SEO Sözlüğü
A – B – C-Ç – D – E-F – G – H – I-İ – J – K – L – M – N – O-Ö – P – R – S-Ş – T – U-Ü – V-W – Y – Z
A
Arama Motoru: Web tabanlı olarak kullanıcıların aradıklarına erişebilmek için kullandıkları yazılım türüdür.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Web sitenin arama motorlarında en üst sıralarda görünür olmasına yarayan bir sistemdir. Sitenin içeriğinin, anlatmak istediğinin, sattığı ürünün vb. arama motoru tarafından anlaşılmasını ve bu sayede kullanıcılara gösterilmesini sağlar.
Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Reklamlar yolu ile web sitelerinin arama motoru sonuç sıralamasında görünürlüğünü üst sıralara çıkartmaya ve trafik çekmeye yarayan bir pazarlama sistemidir.
Arama Motoru Sonuçları Sayfası (SERP): Kullanıcıların arama motorlarında herhangi bir şeyi arattıklarında karşılarına çıkan sayfadır.
Arama Motoru Reklamcılığı (SEA): Ücretli reklam modelidir. Anahtar kelime baz alınarak reklam verilir ve bu reklamlardan tıklama başına maliyet alınır.
Arama Terimi: Kullanıcıların arama motorlarında arattığı her terime arama sorgusu/arama terimi denir.
Arama Hacmi: Bir kelime ya da kelime öbeğinin toplam aranma sayısıdır.
Arama Geçmişi: Kullanıcıların arama motorlarında yaptıkları tüm aramalar arama geçmişine kaydedilir.
Anahtar Kelime: Kullanıcıların arama yaptığı zaman arama butonlarına yazdıkları kelime veya cümlelerin tümüne denir.
Anahtar Kelime Araştırması: Kullanıcıların arama yaptıktan sonra sonuçlarda karşılarına çıkabilmek için ilgili kelimeleri veya kelime öbeklerini araştırmaya, keşfetmeye verilen addır.
Anahtar Kelime Yoğunluğu: Bir anahtar kelimenin veya kelime öbeğinin web sitesindeki toplam kelime sayısıyla karşılaştırılması ile elde edilen yüzdelik değerdir.
Anahtar Kelime Doldurma: Bir web site, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmayı hedeflediği zaman sayfayı anahtar kelimelerle veya sayılarla normalden fazla doldurabilir. Buna anahtar kelime doldurma denilmektedir. Önerilen bir SEO çalışması değildir.
Anasayfa: Web sitelerinin giriş kısmına denilmektedir.
Alan Adı: Web sitenin tam adıdır. Kullanıcıların özellikle bir web sitesine erişmek için kullandıkları adrestir.
Alt Alan: Web sitelerinde alan adının altında oluşturulabilen ve ilk alan adından bağımsız bir şekilde çalışabilen bir sistemdir. Domain’in ek bir bölümünü oluşturur.
Alt Metin: Web sitelerinde kullanılan görüntüyü alternatif şekilde tanımlayabilmek için kullanılan html etiketidir.
Anlık Hit: Bir web sitesine gelen kullanıcı sayısının gerçek zamanlı olarak ölçülmesine denilmektedir.
Altbilgi Bağlantısı: Bir web sitesinin alt bölümünde veya alt bilgi metninde görünen bağlantılara veya linklere denilmektedir.
Adanmış Sunucu: Bir kullanıcı veya bir firma için özel olarak ayrılan, paylaşımsız internet sunucusudur.
Above the Fold: Bir web sitesine girildiğinde görünen ilk içeriğe denilmektedir.
A/B Testi: En az iki web sayfasını farklı dönüşüm etkenlerini karşılaştırma amaçlı kullanılan denemelere verilen isimdir.
AMP: Mobil uyumlu sayfaların daha hızlı açılmasını sağlayan bir kodlama sistemidir.
AJAX: İhtiyaç olan veriyi kullanıcıya sunar. Arka planda çalışarak sunucu ile bağlantı kurar ve sayfanın hızla güncellenmesini sağlar. Asynchronous JavaScript ve XML’in kısaltmasıdır.
ASO: Mobil uygulamaların arama sonuçlarında üst sıralarda yer almayı sağlayan uygulama optimize çalışmaların tümüdür.
Algoritma: Arama motorları tarafından verilerin alınması ve bir sorguya ait sonuçların sunulması için kullanılan hesaplama kombinasyonlarına denir.
Algoritma Değişimi: Arama motorları bazen hiç olmayan yeni bir algoritma ekleyebilir, köklü ve büyük değişiklikler yapabilir veya mevcut algoritmada ufak ve fark edilmeyen güncellemeler yapabilir. Bunları genelde arama kalitesini artırmak için yaparlar ve buna algoritma değişimi denir.
Analitik: Temel tanımıyla veri toplama, analiz etme ve yorumlama bilimidir. SEO açısından bakıldığında da değişimleri, dönüşümleri vb. analiz etme veya bunları analitik düşünmeye denilmektedir.
B
Bot: Arama motorları tarafından kullanılan, görevleri ve komutları inanılmaz hızlarda yapabilen programlara denilmektedir.
Bağlantı Metni: Web sitesindeki içeriklerin içinde yer alan bir kelime veya kelime öbeğinden verilen linkler yani tıklanabilir bağlantılara denilmektedir.
Bağlantı Reddi: Bir web sitesine gelen bağlantılar spam veya düşük kaliteli olduğunda bu sitelere müdahale edilemeyeceği için arama motoruna ”bağlantıları dikkate alma” emrinde bulunulabilir. Zarar verebilecek bağlantılar kontrol altına alınabilir.
Blog İçerik: Belirli bir konuda bilgi, fikir veya deneyim paylaşmak amacıyla online ortamda yazılmış ve yayınlanmış içeriklerdir.
Blog Siteleri: Farklı içeriklerle oluşturulmuş çevrimiçi sitelerdir. Buradaki içerikler kişisel veya kurumsal olabilir.
Bulunabilirlik: Bir web sitesindeki içerik arama motorları tarafından kolayca bulunabiliyor ve kullanıcılar tarafından kolayca erişilebiliyor mu? Soruları için oluşturulmuş bir keşfedilebilirlik terimidir.
Bulanık Arama: Arama motorlarına girilen terimlerin yanlış veya eksik yazılmış olmasına rağmen sonuçları almaya yardımcı olan sistemdir. Bknz: ”Bunu mu demek istediniz?” veya ” Yazımı düzeltilmiş şu sorgu için sonuçları görüyorsunuz:”
Başlık Etiketi: Web sitelerin içeriklerinde yer alan H1 ile başlayıp H6’ya kadar önem sırasıyla sıralanmış büyüklü-küçüklü başlık şeklinde html etiketleridir.
Basamaklı Biçim Sayfaları (CSS): Web sayfalarında kullanılan html öğelerinin nasıl görünmesi gerektiğini belirten kodlara denilmektedir. Bir sayfanın rengi, biçimi veya bir yazının boyutu gibi ögeler örnek verilebilir.
Bekleme Süresi: Kullanıcının arama motoru sonuç sayfasındaki bir bağlantıyı tıkladıktan sonra SERP sonuçlarına geri dönmeden önce bir web sayfasına bakarak geçirdiği zaman dilimine denilmektedir.
Beyaz Şapka SEO: Kullanıcılara odaklanan, Google web yöneticisi yönergelerine uygun optimizasyon stratejileri ve tekniklerine denilmektedir.
C-Ç
Çıkma Oranı: Kullanıcıların bir web sitesinde ilk geldiği sayfadan sonra başka sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrılması sonucunda oluşan orana hemen çıkma oranı denilmektedir. Tek sayfalık oturumlar/ oturum sayısı şeklinde hesaplanmaktadır.
ccTLD: Alan adı uzatmalarında ülke ismi için kullanılan terimdir. Örneğin …com.tr’deki tr, Türkiye’yi ifade eder ve tr burada ccTLD terimini karşılar.
Çıkmaz Sayfa: Site içi veya site dışı hiç Backlink’i olmayan sayfalardır. Başka bir sayfaya veya siteye yönlendiren linkler ve bağlantılar olmadığı için çıkmaz sayfa denilmektedir.
Çerçeveler: Daha büyük bir birleştirici kısım oluşturma amaçlı veya harici dosyalardan bir HTML sayfasına içerik yerleştirmek için tek bir sayfaya birden fazla site öğesinin yerleştirilmesine izin veren HTML öğeleridir.
Çerez: Web sitesine giriş yapan kullanıcı hakkındaki verileri depolamaya yarayan bir metin dosyasıdır.
D
Dönüşüm: Web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların site beklentisine göre yaptığı işlerdir. Örneğin satın alma davranışı bir dönüşümdür.
Dönüşüm Oranı: Web sitesini sadece ziyaret edenler ve ziyaret edip hedeflenen dönüşümü yapanlar arasındaki oran hesaplanır.
Dönüşüm Oranı Optimizasyonu: Bir web sitesinde gerçekleşen dönüşümlerin oranını hesapladıktan sonra dönüşümlerin sayısını veya kalitesini geliştirme sürecine denilmektedir.
Doğal Bağlantı: Editoryal bağlantı olarak da geçmektedir. Bir web sitesinden başka bir web sitesine verilen yönlendirme linkleri için herhangi bir talepte bulunulmadığı, ödeme yapılmadığı doğal olarak verilen bağlantılara denilmektedir. (Ücretsiz backlink)
Durum Kodları: Bir kullanıcının web sayfasındaki bir linke tıkladığında sunucu tarafından dönen yanıt kodlarına denilmektedir. Bazı durum kodları; 200, 404, 410, 500, 503.
E-F
E-ticaret: Online gerçekleşen ticaret işlemlerinin tümüne denilmektedir.
Etkileşim: Kullanıcılar tarafından çevrimiçi bir içeriğe verilen tepkidir.
Etik SEO: Arama motoru optimizasyonu hizmetleriyle ilgili olarak risk, olasılık ve beklentiler hakkında tam açıklama sağlama işlemidir.
Flash Yazılım: Web sitelerinin zengin, kaliteli ve etkileşimli oluşturulmasını kolaylaştıran, ses, video ve animasyonu bir araya getirerek web içeriği oluşturabilen vektör grafik tabanlı bir yazılımdır.
G
Geri Bağlantı (Backlink): Bir web siteden başka bir siteye veya sitelere verilmiş olan bağlantıya denilmektedir.
Görsel Optimizasyonu: Klasik arama ve görsel arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına görseller ile ilk sonuçlardan biri olarak çıkmayı kolaylaştırır.
Google: Çevrimiçi bilgi dağıtımına yarayan teknoloji şirketi.
Google Analytics: Ücretsiz web site performans analiz platformudur.
Google Bot: Belgeleri sürekli olarak toplar, oluşturulan yeni sayfaları ve daha önceden taranan web sayfalarındaki güncellemeleri keşfeder.
Google Dans: Belirli olmayan aralıklarla sitelerin sonuç sayfalarında sıralamalarının yerlerinin değişmesine denilmektedir.
Google Arama Konsolu: Web sitelerin site performansını takip edebildikleri veya sorunlu içerikler hakkında bilgi alımını sunan bir servistir.
Google Trendleri: Arama hacimlerindeki kelime veya kelime öbeklerinin hangi coğrafyada, hangi dillerde ve ne sıklıkla arandığını istatiksel bilgilerle kullanıcılara sunan bir servistir.
Google Adwords: Bir reklamcılık sistemidir. Arama sıralamasında reklamların diğer kullanıcılara ulaştırılmasını sağlar.
Google Web Yöneticisi Yönergeleri: Kullanıcılar için benzersiz, aranan ve ilgi çekici web siteleri ve web sayfaları oluşturulması için Google tarafından site yöneticilerine mesajlar verilir.
Google Hummingbird: Arama butonlarına girilen sorulara en iyi yanıtı veren içeriklere sahip web siteleri kullanıcıların karşısına direkt çıkartmayı hedefleyen, semantik kelimelere ve kelime anlamlarına önem verilen Google algoritmasıdır.
Google Panda: Kaliteyi içeriğe sahip siteleri arama sonuç sayfalarında üst sıralara taşıyarak, kalite yönünden zayıf olanları alt sıralara düşüren ve arama sonuçlarına direkt etki eden Google algoritmasıdır.
Gizli Anlamsal İndeksleme: Arama motorlarının bir kelimenin içeriğini doğru tanımlamasında yardımcı olmak için tasarlanan bir bilgi alma yöntemidir.
Görünürlük: Web sitelerinin organik arama sonuçlarındaki sıralamada var olan konumu için kullanılan terimdir.
Giden Bağlantı: Bir web sitesindeki ziyaretçileri bulundukları sayfalardan farklı bir web sitesindeki sayfalara yönlendiren bağlantıya denilmektedir.
Güven Kanalı: Trustrank olarak geçen bu terim Google ve diğer arama motorlarının güvenilirlik testi yaparak spam siteleri otomatik olarak belirleyerek Webspam’larına karşı kullandığı algoritmalardan bir tanesidir.
H
htaccess Dosyası: Bazı url ve klasör ayarlarını düzenlemeye yarayan sunucu yapılandırma dosyasıdır.
HTML: Hiper Metin İşaretleme Dili asıl anlamıdır. Html, web sitelerinin oluşturulmasında ve web sayfalarının hazırlanmasında kullanılan bir işaretleme sistemidir.
HTTP: Üstün Metin Transfer Protokolü asıl anlamıdır. HTTP, herhangi bir siteye bağlanmak isteyen bir kullanıcının isteğini sunucuya iletir ve siteye girişi sağlar.
HTTPS: Güvenli Metin Aktarma Protokolü asıl anlamıdır. HTTP’den farklı olarak SSL sertifikası alınmıştır ve bir siteye bağlanırken güvenlik önlemleri daha ağır olmaktadır.
Hub Sayfası: Belirli bir anahtar kelimeye adanmış, sürekli güncellenen ve içeriği ile diğer sayfalarla bağlantılı olup aynı zamanda bağlantı veren merkezi sayfalara denilmektedir.
I-İ
İçerik: Bir web sayfası içinde bulunan ve kullanıcıların gördüğü neredeyse her öge bir içeriktir. Kelimeler, görseller, videolar veya sesler gibi tüm ögelere denilmektedir. Ayrıca ”İçerik kraldır.”
İçerik Yönetim Sistemi: CMS olarak kısaltılmıştır. Hazır kaynak kodlara sahip bu sistemler ile istenilen internet sitesi tasarlanabilir ve yayınlanabilir. CMS tek bir kod değildir birden fazla kod çeşidi bulunmaktadır.
IP adresi: İnternet ve bilgisayar ağlarına bağlı cihazların, bulundukları ağ üzerinden birbirleri arasında veri alışverişi yaptıkları adrese denilmektedir.
J
Javascript (JS): Web sitelerine dinamik olarak içerik, meta veri, link gibi ögeleri eklemeyi mümkün kılan bir programlama dilidir.
K
Kırık Link: Bir web sitede daha önceden yer alan fakat şuan ulaşılamayan ve tıklandığında 404 hatası veren her türlü link çeşidine denilmektedir.
Kara Kutu: Bilgisayar programlarından anlaşılması zor ve karmaşık olanlar için kullanılan bir terimdir. Google’ın genel algoritmasını örnek verebiliriz.
Kanonik URL: Bir web sitesinin içinde birden fazla sayfanın aynı veya çok benzer içeriğinin olması durumunda arama motorlarının hangisini dikkate alması gerektiğini belirten html etiketine kanonik url denilmektedir.
Kişiselleştirme: Kullanıcılara özel arama sorgu sonuçlarının gösterilmesidir. Bunun için arama motorları kullanıcının konumu ve geçmiş aramaları gibi unsurları tarar.
Kaliteli İçerik: Normal içerikten farklı olarak beklentilerin karşılandığı, kullanıcıların aradıklarını bulduğu, arama motorları tarafından da istatistiklere ve analizlere bakılarak sevilen bir içerik olduğu da görüldüyse ona kaliteli içerik denilir.
Kullanıcı Tarafından Üretilen İçerik: Site sahibi olmadan kullanıcılar tarafından paylaşılan her türlü içeriktir. Yorumlar, inceleme yazıları, blog yazıları gibi etkileşim oluşturan içerikler örnek verilebilir.
Kullanılabilirlik: Kullanıcıların web sitelerinde rahatça gezinti yapabilmeleri için yapılan tüm çalışmalardır. Örnek olarak mobil uyumluluk, tarayıcı uyumluluğu, site tasarımı gibi unsurlar verilebilir.
Kullanıcı: Bir web sitesindeki ürünü veya hizmeti deneyimleyen kişi.
Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı beklentisini karşılayabilecek ve siteyi iyi kullanabilmesine olanak tanıyacak her türlü çalışmalara ve bu çalışmaların aşamalarına denilmektedir.
Kelime Sayısı: Web sitelerinde her sayfada görünen toplam içerik sözcük miktarıdır.
L
Link: İki web sitesi arasındaki bağlantıya denilmektedir. Linkler bir alandan başka bir alana geçişi sağlar. Örneğin; kullanıcıların sosyal ağlara, web sitelerine, bloglara veya uygulamalara linkler yoluyla gitmeleri.
Link Oluşturma: Arama motoru sonuç sıralamalarında web sitelerini iyileştirmeye aracı olmak adına web sitesine güvenilir ve alakalı diğer web sitelerinden link alma ve tasarlama işlemine denilmektedir.
Listeden Kaldırma: Arama motorlarının, arama sonuçlarından bir web sitesini veya sitenin bir sayfasını geçici ya da kalıcı olarak kaldırdığı zaman kullanılan bir terimdir.
Log Dosyası: Web sitesinde yapılan tüm aktivitelerin kayıt altına alındığı ve tüm işlemlerin kaydedildiği dosya türüdür.
M
Müşteri Yolculuğu: Bir kullanıcının herhangi bir web sitesinden nasıl haberdar olduğu, web site ile nasıl etkileşime girdiğine kadar olan tüm süreci ifade eder.
Meta Arama Motoru: Kullanıcılar bir konuda birkaç farklı arama motorunda sorgulama yaptıklarında her verinin tek bir arama motoru üzerinden paylaşılmasına denilmektedir. Örnek olarak Dogpile, Metager, Metacrawler gibi meta arama motorları verilebilir.
Meta Açıklaması: Bir web sayfasının kısa özetine en fazla 160 karakter ile arama motorlarında yer almasına meta açıklama denilmektedir.
Meta Etiketleri: Bir web sitesinin en başında yer alan HTML kod yapılarıdır. Kullanıcılar görmez fakat web sitesinin kod yapısında bulunur.
N
Negatif SEO: Bir web sitesinin arama motoru sonuç sayfalarında sıralamasını düşürme gibi işlemlerin hepsine denilmektedir.
Noarchive: Arama sonuçlarında önbelleğe alınmış bağlantıya denilmektedir.
Noindex Etiketi: Bir web sitenin arama sonuç sayfalarında gösterilmesi.
Nosnippet Etiketi: Arama sonuçlarında bir siteye ait bir metni veya video içeriklerinin gösterilmesi
O-Ö
Organik Trafik: Bir web sitesinin arama motorlarından ücretsiz bir şekilde gelen ziyaretçilere denilmektedir.
Organik Arama: Kullanıcıların bir terimi arama motorlarında aratmasıdır.
Önbellek: Bir web sitesinde içeriklerin geçici olarak depolanmasına denilmektedir.
Önbelleğe Alınmış Veri: Bir web sitesini ziyaret ettikten sonra cihazda depolanan bazı dosyalardır.
Öne Çıkan Snippet: Bir kullanıcı arama motorunda arama yaptığında sonuç sayfasının en üstünde bir web sayfasından bir içeriğin kısa özetini görebilir. Bu özete öne çıkan snippet denilmektedir.
P
PageRank: Google’ın bir web sitesinin önemini başka sayfalardan aldığı linklere dayanarak ölçmesi sonucunda çıkan puanıdır.
Pozisyon: Arama motorlarında bulunduğunuz sıralama, bulunduğunuz pozisyondur.
Pogostick: Bouncerate’den farkı ilk 5 saniye içinde siteden çıkış işlemi yapılmasıdır. Yani kullanıcı aradığını bulduktan sonra siteden çıkıyorsa buna Bounce Rate denilir ama bir kullanıcının arama sonuçları sayfasında bir sonuca tıklaması ve sitenin işine yaramadığını görmesinden sonra oradan ayrılıp sonuçlara geri dönmesine ise Pogostick denilmektedir.
R
Rütbe: Belirli bir sorgu için organik arama sonuçlarında bir web sayfasının göründüğü yerdir.
RankBrain: RankBrain, arama sonuçlarını işlemek için kullanılan Google’ın yapay öğrenme sistemi olan yapay zeka sistemidir.
S
Sayfa İçi SEO: Bir web sitenin içeriğine uygun iyileştirmeler ve değerlendirmeler yapılan SEO çalışmalarıdır.
Sayfa Dışı SEO: Bir web sitenin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için kullanıcı odaklı yapılan SEO çalışmalarıdır.
Siyah Şapka SEO: Arama motorlarını yanıltmayı ve kandırmayı hedefleyen, kısa süreli etki gösterebilen SEO taktikleridir.
SEO Firması: Web site sahiplerinin -özellikle e-ticaret- sitelerine organik olarak daha fazla trafik çekmek ve site performansını artırmak için SEO danışmanlığı aldıkları ajanslardır.
Site Hızı: Bir web sayfasının tüm hatlarıyla tamamen yüklenene kadar geçirdiği süre.
Sayfa görünümü: Tarayıcıya bir web sayfası yüklendikten sonra kullanıcının gördüğü şekillere sayfa görüntüsü denilmektedir.
Sorgu: Kullanıcının arama motoruna yazdığı tüm unsurlar.
Sıralama Faktörü: Ranking Factor, web sitelerinde herhangi bir sorgu için arama sonuçlarında nerede ve kaçıncı sıralamada görünmesi gerektiğini belirleyen algoritma dizisidir.
Şema: Bir web sayfasına eklenen, gelişmiş bir açıklama oluşturan ve arama sonuçlarında görünen mikro veri biçimine denilmektedir.
Site Bağlantıları: Arama sonuçlarında ilk sırada olan web sitesinin altında çıkan altı taneye kadar olan, farklı bir algoritma ile aynı web sitesinin alt sayfalarına direkt link veren bağlantılara denilmektedir.
Site Haritası: XML site haritasından farklı olarak HTML site haritaları genellikle konulara göre düzenlenir ve kullanıcılar tarafından görünür haldedir.
Site İmgesi: Web siteleri sık kullanılanlara eklendiği veya site ziyaret edildiğinde tarayıcı sekmesinde görüntülenir.
Sosyal Medya: Kullanıcıların birbirleriyle veya işletmelerin kullanıcılarıyla etkileşime girebileceği, içerik oluşturduğu ve içeriklerini diğerleri ile paylaştığı tüm platformlara sosyal medya denilmektedir.
SSL Sertifikası: Web sitesinin güvenilir olduğunu gösteren ve sunucuya gönderilen bilgileri şifrelemek için kullanılan dijital sertifikadır. Http yerine https ile görünülür.
Sayfada Geçen Süre: Bir web sitesinde kullanıcıların ne kadar süre kaldığını gösteren terim.
Satış Ortaklığı: Affiliate marketing olarak bilinir. Web sitede satışları, marka bilinirliğini, tıklanmayı vb. artırmak amaçlı hızla büyüyen online pazarlama ve e-ticaret pazarlama stratejilerinden biri olarak ortaya çıkmıştır.
Sonsuz Kaydırma: Bir web sitesinde kullanıcı sayfanın en altına geldiğinde bir sonraki içeriğin otomatik olarak yüklenmesi ve sınır belirtilmediğinde sonsuz tekrara uğramasıdır.
T
Tıklama Başına Ödeme: Arama motoru pazarlaması SEM olarak da bilinen tıklama başına ödeme reklamları, bir web sitenin bir reklama çevrimiçi yerleştirdiği linki ile kullanıcının her tıkladığında ödeme yaptığı bir reklam sağlayıcılığıdır.
Tıklama Oranı: Organik arama sonuçlarındaki tıklama sayısı ile gösterim sayısının bölünüp 100 ile çarpılması ile tıklama oranı hesaplanır. Yüksek olduğu zaman site için iyi bir durumdur.
TF-IDF: Bir sayfanın içerik kalitesinin derinlemesine ele alınıp oluşturulmasına göre site içi optimizasyonun sağlanması yöntemidir. TF-IDF, bir anahtar kelimenin ne kadar fazla belgede geçtiğini ve işe yarama derecesini analiz eder.
U-Ü
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime: Hedeflenen ana anahtar kelimenin arkasına 2 veya daha fazla kelime ekleyerek oluşturulan yeni anahtar kelimelere denilmektedir.
UGC Etiketi: Bu etiket sayfalarda veya blog yazılarında olan kullanıcı yorumları içerisinde verilen linkler için kullanılır. Linkler site sahibi tarafından değil, kullanıcılar tarafından verilir.
UTM Kodları: Web sitelerin linklerine takip kodları eklenir bu takip kodlarına Urchin İzleme Modülü denilmektedir. Kullanıcıları daha iyi tanımayı sağlayan bir dijital pazarlama uygulamasıdır.
Uluslararası SEO: Yerel SEO’dan farklı olarak uluslararası bir etkileşim içinde olan siteler için geçerlidir. Farklı ülkelerde ve dillerde aratılan ögelerin web sitenizde bulunması için yapılan SEO çalışmalarıdır.
V-W
Veri: Bir web sitesinin herhangi bir konudaki istatistiklerine verilen isimdir.
Varış Sayfası: Potansiyel müşterileri yakalamak veya dönüşüm oluşturmak için tasarlanmış web sayfalarına verilen isimdir.
Web Sitesi: Kişiyi ya da işletmeyi amaçlarına ulaştırmayı sağlamaya yönelik, ihtiyaç karşılayacak ürün veya hizmetlerin, fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin internet veri tabanlı olarak yapılan sayfa planlama ve uygulamaya, vitrin edilmesine web sitesi denir.
Web Dizini: Web dizini, web siteleri ile bağlantı kurar ve siteleri sınıflandırır. Dizinler, kategori ve alt kategoriler ile web sitelerini listeler halinde sınıflandırabilir.
Webspam: Arama motorlarını ve kullanıcıları aldatmaya yönelik çalışmalardır. Örneğin Siyah Şapka SEO bir Webspam’dır.
WordPress: Blog ve içerik yönetim sistemlerinden biridir.
X
XML: Hem kullanıcılar hem de bilgi işlem sistemleri tarafından okunması kolay olan dokümanları oluşturmayı sağlayan işaretleme diline denilmektedir.
XML Site Haritası: Bir web sitesinin tüm sayfalarını içeren liste.
Y
Yinelenen İçerik: Web sitelerinde eski bir içeriğe benzeyen yeni içeriklere yinelenen içerik denilmektedir ya da aynı içeriğin iki veya daha fazla alanda kullanıldığı durumlarda da yinelenen içerik denilmektedir.
Yeniden ekleme: Arama motoru dizinine giren web siteler, sahipleri tarafından bazen web sitesini veya web sayfalarını arama dizinine yeniden eklenmek istenebilir. Bu işlemlere reinclusion denilmektedir.
Yeniden pazarlama: Remarketing olarak bilinmektedir. Bir kullanıcı bir web sitesiyle etkileşime girdikten sonra aynı web sitesinin karşısına çıkması durumudur.
Yönlendirme: 301 ve 302 olmak üzere iki tür yönlendirme vardır. Bir web sayfasını alakalı farklı bir web sayfasına veya bir kullanıcıyı farklı bir siteye gönderen veya yönlendiren işlemlere denilmektedir.
Yönlendiren: Bir kullanıcının web sayfası isteklerinin tüm kaynaklarını tanımlayan URL verilerine denilmektedir.
Yüklenme Hızı: Bir web sitesine tıkladıktan sonra, sayfanın görüntülenmesine kadar geçen süreye denilmektedir.
Yerel Seo: Arama motorları tarafından web sitelerin nerede olduğu yani coğrafi konum bilgilerinin bilinmesi gerekmektedir. Kullanıcıların ”yakınlarımdaki” yazarak veya belirli bir şehri ifade ederek arattığı ögelerde kullanıcıya en yakın siteler çıkar.
Yatırımın Geri Dönüşü (ROI): ROI, yapılan yatırımlardan kazanılan geri dönüşü gösteren bir veridir.
Z
Zengin İçerik: Rich snippets’den çevrilmiştir. Arama motorları web siteleri tararken onlara anlamlı bilgiler sunan ve arama sonuçlarında daha fazla dikkat çeken siteler hakkında bilgiler veren bir uygulamadır.
Zero Position: İlk arama sonucunun üzerinde yer alan web site sonuçlarına denilmektedir.