Google Görsel Arama

Google Görseller

Google Görseller, Google’ın 2001’de hizmete sunduğu kategorilerinden biridir. Kullanıcıların her türlü ve boyda görsel aramalarını kolaylaştırmaktadır. Google’ın Görseller kategorisinin oluşumunda 2000 yılında Jennifer Lopez’in Grammy Ödülleri’nde giydiği elbisenin etkisi olduğu düşünülmektedir. Google yazılım mühendisi Eric Schmidt: “İnternet kullanıcılarının bu aramanın sonucunda tam olarak ne görmek istediklerinden emin değildik. Elbisenin hikayesini mi arıyorlardı yoksa sadece fotoğrafını mı? İnternette bir şeyin bu kadar çok aratılması, ilk kez karşılaştığımız bir fenomendi. Google kullanıcılarının bizden ne beklediğini de pek anlayabilmiş değildik. Özetle, J.L.O o elbiseyi giydi ve Google görselleri doğdu.”

Google Görsel Arama’da son zamanlarda birtakım değişiklikler meydana geldi. E-ticareti ilgilendiren kısım ise ürün görsellerinde fiyatların ve firmaların da bilgileri eklenmeye başlaması oldu. Bunların ücretli reklamlar, Google ADS, Google Alışveriş ile ilgisi bulunmamakta. Tamamıyla arama motoru optimizasyonu ile gerçekleşmektedir. SEO çalışmalarında görsel optimizasyonu yapılması Google Görseller’de bu şekilde işe yaramaktadır.

Google Görseller

Google Görseller’in ‘Benzer Ögeler’ kısmı Google Web Yöneticisi Merkezi Blogu’ndaki bir makalede bahsedildiği üzere bir süre önce mobil cihazlarda ve android arama uygulamasında kullanıma sunuldu. Masaüstü cihazlarda Görsel Arama kullanıldığında ‘Benzer Ögeler’ daha net anlaşılmaktadır. Benzer Ögeler, benzer diğer görsellerin kullanıcılara gösterilmesi anlamına gelir. Ürün olarak siyah bağcıklı spor ayakkabı arayan kullanıcının karşısına SEO çalışması yapılmış olan ve aradığına benzeyen birçok ayakkabı çıkmaktadır. Bunlar da genelde domain yaşı büyük olan veya küçük olsa bile başarılı SEO çalışmaları yapan alışveriş sitelerine ait görsellerdir. Örneğin yeni açılan ve daha SEO’ya başlamamış olan bir ayakkabı firmasının web sitesine eklemiş olduğu siyah ayakkabı görseli kullanıcının karşısına çıkmayabilir. Ürün olarak ise ayakkabı örneği vermemizin sebebi şuan için benzer ögeler kapsamına çanta, güneş gözlüğü ve ayakkabıların girmiş olmasıdır. İlerleyen zamanlarda tüm giyim ürünleri, ev ve bahçe ürünleri de bu formatta kullanılabilecektir.

Görsel optimizasyonu

Google Görseller’de ürünlerin gözükmesinin ilk adımı görsel optimizasyonu yapılmasıdır. ‘Web Sitenizde Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?‘ Konulu yazımızda ürün görsellerinin siteye yüklenmesi konusunda birtakım önerilerde bulunmuştuk. Optimizasyon konusunda anahtar kelime araştırması yapıldıktan sonra Google, Görseller snippet’ini doğrudan birincil arama sonuçları sayfasında gösterebilir. Sitenize görsel yüklemeden önce anahtar kelime araştırmasına göre isimlendirme yapılır.

Kalın Bağcıklı Siyah Spor Ayakkabı

Google görsel arama için optimize edeceğimiz örnek bir görsel seçimi yaptık. Bu örnek üzerinden ilerlersek kalın siyah bağcıklı spor ayakkabı görselimizi kullanacağız. Bu görsel için anahtar kelimemiz de yine ‘’kalın siyah bağcıklı spor ayakkabı’’ veya ‘’kalın bağcıklı spor ayakkabı siyah’’ (türetilebilir) olacaktır. Bu sebeple görseli de ‘’kalin-bagcik-spor-ayakkabi-siyah’’ olarak isimlendireceğiz.(1051 ürün kodudur.)

Görsele konulan isim, görselde yer alanın özellikleri baz alınarak konulmalıdır. Google görsel optimizasyonu yalnızca ürün görselleri için değil aynı zamanda ürün içermeyen görsellerde de yapılması gereken bir çalışmadır. Örneğin telefon, tablet veya bilgisayarlar için duvar kağıdı görselleri tasarlıyor ve ücretsiz bir şekilde insanlara sunuyorsanız da görsellerinizi wallpaper, backround, arkaplan, duvar kağıdı, masaüstü görseli vb. gibi seçeneklerle isimlendirmeniz doğru olacaktır. Sistem tarafından otomatik verilen isimlendirmeler oldukça karışık olmaktadır.

Google Görsel Özellikleri

Görsel optimizasyonunda resim dosyasının .jpeg olması da bakılması gereken bir diğer önemli faktördür çünkü .jpeg olmayan resim dosyaları üzerinde tam kontrolünüz olmayabilir. Görsel ile ilgili bir özelliği değiştirmek istediğinizde .jpeg formatında olduğunda görüntü dosyasına sağ tıklayarak ve “özellikler”i seçerek görsel ile ilgili belirli bilgi parçalarını değiştirmenize izin veren bir pencere açılabilmektedir.

Web sitenize görselinizi eklemeye başladığınızda optimizasyon adına yapmanız gereken birkaç adım daha var. Bu adımlar SEO konusunda da önemli olan ve SEO çalışmalarında ayrıca yer verilen alt etiketler ve başlıklardır. Yüklediğiniz görselin başlık kısmını görselinizin kullanıcılara anlattığı her ne ise onunla ilgili bir yazı yazarak doldurabilirsiniz. Alt etiketi de aynı şekilde görselinize verdiğiniz ilk isim ile doldurabilirsiniz. Örneğin görsel ismini ‘’kalin-bagcik-spor-ayakkabi-siyah.jpg’’ olarak kaydettikten sonra sitemizde başlık kısmına ‘’Siyah Spor Ayakkabı’’, alt metin kısmına da ‘’Kalın bağcıklı siyah spor ayakkabı’’ gibi şekillerde doldurabiliriz. Alt etiket ve başlık kısımlarına WordPress  ile ulaşmak oldukça kolay olmaktadır. SEO’yu önemseyen içerik yönetim sistemleri ile bir site açıldığında WordPress gibi alt metinlere, başlıklara ve daha nicesine erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Google Görsel Optimizasyonu

Alt metinler oluşturulurken dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var; Benzer görseller için aynı alt etiketlerin kullanılmaması. Ayakkabı örneğinden devam edersek alt metin için sadece ‘’spor ayakkabı’’ yazılsaydı ürünün siyahlığına ve kalın bağcıklı oluşuna yönelik bir ek özellik belirtilmemiş olacaktı. Beyaz cırtcırtlı spor bir ayakkabı için de görsel hazırlanmış olsa ve yine alt metin ‘’spor ayakkabı’’ olsa bu hem karışıklığa neden olur hem de benzersizlik özelliğini kaybetmiş olur. Yüklenen görsele has bazı özellikleri alt metinlerde belirtmekte fayda var.

Ürünlerinizin Google Görsel Arama’da “Benzer öğeler” için uygun olduğunu anlamanın son yolu ise görsellerinizin bulunduğu sayfalarınızda Şema ürün meta verilerini eklemenizdir. Bu sayede Schema.org/Product işaretlemesini kullanarak Google’ın sayfanızı ve ürünlerinizi daha kolay bulmasına ve kullanıcılara ürünler ile ilgili bilgilerin ilk bakışta özetini aktarabilmesine yardımcı olmuş olursunuz. Aşağıdaki görselde Schema.org/Product işaretmesine örnek verilmiştir;

Schema.org/Product

‘Benzer ögeler’ kısmına çıkmak satış hacminin artmasına yardımcı olabilmektedir. Bunun için ayakkabı örneğinden devam edebiliriz;

Google Görseller Benzer Ögeler

Arama yaptığımız anahtar kelimeleri ve ürün görselleri için SEO optimizasyonunu kullanan firmalar karşımıza tek tek çıktı. Tümünü görüntüleme seçeneği ile de daha fazlasına ulaşma imkanı bulunuyor. Bu sayede tam olarak aradığımız ürüne benzeyen diğer ürünleri de görmüş olabiliyoruz. Görsellerin üzerine tıkladığınızda sizi satış yapılan siteye yönlendiriyor buradan da fiyatları ve diğer özelliklerini karşılaştırabilirsiniz. Fiyat karşılaştırmaları konusunda Google Alışveriş kısmından da yararlanabilirsiniz.

Ürün işaretlemesinin doğru biçimlendirildiğini doğrulamak için sayfalarınızı Google Yapılandırılmış Veri Test Aracı ile test edebilir ve “site:alaniniz.com” sorgusunu vererek görsel aramada görsellerinizi görebilirsiniz. Geçerli ürün işaretlemesine sahip sonuçlar için, sitenizdeki resimlere dokunduğunuzda ürün bilgilerinin görüntülendiğini görebilirsiniz.

Googlebot’un web sitenizi yeniden taraması bir hafta kadar sürebilir. Web’e yüklediğiniz görseller, arama sonuçlarında anında görünmez. Görsellerinizin arama sonuçlarında görünebilmesi için siteniz Google tarafından dizine eklenene kadar beklemeniz gerekebilir.

Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org
https://www.istanbulhaber.com.tr
https://support.google.com
https://www.captivateseo.com
TEPE SEO Firması