Araçlar

Mağaza

Google Benim İşletmem Nedir ve Nasıl Kurulur?

Google My Business

Google yaklaşık son 10-15 yıldır işletmeler için en iyi pazar yerlerinden biri ve müşterileriyle etkileşimini artırmaya yönelik bir alan haline gelmiştir. Hatta artık Google’da yer almayan işletmeler için ‘varlığı belirsiz’ tanımı bile yapılabilmektedir. Küçük çapta işletmeler birkaç yıldır sosyal medyada varlığını sürdürmeye ve satışlarını artırmaya çalışmaktadır.

Fakat sosyal medya her ne kadar çok büyük kitlelere hitap etse de varoluş amacı satıştan ziyade paylaşım yapmak, eğlenmek ve öğretmektir. Google’ın ise işletmeler için yardımcı olabilecek çok fazla alanı bulunmaktadır: Google Alerts, Google ADS, Google Search Console, Google Analytics, Google Tag Manager, Google Shopping ve Google My Business gibi… Bu kısımların hepsi işletme sahiplerinin satış olanağını, tanıtım ve reklam yapma olanağını bir hayli artırmaktadır.

SEO uygulamalarının da satışları artırmaya yönelik Google üzerindeki en önemli faktör olduğunu da hatırlatacak bir araştırmaya da yer verelim; Brightedge’nin yaptığı bir analizde SEO çalışmaları ile bir işletmenin satış olanağı %53, sosyal medya ile %27, ücretli bir takım reklamlar ile %15 ve diğer faktörler ile de %5 artmaktadır.

SEO en önemli trafik kaynağıdır.

Keza sosyal mecraların bu kadar yoğun kullanıldığı bu dönemde de hâlâ alışveriş yaparken bir Facebook veya Instagram sayfası yerine alışveriş sitelerine ve uygulamalarına güvenmemiz de bunu kanıtlar nitelikte bir davranış biçimidir. Google, satış yapmanıza yardım ederken, sosyal medya tanıtım yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu yüzden ikisini entegre bir şekilde sürdürmek işletmeniz için daha fazla yarar sağlayacaktır. Bu yazımızda Google’ın işletmeler için ‘varlığını betimlemesine’ yarayan Google My Business yani Google Benim İşletmem servisini ele alacağız.

Google Benim İşletmem Kullanmanın Yararları

Google Benim İşletmem

İşletmeler için Google My Business ücretsiz olarak Google’da müşteri etkileşimini artırmaya yönelik bir Google hizmetidir. İşletme kaydı oluşturulduğunda kullanıcılar için güvenilir ve profesyonel bir algı oluşturulur ve yukarıda bahsettiğimiz gibi işletmeler internetteki varlığını kanıtlayabilir.

İşletme profillerinin, özellikle web sitelerinin Google aramalarında ve Google haritalarında müşterileriyle daha rahat bağlantı kurmalarına olanak tanır. İşletmelerin kendilerini özel kılacak görseller ve teklifler yayınlayarak müşterilerin tercih sebeplerini etkileyebilmelerine olanak tanır.

Kullanıcılar, Google’da işletme arattığında işletmenin ürünleri ve hizmetleri hakkında satın almadan önce bilgi edinebilmesine yardımcı olur. Ne kadar fazla iletişim kanalı olursa o kadar çok iş potansiyeli olabilir. Google My Business kullanıldığında müşteriler işletmeler ile gerek telefon ederek, gerek mail atarak, gerek haritalardaki konumuna giderek, gerekse yorum yaparak iletişime geçebilirler.

İşletmeler, Google My Business sayesinde mekanları, ürünleri veya hizmet detayları ile ilgili görseller yükleyerek merak eden kullanıcılara daha fazla bilgi aktarabilirler. (Eğer işletmelerin görselleri varsa Google Haritalar‘da diğerlerine göre %42 daha fazla yol tarifi almaktadır.) Aynı zamanda işletme ile ilgili deneyimlerini paylaşan kullanıcıların yorumları ve ekledikleri görseller de diğer kullanıcılara yol gösterirken bir yandan da olumlu/olumsuz dönüşlerini işletmeye bildirmesine ve buna uygun olarak kullanıcı deneyimini iyileştirebilecek çalışmalar yapılmasına da sebep olabilir.

Google My Business işletmenizle Google’da etkileşim kuranları tek bir yerde, kolayca görebilmenizi sağlar. Kullanıcılar ve işletmenin eklemiş olduğu bilgilerin raporlanmasını ve listelenmesini sağlar.

Google Benim İşletmem Nasıl Kurulur?

Google My Business’in Yararları başlığında belirttiğimiz üzere tamamen ücretsiz bir sistemdir. Sadece mail adresinizin olması kurulum için yeterlidir. Ortalama 10-15 dakika sürecek bir işlemdir.


İlk olarak Google Benim İşletmem, Google My Business veya GMB şeklinde Google’da arama yaptıktan sonra ilk çıkan siteye tıklıyoruz ve sağ üstteki Şimdi Yönet’ butonuna tıklıyoruz.

Sonrasında işletmenizin adını girmeniz gerekiyor veya öncesinde işletmenizi Google’a ekleyebilirsiniz. Tepe SEO olarak halihazırda Google My Business’da var olduğumuz için sadece Tepe SEO yazmamız yeterli oldu. Sonrasında ‘İleri’ butonuna tıklayabiliriz.

Google My Business Üye Olma

Bir sonraki adım, işletme kategorinizi belirleme olacaktır. Arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama veya SEO kelimelerini içeren bir kategori olmadığı için pazarlama ajansını seçtik ve tekrar ‘İleri’ kısmına tıklayabiliriz.

Google My Business Üyelik

Sırada Google Haritalar’a entegre olarak çalışmayı sağlayan konum seçeneği geliyor. Burada evet veya hayır olarak dilediğiniz gibi cevaplandırabilirsiniz.

Google My Business Kayıt Olma

Tekrar ‘İleri’ butonundan sonra eğer ‘Evet’ kısmına tıkladıysanız adresinizi ekleyeceğiniz yer geliyor. Buraya açık adresinizi tek tek girdikten sonra tekrar ilerliyoruz.

Google My Business Kayıt Olma

Adres bilgilerinize göre ayarlanmış olan Google Haritalar konum seçeneği ile işletmenizin tam yerini seçebilirsiniz.

Google My Business Kurulum

Sonraki adımda yine işletmenizin türüne ve yaptığınız işe bağlı olarak cevaplandırabileceğiniz bir kısım geliyor.

Google My Business Kurulum Yapma


İletişim bilgileri kısmında telefon numarası ve web site URL’niz gerekmektedir. Bu kısmı da doğru doldurduğunuza emin olduktan sonra ilerleyebilirsiniz.

Google My Business Hesap Açma


Bir sonraki kısımda Google’dan haber ve bilgi alıp almamak ile ilgili bir seçenek geliyor. Bu kısmı da dilediğiniz gibi işaretleyebilirsiniz.

Google My Business Hesap

Doğrulama kısmında e-posta adresinizi girmeniz gerekiyor veya diğer seçeneklere de başvurarak doğrulama yapabilirsiniz. E-posta adresinizi girdikten sonra ‘E-posta Gönder’ butonu ile ilerleyebilirsiniz

Google Benim İşletmem Üye Olma

Sonraki adımda vermiş olduğunuz hizmetleri veya satmış olduğunuz ürünleri eklemeniz gerekmekte. Devam edebilmek için ‘İleri’ butonuna tıklayabiliriz.

Google Benim İşletmem Üyelik

Karşınıza çalışma saatlerinizi belirleyebileceğiniz seçenekler çıkmakta. Bunları da ayarladıktan sonra devam ediyoruz. Bazı seçeneklerde eğer nasıl dolduracağınızı veya daha belli olmayan konular olduğunda ‘İleri’ yerine ‘Atla’ butonunu da tercih edebilirsiniz. Daha sonrasında Google Benim İşletmem sayfanızdan bu bilgileri değiştirebilir veya güncelleyebilirsiniz.

Google Benim İşletmem Kayıt

Sonrasında müşterilerinizin size mesaj göndermesini kabul etme veya etmeme seçeneği karşımıza çıkıyor. Dilediğinizi seçerek işleme devam edebilirsiniz.

Google Benim İşletmem Kurulum

Daha sonraki adımda ne iş yaptığınızı, ne sattığınızı veya nasıl hizmetler verdiğinizi yazabileceğiniz bir kısım bulunuyor. Burayı da dilediğiniz gibi doldurabilirsiniz.

Google Benim İşletmem Kurulum Yapma

Sonrasında eğlenceli bir kısım bizi karşılıyor. Bu kısma işletmenizin mekan fotoğraflarını veya sattığınız ürün/hizmet ile ilgili fotoğrafları ekleyebiliyorsunuz.

Google Benim İşletmem Hesap

‘İleri’ butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki mesaj karşımıza çıkıyor ve ‘Devam’ seçeneğine tıklıyoruz.

GMB Üye Olma


Son bir mesaj ile de işletme profilini tamamlamış oluyoruz. ‘Başla’ kısmına tıkladıktan sonra Google My Business dünyasına ilk adımı atabilirsiniz.

GMB Üyelik

Anasayfada karşımıza çıkan bazı kısımları da ayrıca doldurmanız gerekebilir. Bunlar ekibiniz için profesyonel bir e-posta adresi kısmı, tanıtım yazıları, işetmenize yönetici ekleme vb. şeklinde devam eden birkaç kısa işlemden oluşuyor.

GMB Kayıt

Biraz daha aşağıya indiğimizde diğer süreçleri anlatan kısımlar mevcut. Bunlar ile ilgili detaylı bilgi için kutucukların üzerine tıklayabilirsiniz.

GMB Kayıt Olma

Ek olarak bulunduğunuz sayfanın sol tarafında da Yayınlar, Bilgi, Analizler, Yorumlar, İletiler, Fotoğraflar, Hizmetler, Ürünler gibi farklı kısımlar yer almakta. Bunların da detaylı incelemesini yine üzerlerine tıklayarak yapabilirsiniz. Desteğe ihtiyacınız olduğu durumda daha da aşağıya inerek ‘Destek’ butonuna tıklayabilirsiniz. Bu kısımda ise Google, sorularınız olduğunda cevap verecektir.

Şimdi sizlere Google My Business’e kayıt olduktan sonra bir işletmenin nasıl gözüktüğünü göstereceğiz. Bunun için Midyeci Ahmet firmasını örnek olarak seçtik. Google’da Midyeci Ahmet aramasını yaptığımızda sağ tarafta firmaya ait bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler bu firmanın Google My Business’e eklediği ve kullanıcılarının yorumuyla da zenginleşen bilgilerdir.

Google My Business hesabı olmayan veya hesap açıp doğrulama yapmayan işletmelerde bu tarz bir bilgi kutucuğu gözükmemektedir. Doğrulama yapılmadığında Google tarafından gelen maili aşağıya ekledik;

Goofle My Business Doğrulama
Google My Business Hesap Doğrulama

Buradaki adımları uygulayarak hesap doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Buna ek olarak Google My Business’ın göndermiş olduğu Hoşgeldin mailinin içeriğinden bir kısmı da aşağıya ekledik;

Google My Business Hoşgeldin
Google My Business Hoşgeldin Maili
Google My Business Mailleri

Google My Business sayesinde işletmelerin verdiği reklamlar da daha verimli olmaktadır.

Kaynaklar
https://www.google.com/intl/tr_tr/business/
https://www.vargonen.com/blog
https://www.brightedge.com/resources/research-reports

 

TEPE SEO Firması