan biraz bahsetmek istiyorum. Şimdi özellikle ben şu sitelere şu anda aslında girebilirsek bir göstermek istiyorum. Hani tabi şu anda muhakkak katılımcılarımızın bir sürü farklı kategorilerden sektörlerden katılan katılımcılarımız vardır. Kendilerine göre bunu şey yaparlar. Biraz sonra göstereceğim kısmı yaparlar. Ben şu anda ekran paylaşımı yapıyorum.
Popüler sitelerden link almaya başlamak
Giray bey: Evet tamam. Biraz önce sunumda gösterdiğimiz Know Em (https://knowem.com/)böyle bir site var. Şunu tavsiye edebilirim mesela öncelikle web siteniz yeni kurulmuş olabilir ya da yıllardır web siteniz hayatta olabilir. Ama belki Google’da istediğiniz yerlerde olmayabilirsiniz biraz önce bahsettiğim gibi. Bana bir marka verebilir misiniz, ya da bir isim? Aklınıza gelen varsa böyle Selpak olur, Eti olur, Ülker olur ya da başka bir şey olabilir. Şuraya girmek istiyorum Öykü hanım sizin varsa gireyim yoksa ben direkt düşünerek de girebilirim rasgele.
Öykü hanım: Ben kullanıcılarımızdan bekliyorum aslında. Arkel yazıldı.
Giray bey: Arkel yapalım. Mesela Arkel markasına sahip olan katılımcı burdan markasını yazarak buradan şeyi görebilir. Arkel markası hangi platformlarda kullanılmış, nerelerden bununla ilgili hesap açabilir, nerelerden link alabilir gibi yapabilir. Bakın burada şeyleri gösteriyor. Nerelerde Arkel markası kullanılmış. Arkel ile ilgili önceden hesaplar açılmış. Belki gerçekten katılımcımız bunları zamanında yapmış olabilir. Ama mesela burada BuzzFeed diye bir alan var. Twitch diye var. Şimdi bununla ilgili biraz daha şunu göstereyim ben biraz daha faydalı olacağını düşündüğüm için. Sadece bununla kalmayalım da şu social network tamamen açalım. Buradan Arkel’e basalım. Bakın şimdi şu da önemli link alacaksanız farklı sitelerden ama biraz daha sizin konunuzla ilgili siteler almak, alakalı sitelerden link almak Google’ın gözünde bir artı puan, biraz daha değerli oluyor. Hani mümkünse tabii ki böyle yerler varsa bakın burada Arkel markasıyla ilgili hangi blog yerlerinden link alabileceğinizi gösteriyor. Bununla ilgili marka adı açılmamış, hesap açılmamış yerler. Buralardan katılımcımız kendi adına hesap açıp buralardan içerik oluşturarak web sitesine link almaya başlayabilir hızlıca. Bu Book Marking siteleri var buralarda direkt web sitesinin tanıtımı yapılabilir. Web sitesinin genel bilgileri firma bilgileri verilerek buralardan link almaya başlayabilir. Business kategorisi mesela, bunu check edelim. Business kategorisinde Arkel adı kullanılmış mı? Mesela bakın available’ları bunları görüyorum. Biraz bu alanlarda ‘UPS Error’ diyor bunlar da demek ki şey değil izin vermiyor o platform belki ama buralarda available denen yerlerde kendi sektörünüz ile ilgili buradan bakarak farklı farklı sektörler var. İşte tasarım alanında buradaki web siteleri kontrol edilerek buralardan link almaya başlanılabilir. Sağlık sektörü, bilgi sektörü gibi, blog siteleri gibi bunu tavsiye ederim. Hem marka adınızla ilgili nelerde hesaplar var? Gerçekten hesaplar size mi ait? Bunları gösteren güzel bir tool. Bunun benzeri yine Name Check denilen bir tool var. Ona da bakabilirsiniz. Göstermeyeyim şimdi benzer bir tool olduğu için. Aynı şekilde bakabilirsiniz diyerek şurada görüyorsunuz (https://namechk.com/) bunları lütfen not alalım direkt aksiyon alabilirsiniz. Bu yüzden bu sunumda bunu paylaşmak istedim. Nerelerden link alacağım, nasıl başlayacağım? gibi soru işaretleri varsa bu bir başlangıç. İşte bir burada şey konuları da var. Çok kısaca ona değineyim. İşte bu sitelerden link alacağız ama follow mu no follow mu konuları var. Hani burada biliyorsunuz link alırken bazı linkler do follow oluyor yani Google gözünde biraz daha otoritesi olan, gücü geçiren anlamında. Google’ın gördüğü zaman do follow linkleri o.linklerden size daha fazla kredi veriyor. Ama no follow diye bilirse yani bu link ben çok fazla gücümü geçirmek istemiyorum diye linki verirlerse bir tık daha şey oluyor. Ama bu şeye girmeden, bu ayrıma girmeden bu sitelerden açmak her halükarda yine faydalı. O yüzden yani bu sitelerden muhakkak olabildiğince, mümkün olduğunca açılmasını tavsiye ederim.
Öykü hanım: Sorumuz var. Dilerseniz yanıtlayabilirsiniz, dilerseniz daha sonraya da bırakabilirsiniz.
Giray bey: Soru alabilirim.
Öykü hanım: Backlink hangi kaynaklardan alınmalı? Bu konuya değinir misiniz? Biraz değindik. Sektörümüz ile benzerlik mi göstermeli Giray Bey?
Link Kaynakları
Giray bey: Evet. Aslında biraz önce biraz bahsettim. Hem haber siteleri muhakkak olması lazım. Yani biz haber sitelerini çok yoğun kullanıyoruz bu arada. Haber siteleri biraz sonra bununla ilgili de detay vereceğim. Blog siteleri, forum siteleri çok farklı farklı kaynaklar var. Biraz önce gördüğümüz, gösterdiğimiz WEB 2.0 diye tabir ettiğimiz sosyal medya web sitelerinden linkler önemli. Sektörünüz ile ilgili benzer yerlerden link almanız Google açından artı bir değer mümkün şekilde böyle platformlar elinizin altında varsa Google’dan da arama yaparak bulabilirsiniz. Buralardan link almanız ayrıca değerli. Dolayısıyla tavsiye ediyoruz. Sektörle ilgili benzerlik benzer olan yerlerden link almanızı ama sadece sektöründeki benzer yerlerden değil, dediğim gibi birçok farklı platformlardan da almanız gerekiyor. Ve son olarak bir soru daha vardı atlamayalım. Onu şimdi gördüm. Şey sorunun son cümlesini göremedim.
Giray bey: ‘’Ve son olarak sitemiz TR ama yabancı sitelerden link almalı mıyız?’’
İngilizce SEO düşünmüyorsanız TR’de kalmanız yeterli olur diye düşünüyorum. Biraz önce gösterdiğim sitenin hepsi yabancı kaynaklar. Hani oralardan zaten Instagram, Facebook ona bakarsanız Google hani her şey yabancı. Buralardan da linkler geliyor ama sizin daha çok şeyi kastettiğinizi düşünüyorum. Biraz daha haber, tanıtım amaçlı yazılardan, bunlardan Türkçe linkler almanızı tavsiye ederim. İngilizce SEO ya da ihracat yapmıyorsanız.
Giray bey: Şunu söyleyeyim Öykü hanım; Bizim web sitemizde de hani SEO çalışması dışında sadece link paketlerimiz var. Yani bu biraz önce bahsettiğim kuvvetli sitelerden web sitenize dilerseniz girin orada link paketleri inceleyerek daha detaylı bilgi de alabilirsiniz onun bilgisini vermek istedim. Buyrun Öykü hanım.
Öykü hanım: Ben bir şey sormak istiyorum size. Şimdi ben kendim için 1 tane makale yazdım, yazdırdım ve bunun için de link aldım. Backlink aldım ama bu makaleyi de 100 farklı siteye aynı içeriklerde yayınlamasını istedim. Bu sizce sağlıklı bir şey mi yoksa daha farklı bir yol mu izlemeliyiz?
Giray bey: Evet, yine çok güzel bir soru sordunuz Öykü Hanım. Bu sağlıklı bir yapı değil çünkü niye? Bunu gördüğümüz oluyor ama biz tavsiye etmiyoruz. Yani biz bir yerden link alacağımız zaman muhakkak o yazının da özgün olmasını tercih ediyoruz. Google da bu şekilde tercih ediyor. Çünkü dediğim gibi burada öbür türlü yaptığımız zaman bunun backlink almaya çalışmaya yönelik bir çalışma olduğunu görüyor Google. Yani kullanıcıya değer katmak değil de sadece backlink almak için yapıldığını görüyor ve aynı yazıları başka sitelerde de görüyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken 1 tane yazıyı 100 tane yerde aynı yazıyı platformlarda yayınlamak değil. 100 tane platform için 100 tane fazla bir örnek olacak belki ama işte onlarca farklı platform için farklı içerikler olması gerekiyor. Ama bunlar dediğim haber siteleri, blog siteleri yani böyle makale üzerinden link alacağımız siteler için biraz önce gösterdiğim o işte blog siteleri, WEB 2.0 siteleri Know Em üzerinden gösterdiğim, oradakiler de tabii ki şey yani firma hakkında neyse orada bir paragraf, bir firma hakkında bilginiz oluyor ve firmamızın linki oluyor. Orada aynı şekilde yapabilirsiniz. Yani aynı firma içeriğini değiştirmenize gerek yok. Çünkü bu doğal bir şey. Siz firmanızın bilgisini veriyorsunuz, o platformlarda kayıt yapıyorsunuz. Yani Facebook. Linkedin, Instagram, Twiter’da işte hakkınızda diye bir cümle, kalıp cümleniz vardır. Bunu kullanabilirsiniz. Bunda sıkıntı olmaz. Ama daha böyle bir makale yazarak bir linklemeler yaptığınızda bunların özgün olması daha iyi sonuç verir.
Öykü hanım: Aslında Google şunu izliyor değil mi Giray bey? Farklı bir site senden bahsetsin, tavsiye etsin ve 100 tane ya da onlarca site aynı kelimelerle, aynı cümlelerle seni tavsiye edemez. Dolayısıyla bunun için de bir iş var deyip bu sefer puanımızı mı düşürüyor?
Giray bey: Doğal değil diyor bu yani SEO çalışması çok önemli ama bir de over optimization oluyor. Yani fazla optimizasyon denen de bir şey var hani. Bu aynı yerlerden sürekli fazla gelirse bu artık şey oluyor, doğallığın dışına çıkıyor bahsettiniz gibi Öykü hanım. Bu da Google’ın sevmediği bir şey. Yani Google doğallıktan yana biraz daha. Onlara dikkat etmek gerekiyor.
Öykü hanım: Teşekkür ederim.
Giray bey: Rica ederim. Devam edeyim mi?
Öykü hanım: Lütfen.
Giray bey: Ama en sonda biraz daha şey olabilir, detaylı olabilir. ‘’50 bin – 60 bin tane ürünüm var hepsini tek tek yapmak için nasıl bir yolu izlenebilir?’’ Diye sormuş Emir Bey. Orada onu da cevaplayayım Emir Bey. Bir sonraki slayta geçmeden son bir soru almış olayım. Çok fazla ürün varsa onları, yani ürünü girişini yaparken siz tabii ki dikkat etmeniz gerekiyor ürün adlarına, görsel adlarına, sunumumuzun başında bahsettiğim gibi. Fakat sizin tabii 50 bin – 60 bin ürüne tek tek o sayfalara dışarıdan link almanız mümkün değil. Site otoritenizi de artırmanız lazım. Yani sitenizin otoritesi artarsa yüksek, kuvvetli sitelerden link almanız durumunda zaten sizin bütün sitenizdeki içerikler otomatik olarak yükselmeye başlıyor. Şey gibi düşünebilirsiniz Wikipedia dünyanın en çok ziyaret edilen sitelerinden bir tanesi. Hani Wikipedia her sayfasına SEO yaptırmıyor. Milyonlarca sayfası var belki ama Wikipedia o kadar otoritesi yüksek bir site ki neyi araştırsanız Wikipedia çıkıyor aramalarda. Çünkü site otoritesi çok yüksek. O şekilde düşünebilirsiniz Emir bey. Ben devam edeyim. Şimdi link kaynakları neler olabilir? Forum siteleri olabilir yani forumlarda gerçekten giderek forumlarda biliyorsunuz birçok kategoriler oluyor kendi işinizle ilgili kategorilerde kendinizi tanıtarak, firmanızı tanıtarak buralardan hem insanlara ulaşabilirsiniz hem oradan backlink alabilirsiniz web sitenize. Blog siteleri var hani hap bir bilgi içeren birçok sizin sektörünüz gibi, kendi sektörünüz ile ilgili on binlerce blog sitesi var. Buralardan link alabilirsiniz. Buralardan iletişime geçerek blog sahipleriyle ‘’Ben şöyle bir guest post, yazı hazırladım. Web sitenizden ücretsiz olarak yayınlayabilirseniz mutlu oluruz.’’ derseniz mesela kendi içeriklerinde de şu olacağı için, hani kendi içeriklerde büyüdüğü için kabul edebiliyor blog siteleri. Hani iletişime geçmekte fayda var. Haber siteleri, haber sitelerinden tanıtım yapabilirsiniz, backlinkler alabilirsiniz. Sosyal medya platformları biraz önce bahsettiğim platformlar aslında içine giriyor. Referans siteler de dediğimiz aslında işte yine sizin sektörle ilgili bulunduğu sektörle ilgili listeleme siteleri oluyor. Oralarda yer almanız faydalı oluyor. Çok fazla link kaynağı var ama bu şekilde bunları gruplayabiliriz.
Neden SEO araçlarına ihtiyaç var?
Evet, bir sonraki slaytımda SEO araçlarına biraz değinmek istiyorum. Ve SEO araçlarına neden ihtiyacımız var ve faydaları nedir, neden bunları kullanmalıyız? diye bahsetmek istiyorum. Şimdi e tabii SEO araç ile kullanılmazsa bizim kendi web sitemiz ile ilgili bilgimiz oldukça sınırlı kalıyor. Yani web sitemiz de ne oluyor, ne bitiyor, acaba Google’a göre gerçekten optimize miyiz değil miyiz?
Sunumun başında gösterdiğim Google’ın kendi tool’ları mesela olmazsa site açılma hızını bilemeyiz. Ya da başka ayarları, önemli noktaları metrikleri göremeyiz. Dolayısı ile Professional SEO araçları hem web sitenizin mevcut durumunu gösteriyor. Hangi kelimelerden trafik çekiyor web siteniz? Organik trafiği ne? Burada tabii bahsetmediğim şeyler var. Biraz sonra bahsedeceğim Google Analytics, Google’ın başka tool’ları var. Bunların hepsini görmenizi sağlıyor bir kere. Siz sektörünüz ile ilgili bazı anahtar kelimeler düşünüyor olabilirsiniz, insanları o şekilde arattığını sanabilirsiniz ama aslında insanlar sizinle ilgili bambaşka şekilde aramalar yapabiliyor. Bunun farkında olmayabiliyor birçok müşterimiz ya da insanlar diyelim. Burada gerçekte insanların hangi kelimeler attığını görmenizi sağlıyor bu tarz tool’lar. Dolayısıyla bu doğru anahtar kelimeye göre de optimize etmenizi sağlıyor. Yanlış kelimede yaparsanız trafik çekemezsiniz çünkü. Sitedeki eksikleri bulmanızı sağlıyor yanlışları, teknik anlamda eksikleri bulmanızı sağlıyor bu tarz tool’lar. İçerik fikirleri edinmenizi sağlıyor. Hangi içeriklerle ilgili content yazarsanız, içerik yazarsanız daha fazla kitleye ulaşabilirsiniz bununla ilgili fikirleri almanızı sağlıyor ve anahtar kelime sıralamalarını takip etmenizi sağlar. Bu önemli bir konu. Son dediğim özellikle şöyle bir çünkü çok fazla biz karşılaşıyoruz. Anahtar kelime sıralamalarını takip etmek ile ilgili. Birçok insan günümüzde ilgili anahtar kelimeyle sıralamalarını görmek için ne yapıyor? Direkt Google’ı açıyor ve anahtar kelimeyi yazıyor, bakıyor. Kaçıncı sıradayım? İşte 3-5, belki yok sıralamalarda. Belki altıncı yedinci sayfada tek tek bakıyor işte. Tık tık, ikinci sayfaya geçiyor üçüncü sayfaya geçiyor ‘38. Sıradayım.’’ diyor. Bunu da gerçek sıralamaları sanıyor insanlar ya da daha yukarıda geliyor. ‘’A ne güzel. Ben dokuzuncu sırada ilk sayfada çıkıyorum.’’ diyor. Ama işin aslı çoğu zaman öyle olmuyor. Çünkü Google, size burada kişiselleştirilmiş sonuç gösteriyor. Yani Google sizinle ilgili tabii bilgi topladığı için sizin tarayıcı geçmişinizi biliyor, lokasyonunuzu biliyor, IP’nizi biliyor, arama geçmişinizi biliyor. Bunları incognito modda açsanız bile, yani Google Private mod, özel modda açsanız bile Google’ın şeyinde yine Google sizin bilgilerinizi, birçok bilginize ulaşabiliyor.
Dolayısıyla burada sizin direkt bakmanız genelde yanıltıcı olma olasılığı yüksek oluyor. Ama anahtar kelime takibi için third party, üçüncü parti bir tool, araç kullanırsanız bunlar size tam sıralamaları gösteriyor. O yüzden biraz sonra bazı tool’lar tavsiye edeceğim, bunları kullanabilirsiniz. Bir sonraki slaytıma geçeyim. Şimdi başlıca SEO araçları, biz neler kullanıyoruz burada bir resim ve biraz önce bastığımız şeyler vardı, onu atlamışım buraya. Ama chat’te de birkaç katılımcımız sağolsunlar yazdılar. Benim de önerdiğim olmuştu. Onu sonrasında da paylaşabiliriz ismini. Şimdi özellikle burada tabii çok fazla tool var. Ben burada size fayda sağlayacaklarından biraz daha bahsetmek için bunları yazdım. Ahrefs denen bir tool var. Bu çok kapsamlı aslında. Full paket dediğimiz her şeyi gösteren web sitesinin her şeyini detaylı şekilde gösteren bir araç. Bizce şu anda dünyadaki en doğru gösteren, en güvenilir ve en büyük tool’lardan bir tanesi SEO anlamında. Biz çok yoğun olarak Ahrefs’i kullanıyoruz buradan web sitelerin mevcut durumlarını görüyoruz. Aldığı trafikleri görüyoruz, rakipleri ne yapıyor işte nasıl, sitede sıkıntı var mı yok mu? Optimizasyon, audit yapıyoruz web sitelerinin full auditini yapıyoruz. Teknik sıkıntılar var mı yok mu? Yani çok yoğun kullandığımız bir tool, tavsiye ederiz. Moz, SemRush Ahrefs’e benzer olmakla beraber biraz daha artık popülerliğini yitirdi ve biz tabii aynı sitede de birçok tool’la giriyoruz, birçok araca girerek karşılaştırıyoruz. Hangi araç ne kadar neyi gösteriyor, hangisini daha çok kullanalım, güvenelim diye. Bunları da yaptığımızda daha çok Ahrefs’in doğru gösterdiğini de tespit ettiğimiz için biz daha yoğun olarak Ahrefs kullanıyoruz. Yani SemRush ve Moz’u çok fazla kullanmıyoruz. Bazı özellikleri güzel özellikler var ama biz daha çok Ahrefs kullanmayı düşünüyoruz.
Sıralama takip olarak Pro Rank Tracker denilen bir tool’lu kullanıyoruz. Bu daha çok detaylı raporlar, biraz önce size sunumunun en başında gösterdiğim bu grafikler vardı, müşterilerimizin sıralamalarını nasıl, nereden getirdiğimizi o mesela Pro Rank Tracker‘dan çıkardığımız bir tool bunun tavsiye ederim. Sıralama ile ilgili olarak anlık sıralamanızı almak istiyorsanız bizim web sitemizde Google sıra bulucumuz var. Belki onu gösterebilirim Öykü hanım. Ya da web sitemize girerseniz orada SEO araçları kısmı var Tepe SEO altında oradan Google ücretsiz bir tool (https://tepeseo.com/google-siralama-bulucu/) Buradan direkt biraz önce dediğim gibi size kişiselleştirme olmadan direkt şeye gösteriyor, sıralamalarınızı doğru olarak gösteriyor. Yani şöyle göstereyim dilerseniz. Tekrar bir screen share yaparak çok kısaca göstermiş olayım.
Öykü hanım: Ara ara buraya gelip bakabilir katılımcılarımız. Ama benim naçizane tavsiyem şu yukarıdaki linki tıklayıp sizinle birebir görüşme yapıp analizi almaları yine hatırlatmış olayım siz sayfayı açarken. Tepe SEO sizin için sitenizi ücretsiz bir şekilde analiz edecek. Lütfen yukarıdaki linke tıklayarak doldurmayı unutmayın. Arkadaşlarım da paylaştı, Elif hanım da paylaştı linkinizi. Sıralama bulucuya ulaşmak isterseniz chat alanındaki linke de tıklayabilirsiniz.
Giray bey: Teşekkürler Öykü hanım. Bu ekran görüldü sanıyorum doğru mu?
Öykü hanım: Evet görebiliyoruz.
Giray bey: Şu SEO araçlarından ulaşabilir katılımcılarımız. Hani daha direkt bu anlık canlı sıralamalarını gösterdiği için faydalı oluyor. O yüzden paylaşmak istedim. Ekranımı durdurayım, sunuma tekrar dönelim. Copyscape bu biraz önce bahsettiğim bizim içerik koyarken hem gerek müşterilerimizin kendi web sitesine içerik eklerken hem de bu yabancı blog sitelerinden, haber sitelerinden özgün makaleyle ilgili link alırken muhakkak biz içeriği de kontrol ediyoruz. Bu içerik Copyscape’e girerseniz ve içeriğinizi kopyalarsanız size o içeriğin mevcutta olup olmadığını, başka sitelerde varsa hangi sitelerde var, %60 mı benziyor, %70 mi benziyor, hangi cümleler birebir alınmış? Üzerine highlight ederek, boyayarak çok detaylı şekilde gösteriyor. O yüzden bu da sizin SEO çantanızda olmasında fayda var. Araç çantanız diyelim. Page Speed Test, Google Mobile Friendly Test biraz önce sunumun başında bahsettiğim tool’lardı. Google Analytics, Google Search Console bunlar zaten Google’un kendi tool’ları. Birçok katılımcı zaten bunları biliyordur diye çok üzerine durmuyorum. Mevcut trafiğinizi, Google Search Console ile sitenizde sıkıntılı durumu olup olmadığını, Google’ın tarama yaparken sıkıntı yaşayıp yaşamadığı, hatta alıyorsa onları size verdiği bir tool. Yoast, çok girmiyorum çünkü o Wordpress ile ilgili bir kullanılan bir tool. Bizlerin biraz önce bahsettiğimiz sıralama bulucumuz ve SEO analiz raporu var. Yani bu canlı analiz dışında başka bir tool. Bu da genel bir, hızlı bir rapor verme anlamında bilgi verebiliyor. Bunları kullanabilirsiniz SEO araçları olarak.
Bunu da geçelim bir sonraki slaytımıza. Evet web siteniz için canlı analiz, strateji toplantısı hediye ediyoruz. Öykü hanımın, Elif hanımın verdiği linkten gider tıklarsanız, oradaki formu da doldurursanız ya da bizimle iletişime geçerseniz hem web sitemizden, direkt iletişim sayfamızdan ya da merhaba@tepeseo.com ‘a mail atabilirsiniz. Benim kişisel e-mailim giray@tepeseo.com bana direkt e-mail atabilirsiniz. Bunun üzerine sizinle birebir strateji toplantısı ayarlıyoruz. Bu toplantıda web sitenizi inceliyoruz canlı. Biraz önce bahsettiğim tool’lar üzerinden geçerek işte mevcut trafiğinize bakıyoruz, rakiplerinize bakıyoruz. Neler yapılması gerekiyor, içeriklerinize bakıyoruz ve bunun sonucunda bir yol haritası çıkartarak sizinle paylaşabiliyoruz. Bunu da bizimle dediğim gibi bu kanallardan irtibata geçerek planlayabilirsiniz. Benim genel olarak sunumda paylaşmak istediklerim bunlardı Öykü hanım.
Öykü hanım: Teşekkür ederiz Giray bey, ağzınıza sağlık.
Giray bey: Umarım faydalı olmuştur. Soru cevaba da zaman bırakalım demiştim.
Öykü hanım: Evet, Şimdi Elif hanım yansıtacak birkaç sorumuza dair de birkaç ekran görüntüsü iletecek Elif Hanım. IdeaSoft alt yapısında nerelerden bu içerikleri yazmalıyız? gibi sorularımız var. Panel eğitimlerimizden ben hemen bahsedeyim müsaadenizle. Her hafta çarşamba ve perşembe günü IdeaSoft panelini nasıl kullanabileceğinizi dair teknik destek ekibimizin verdiği bir eğitim var. Yine ücretsiz eğitimlerimiz. Lütfen bunlara kayıt olup katılın. Burada detaylarını paylaşıyor arkadaşlarımız. Ama derseniz ki ben yapmak istemiyorum, profesyonel bir şekilde yapılmasını istiyorum. Zaten Giray beylerle de görüşebilirsiniz, Tepe SEO ile görüşebilirsiniz. Naçizane tavsiyem, yine yukarıdaki linke tıklayıp bir analizin yapılması sitenizin. Bir şey yazacaksınız da nasıl yazılması gerektiğine dair ajansımızın profesyonel yorumunu almanızı da tavsiye ediyorum. ‘’Optimizasyonlar sadece kategori sayfasında mı yapılmalı? Tüm ürünlere yapmalı mıyız Giray Bey?’’
Giray bey: Evet. Şimdi E-ticaret tarafında özellikle tabii sizin ürünleriniz kategori sayfalarında listelendiği için biz biraz daha kategori sayfalarına yoğunlaşmayı öneriyoruz. Özellikle kategori sayfalarının optimizasyonunu. Oralarda biraz önce değindiğim site içi optimizasyon tarafının mükemmel olması gerekiyor, tam olması gerekiyor. Bununla beraber ürün tarafında da elbette yapmanız çok faydalı. Ama şey tarafında sizin en çok trafik çekeceğiniz ve satış yapacağınız sayfalar kategori olduğu için ürün mü kategori mi derseniz biraz daha kategori ama ürün sayfalarında da içerik eklerseniz, videolu ürün görselleri, videolarınızı varsa, bunları eklerseniz bunlar da çok değerli. Hepsi önemli ama kategori bizim biraz daha ön plana çıkardığımız kısımlar oluyor.
Öykü hanım: Bir yerden başlayacak başta öbürüne doğru zaman zaman ilerlenebilir.
Giray bey: Tabi o şekilde de olabilir.
Öykü hanım: Teşekkür ederiz. Bu güzel bir soruydu. Bunu geçtik. Bunu ben de merak ediyorum Giray Bey.
Giray bey: ‘’Diyelim ki; bir firma ürün görseline, açıklamasına ‘kontrol sistemleri jpg.’ yazdı ve aynı şekilde biz de aynı ismi kullandık. Google hangimize öncelik verecektir?’’ Evet, güzel detay sorular gelmeye başladı. Şimdi burada sitenin otoritesi ön plana çıkıyor. Yani sadece onları yazmak yeterli değil. Bu şey olarak da benzer. Yani metin tarafta da benzer, görsel tarafta da benzer düşünebilirsiniz. Metin tarafta da sizin kontrol sistemleriyle ilgili yazınız var. Onlarca, yüzlerce başka sitede de kontrol sistemleri yazıyor. Google hangisini üst sırada çıkaracak? Görsellerde de kontrol sistemleri, başlarında da yazıyor. Hangisi üst sıraya çıkacak? Burada web sitenizin doğru optimizasyonuna bakar. Web sitenizin otorite skoruna bakar. Otoritesi yüksek mi değil mi? Otoriteyi çok dile getiriyorum. Otoriteden kastım şu. Yani web sitenizin ne kadar kuvvetli sitelerle etrafı sarılırsa ve kuvvetli sitelerden link alırsa otoritesi o kadar artıyor. Burada adetten ziyade, yani şu da çok yanlış yapılan bir şey. Konu konuyu açıyor ama bağlantılı olduğu için anlatmakta fayda görüyorum. İşte çok karşılaşıyoruz. Bazı müşterilerimiz bize geçmeden önce ‘’Ben bir yerden ben backlink paketi aldım. Sonra sistem çöpe döndü. Sıralamaları kaybettim’’ falan gibi. ‘’Ne yaptınız?’’ diyorum. ‘’İşte 100 tane şuradan link aldım’’ falan gibi diyorlar. Bunlar tabii Google’ın sevmediği şeyler olduğu için yanlış yapılabiliyor. Burada önemli olan adet değil. Google’ın sevdiği otoritesi yüksek organik trafiği olan yerlerden link almak. Bunun altını çizmek, özellikle vurgulamak istiyorum. Yani üç tane kuvvetli siteden link almak, yüz tane kuvvetsiz siteden link almaktan daha değerli. Dolayısıyla böyle yerlerden link alarak otoritenizi artırırsanız bu tarz aramalarda da Google sizi üst sıraya çıkartır.
Öykü hanım: ‘’Sitemizi ne sıklıkla SEO ayarları yapmalıyız, bunun için bir kişi yeterli olacak mıdır?’’
Giray bey: Yani böyle her gün bir şeyler kucağımıza gerek yok. Hani her gün bir şey yapmanız gereken bir şey yok. Yatırım tavsiyelerinde şey de bulunur. Hani ‘Her gün bir işlem yapmanıza gerek yok.’ Biraz işin doğasında şey de var, yapılanların sonucunu görmek de var. Hatalı şeyler varsa bunları düzeltmemiz lazım. Ama sürekli ben bir şey yapma demiştim sistemi. Sürekli bir yerinde bir şey değiştirelim gibi bir şey yok. Bu soruyu cevaplamıştım, şey demiştim: ‘’50 bin – 60 bin tane ürün varsa yine otoriteyi yükseltirseniz, SEO otoriteniz yükseltilirse içerdeki bütün diğer sayfalar da Wikipedia örneğini vermiştim. Üst sıralarda çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla kritik, önemli şeylere, sayfalarınıza, ürünlerinize önem vermenizi tavsiye ederim. ‘’Ne sıklıkla SEO ayarları yapmalıyız?’’ Burada sizin sitenizde bir audit yapılır ve bu audit’te teknik hatalar ortaya çıkartılır. Bunların düzeltilmesi gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra sürekli bir SEO ayarı yapmaya gerek yok. Ama sitenizi sürekli yeni içeriklerle güncellemeniz, işte görsellik dediğiniz zaman doğru şekilde eklemeniz, yine tanıtımların, haberlerin yapılması, ilgili sitelerden link alınmasına devam edilmesi gerekiyor. Bunlar düzenli yapılması gerekiyor. Ben yaptım bitti olarak olmuyor.
‘’Snippet nedir açıklar mısınız, sitemize nasıl yerleştirebiliriz? Google ADS reklam gücü artırma bölümünden aldığım öneriler arasında.’’ Snippet öne çıkan veriler anlamına geliyor, zengin veri anlamına geliyor Google tarafında. Bazı aramalar yaptığınız zaman Google böyle kendi deyimiyle answer bax yani cevap kutusu olarak size direkt şeyi değil de normalde ne yapıyor? Google bir arama yaptığınız zaman direkt sonuçları, siteleri listeleme başlıyor. Ama öne çıkan snippet’te ne oluyor? Bir soru sordunuz. İşte ‘En iyi marka telefon nedir?’ Atıyorum işte ‘En iyi bilmem ne hizmeti nereden alınır?’ gibi bir soru sorduğunuz burada Google kendisinin sizin eğer sitenizde doğru optimize yapıldıysa Google bunu kendisi yapıyor bu arada bu öne çıkan snippet’ı direkt sizin kutu olarak, cevap olarak her şeyin üstünde gösteriyor. Yani buna aslında ‘’Pozition 0’’ da deniyor. Yani birinci sırada bile değilseniz sıfırdasınız. Yani ‘en üstün açılım’ olarak geri alıyorsunuz. Hem de siz direkt diğerlerinden farklı olarak orada listelendiğiniz için çok değerli bir veri, kaynak oluyor sizin için. Çünkü diğer rakiplerinizden direkt sıyrılıyorsunuz, daha bir güven sağlıyorsunuz ve daha çok tık alıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi bu da tabi birçok konu var ama özellikle web sitenizde soru olarak bazı makaleleri ya da blog içerikler oluşturmanız. Burada snippet’te yer almanıza fayda sağlıyor. İşte bu ürünü, en iyi sizin farkıızı anlatırken içeriklerde ürününüz nasıl fark sağlıyorsa bunu soru şeklinde işte benim ürünü, bizim ürünümüzü kullanarak nasıl fark yaratırsınız, rakiplerimizden farklarımız nelerdir? İşte X ürünün ne yapar? Bu tarz soru şeklinde yaparsanız insanların sorduğu sorulara denk gelecek şekilde o zaman Google size snippet olarak liste demeyi tercih edebilir.
Öykü hanım: Çok güzel bir detaydı. Teşekkür ederiz.
Giray bey: Rica ederim. ‘’Pazaryerlerindeki mağazalar ve ilgili de SEO analizi yapılabilinir mi?’’ Yani burada şey kastediliyor diye düşündüm. Hepsiburada gibi pazar yerleri Trendyol gibi yerlerde oluyor. O taraflarda da aslında mantık benzer şekilde çalışıyor. O taraflarda da biraz daha kısıtlı oluyor tabii. Çünkü orada bizim yaptığımız analizler direkt sizin sitenizin trafiğini gösterirken o taraftaki şeylerde biraz daha kısıtlı olmakla beraber sağlayabileceğimiz veriler yine analizi yapılabiliniyor.
‘’Sitemize ürün tanıtımı için video yüklememiz site hızımızı yavaşlatır mı? Nelere dikkat etmemiz gerekir?’’ Burada da dikkat edilmesi gereken video yüklerken şu; özellikle videoların biz YouTube’a yüklenmesini ve YouTube’dan sitenize gömülmesini, embed edilmesini tavsiye ediyoruz. Bu şekilde videolar çok faydalı. Yani sadece görsel içerik değil video içerik de sunarsanız web sitenize Google ne diyor? ‘’Bu site daha çok fayda katmaya çalışıyor kullanıcılarına, biraz daha zengin içerik sunuyor. Sadece metin değil, görsel değil video da var.’’ Bu anlamda video kullanmayı çok tavsiye ediyoruz. Videoları da direkt web sitenize yüklemek değil, YouTube’a yükleyerek, YouTube’dan embed ederek biraz önce dediğim gibi sitenize yüklemeniz de bu şekilde yaptığınız durumda sitenizin geç açılmasını sağlamaz. Yani bir negatif bir durum oluşturmaz.
‘’Görseller 100-200 mb olmalı dediniz. Videolar için boyut ne olmalı?’’ Aslında biraz önce tam üzerinden geçtim. Videolar için zaten YouTube’a yüklediğiniz zaman ve bunu kendi sitenizden, YouTube’dan çıkardığınız zaman zaten video boyutu çok yüksek olmuyor. O anlamda bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Yani kendi sitenize direkt videonuzu eklemenizi tavsiye etmiyoruz.
‘’Görsellerde beyaz zemin Google için de önemli mi?’’ Yani burada çok Google’ın verdiği direkt bir bilgi yok. Ama bu tarz sorular da sürekli şunu düşünmenizi tavsiye ederim: Kullanıcı deneyimi açısından bu nasıl bir şey sağlıyor? Yani aklınıza takılan soru işareti varsa ‘’Bu yaptığım iş Google için doğal bir şey mi?’’ iki ‘’Kullanıcı deneyimi için nasıl bir fark yaratıyorum ben?’’ Görsellerde beyaz zemin eğer ki sadelik çok gördüğümüz bir şey birçok web sitesinde gördüğümüz bir durum. Daha sade, şık olması anlamında fayda sağlayabilir kullanıcı açısından. Ama hani başka rengi olsa Google’da geriye düşer misiniz? Hayır. Yani o kadar çok kritik bir şey değil. Dediğim gibi kullanıcı deneyimi, ‘Kullanıcılar rahat görebiliyor mu resimlerinizi?’ bunlara odaklanmak önemli.
Öykü hanım: Ben hemen ekleyeyim Giray bey. Peki bir ekran kullanırsam?
Giray bey: Biraz daha açabilir miyiz mesela? Tam nasıl kullanacaksınız?
Öykü hanım: Ürünümün üzerine markanın adını yazdım.
Giray bey: Yazabilirsiniz, yapabilirsiniz çünkü doğal bir şey. Bu yaptığınız şeyi yine de direkt Google açısından düşünüyoruz. Sizin ürününüz, sizin marka adınızı yazdınız. Orada hiçbir sıkıntı olmaz.
Öykü hanım: SEO açısından, peki reklam açısndan?
Giray bey: Reklam açısından da sıkıntı olmaz, reklamlarda da sonuçta yani orada tabii görsele bir direkt bakmak lazım. Ama hani birçok marka da zaten kendisine ait olduğu olduğunu göstermek için marka adını ya ürüne yerleştiriyor ya da köşesine, görselin bir köşesinde metin olarak ekleyebiliyorlar. Dolayısıyla bu yapılabilir. Hani eğer ki bu ürünün gerçekten size ait olduğunu vurgulamak istiyorsanız, görsellerinizde, reklamlarda bunu yapmak bir artı değer olarak gözükebilir. Ama hani sıralamalar anlamında bakarsak çok büyük bir şey değil bu sadece biraz konu şeye geliyor şu anda biraz daha dönüşümü arttırmaya yönelik konulara giriyoruz. Yani biraz daha o konularda da konuşabiliriz tabii soru – cevap yapabiliriz. Ama sıralama anlamında bakarsak fark etmez.
‘’Merhaba, yaklaşık 5 aydır git gide bütçemizi artırarak Google’da reklam veriyoruz. Sektörümüz oldukça dar arama kelimelerine sahip ve bu kelimeler sitemizde çokça ve mantıklıca geçmektedir. Buna rağmen organik aramalarda çıkmıyoruz. Bunun sebebi ne olabilir?’’ Şimdi burada daha çok reklama bütçe ayırdığınızı belirtmişsiniz. Tabii reklama verdiğiniz para direkt Google’a giden bir para. Yani siz burada SEO yatırımı yapmadığınız için siteniz organik olarak gözükmüyor olabilir. İsterseniz aylık 100 bin liralık Google reklam bütçesi verin. Buradaki verdiğiniz reklam bütçesi size organik olarak üst sıraya çıkacağınız anlamına gelmiyor. Dolayısıyla bundan kaynaklı olarak web siteniz trafiği atmamıştır. Dediğim gibi arama ikilemine sadece sahip olmak yeterli değil. Bunları otoriter sitelerler kuvvetlendirmek gerekiyor. Bu kısım eksik oluyor, olmuş olabilir. Biraz daha detaylı sitenizi bir incelemek lazım. Dilerseniz bizimle iletişime geçerseniz Öykü hanımın da verdiği link üzerinden canlı analiz yapıp sizinle paylaşabiliriz web sitenizin mevcut durumunu. Reklam da kendi çapında biraz önce sunumumda bahsetmiştim. Artıları var, SEO’nun artıları var. SEO daha uzun soluklu bir mecra, bir kanal. Yani insanlar daha çok güveniyor. Evet, daha çok tıklama alıyorsunuz, isterseniz SEO olarak üst sırada çıkarsanız reklam verme zorunluluğunuz yok. Zaten insanlar sizi bulabiliyor aramalarda. Ama SEO olarak çıkmıyorsanız, organik olarak çıkmıyorsanız aramalarda o zaman ne oluyor? Reklama muhtaç kalıyorsunuz. Yani bir tarafta ister verip ister vermemek biraz size kalmışken, öbür tarafta reklam vermezseniz görünür olamıyorsunuz. O yüzden Google’a bağımlı kalıyorsunuz. O yüzden SEO tarafı muhakkak yapılması lazım. Başka soru varsa alabiliriz.
‘’IdeaSoft sisteminden entegrasyon aracı ile pazaryerlerine ürünler gönderiyoruz. Ürün açıklaması hem bizde hem de pazar yerinde aynı yani kopya oluyor. Bu durum sitemize zarar verir mi?’’ Öykü hanım bununla ilgili topu size atayım mı? Biraz daha sizin tarafla ilgili olduğu için.
Öykü hanım: Şöyle. Tabii ki içerikleri yayınlamanız gerekiyor. Sitenize zarar vermesi de aslında SEO araçlarının pazaryerinde ne kadar kullanıldığı ile alakalı. Ama biz sitenizden sorumlu olduğumuz için sitenizdeki doğru yazılmış olan işlemleri SEO olarak gönderiyoruz. SEO analizlerimizde de zaten kontrol edebilirsiniz bunu. Öyle çok büyük bir zararı olmuyor. Umarım yanıtlayabilmişimdir. Zaten ilk sizde yayınlanıyor. Dolayısıyla otorite olarak yine sizi görüyor.
‘’Hangi link acaba tekrar paylaşılabilir mi?’’ Hangi kısımda yazıldı bu soru? Tekrar konuyu yazabilirsiniz. Birçok link paylaştık.
Giray bey: Acaba canlı analiz için mi kast ediyorlar?
Öykü hanım: Yukarıda ücretsiz SEO analizi için tıklayın kısmına tıklayıp bilgilerinizi doldurursanız Tepe SEO sizin için bir randevu oluşturacak ve canlı bir şekilde sitenizi analiz edecek.
Giray bey: Evet, bir soru geldi. ‘’3 farklı sitemiz var IdeaSoft ile şu anda aktif ve 3 site de aynı sektörde. Birbirleri arasında backlink vermemiz fayda sağlar mı? Bu ürünler aynı ve aynı şekilde pazar yerlerinde de mevcut.’’ Evet, burada da tabii aynı sektörde üç farklı siteniz var burada tabii oradaki sizin motivasyonunuz ne oldu acaba? O önemli yani biraz yine de arada bir farklılık var diye tahmin ediyorum. Üç farklı site yaptığınız için ama doğal bir şekilde yapıldığı zaman sıkıntı olmaz. Ama çok da burada hassas bir konu. Şöyle örnek vereyim ben sizin de sorunuza cevap olacak. Şöyle bir durum Google için ideal değil. Mesela birçok müşteri ya da insan şu şekilde Google’ı biraz kandırmaya çalışıyor, örnek olması anlamında diyorum. Ama şöyle anlatmaya çalışayım; Mesela bir otel var ya da başka bir web sitesi var. 10 tane site alarak o 10’unun da Google ilk sayfada listelemeye çalışıyor ve hangisine tıklarsa tıklasın insanlar başka sitelerle yine aynı firmaya gelsin istiyor iş sahipleri. Tabii mesela bunu düşünürseniz, kullanırsanız birinci siteye çıkıyorsunuz. Mesela bir yere otele tatile gitmeye çalışıyorsunuz otel bakıyorsunuz diyelim. Bir yerde tıkladınız bir tane otel çıktı karşınızda bir otel sitesi, ikinci siteye tıklayınız başka bir isimde ama tıkladığınızda aynı otel, beşinci siteye tıkladınız aynı otel. Şöyle bir şey düşünürsünüz: ‘’Google’a bak ne biçim listelemiş. Hepsine tıklıyorum tıklıyorum aynı şeyler çıkıyor, aynı otel çıkıyor karşıma.’’ Dersiniz. Google da bunu istemiyor. Yani aralarında farklılık olsun istiyor biraz gösterdiği sonuçlardan. Çünkü bu dediğim senaryo, kullanıcı deneyimi açısından, dolayısıyla Google açısından kötü bir şey. Google’ın da biraz prestij anlamında bozuyor. Hani Google’ın dikkatsizliği gibi algılanabiliyor. O yüzden bu tarz şeylere girmemek gerekiyor. ‘’Ben birkaç web sitesi alayım, içerikle mi aynı tutayım? Hani bu olmazsa bu çıkar ya da ikisi birden, üçü beşi çıkar…’’ gibi şeyler çok fazla diyoruz genelde bunu çok tavsiye etmiyoruz. Bazen bir firma iki farklı, üç farklı web sitesiyle aynı anahtar kelimede yer alabiliyor. Ama bazen de Google şunu yapıyor: Ben zaten bu web sitesinin bir tane firması şeyi var. Sizi 8-9. sayfalara atıyor diğer web sitenizi. Burada baktığı birçok şey var. Gerçekten içerik ve ürünler farklı mı değil mi? Aynı marka mı, adresi aynı mı, telefon bilgileri aynı mı? Ama işte birçok şeyde karşılaştırıyor. Şirket bilgileri aynı mı? Eğer çok benzerlik görürse sadece bir tanesini listeler ilk sayfada diğerlerini geride göstermeyi düşünebiliyor. Bu anlamda eğer ki ürünler arasında çok farklılık yoksa tek siteye konsantre olmak biraz daha tavsiye ediliyor. Ama ürünler biraz daha farklı kesime hitap ediyorsa, farklı bir strateji varsa işin arkasında o zaman sıkıntı olmaz. Bunu Google görür. Web sitelerinden de linklerseniz birbirine sıkıntı olmaz. Yeter ki buradaki önemli şey doğallık ve kullanıcı deneyimi tekrar altını çizeyim.
‘’Fligran ekleyebilirsiniz dediniz fakat Google ADS, resimlerde promosyon yer paylaşımı (resim bağlantısı) uyarısı veriyor. Google bunu kabul etmiyor.’’ Promosyon yer paylaşımı uyarısı veriyor. Burada tabii tam oradaki metne bakmak lazım. O metinde ne yazıyor? Yani %10 indirim gibi şeylerde çok sıkıntı yaratmaması lazım metinde. Ama orada başka bir belki metin kullandıysanız ve Google’ın hoşuna gitmeyen. Onlardan kaynaklı bir sıkıntı yaşanmış olabilir. Şey demişken, resim üzerine yazı eklenme konusu açılmışken tabii bu görsellerde özellikle reklam tarafında muhakkak bir tıklama butonu koymanızı tavsiye ediyoruz. Call To Action denen işte daha fazla bilgi al, işte satın al gibi… Böyle bir butonlar olmazsa insanlar bazen tıklamayı atlayabiliyorlar. Hatırlatmak faydalı oluyor. Biraz da reklam tıklamasını bu şekilde arttırabilirsiniz. Bu görselle ilgili soru geldiği zaman onu da paylaşmak istedim sizinle.
Öykü hanım: Giray Bey’e teşekkür ederim. Katılımcılarımıza da çok teşekkür ederiz. Gayet interaktif bir SEO eğitimi oldu. Yine en son hatırlatmış olayım; Ücretsiz SEO analizi almak için lütfen yukarıdaki formu doldurmayı ihmal etmeyin. E-Ticaret Çözüm Merkezi içerisinden de Tepe SEO’ya ulaşabilirsiniz. Giray bey de zaten iletişim bilgilerini paylaştı, kendilerine de ulaşabilirsiniz. Giray Bey ağzınıza sağlık. Çok güzel bir eğitim oldu. Tam hap bilgiler paylaştınız. Teşekkür ederiz katılımınız için.
Giray bey: Ben çok teşekkür ederim Öykü hanım benim için çok zevkti. Umarım katılan herkese değer katabilmişimdir. Belki bildikleri konuların üzerinden de geçmiş olabilirim ama bilmedikleri konular da almışlardır diye umut ediyorum. Bize her zaman dediğiniz gibi sizin üzerinizden ya da direkt web sitemizden ulaşabilirler. Size de çok teşekkür ediyorum böyle bir organizasyon için. Katılımcılarımıza da çok teşekkürler bütün katılımcılara değerli zamanları için. Herkese çok başarılar diliyorum işlerinde. Umarım çok güzel sonuçlar alırlar. Herkes Google’da çok güzel yerlere gelirler. Ama şunu söyleyeyim bu SEO eğitiminde bahsettiğim konuları yaparsanız ve özellikle birkaç kere altını çizdiğim kullanıcı deneyimi ve Google’ı manipüle etmemeye yönelik işleri yaparsanız gerçekten sonuç almamanız için bir neden yok. Başarılar diliyorum. Çok teşekkür ediyorum Öykü hanım.
Öykü hanım: Biz teşekkür ederiz. Bir sonraki eğitimimizde görüşmek üzere hoşçakalın. Kendinize iyi bakın.
Giray bey: Hoşçakalın.