Araçlar

Mağaza

E-Mail Pazarlama Nedir?

E-mail diğer adıyla e-posta, geleneksel posta servisi yerine dijital dünyada kullanılan bir haberleşme, bilgilendirme ve iletişim kanalıdır.

E Mail Pazarlama

E-mail pazarlama ise dijital ortamda işletmelerin sıklıkla kullandığı ve oldukça faydalı olan bir pazarlama aracıdır. Pazarlama bildirimlerini ve mesajlarını ilgili kitleye ulaştırma konusunda yardımcı olmaktadır. İlgili kitle genelde aboneler, üyeler,  mevcut müşteriler ve potansiyel müşterilerdir.

E-mail pazarlama memnuniyet artırma, potansiyel müşterileri mevcut müşteriye dönüştürme, tekrar satın alım amaçlanması veya işletme ile ilgili yeniliklerin veya kullanıcıya değer katabilecek bilgilendirici içeriklerin paylaşılarak marka adının tekrar hatırlatılması gibi sebeplerle gönderilebilmektedir. Potansiyel müşteriler e-mail yoluyla ne kadar çok beslenirse o orantıda satın alma işlemleri hızlanabilmektedir.

E-mail içerikleri genelde bültenler, promosyonlar, kampanyalar, indirim günleri ya da aboneler için üyelik fırsatları şeklinde olmaktadır.

E-Mail Pazarlama’nın Faydaları

Ulaştırılmak istenen mesaj, potansiyel müşterilere veya mevcut müşterilere düşük maliyetlerle ulaştırılabilir. Hatta bazı platformlarda tamamen ücretsiz olarak da kitlelerinize mail gönderebilirsiniz.

Üstteki madde de bize şunu gösteriyor; diğer doğrudan pazarlama araçlarına göre e-mail pazarlama daha ucuzdur.

E-mail pazarlama aracı olarak en fazla kullanılan Mail Chimp‘in aktardığına göre, e-posta pazarlama için ayrılan 1 dolarlık bütçenin size geri dönüşü 38 dolar olabilmektedir. Bu pazarlama aracını aslında işletmeler için en mantıklı yatırımlardan biri olarak düşünebiliriz. Geri dönüş oranlarına bakıldığında en başarılı online pazarlama aracıdır.

E-mail anında ilgili kullanıcıya ulaşır. Kullanılan platforma göre istenilen farklı bir gün veya saat içinde de hazırlanan mailler otomatik gidebilir. Bu da haftalık hatta belki aylık planlar yapmanızı kolaylaştırır.

Takip edilmesi kolaydır. E-mailin kimler tarafından açılarak okunduğu, kimlerin istenen aksiyonu gerçekleştirdiği örneğin mail içeriğinde tıklanması gereken bir linke tıklayıp tıklamaması gibi kullanıcı hareketleri belirlenebilir. İlerleyen zamanlarda maillerinizi hiç açmayan kitlelerden beklentinizi çekerek yeni kitleler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

E posta pazarlama

Farklı gruplara, farklı mesajlar gönderilebilir. Örnek olarak potansiyel müşterilerinize işletmenizi tanıtan bir mail gönderiyorken mevcut müşterilerinize yeni ürün veya hizmetinizi tanıtan bir e-mail gönderebilirsiniz. Ayrıca tüm e-mailler kişiselleştirilebilir. İsim, mail, kanal gibi bilgiler düzenlendikten sonra kullanıcıların adına özel mail gönderimi yapılabilmektedir.

Gönderiler otomatikleştirilerek maliyetsiz tekrar satın almalar sağlanabilir.

Dijital ortamda gerçekleştiği için sürdürülebilir bir kaynaktır yani doğa dostudur.

Yapılan anketlere göre müşterilerin yaklaşık %59’unun satın alım kararında e-postaların etkili olduğu belirlenmiştir. ABD’de yaşayanların %60’ı aktif olarak Facebook, %35’i Instagram kullanırlarken, ülkede e-posta kullananların oranı %90. Araştırmalara göre bu insanların %40’ı günde 1 ila 3 kez e-postalarını kontrol ettiklerini belirtiyorlar.

Segmentlere ayrılmış kampanyaları kullanan pazarlamacılar, gelirlerinde %760’a varan bir artış kaydetti.

İşletmenizin göndermiş olduğu e-mailler, kitlelerinizin gelen kutusunda sabit kalmaktadır. Onlar silene kadar görünür biçimde durabilir. Bu yüzden gözden kaçması büyük ihtimal olan sosyal medya pazarlamalarına göre daha etkili bir yöntem olabilmektedir.

İzinli e-mail pazarlama yapıldığında diğerlerine göre çok daha başarılı geri dönüşleri olmaktadır.

İzinli E-Mail Pazarlama Nedir?

İzinli e-mail pazarlama, spam olarak bilinen e-maillerden ayrışma amaçlı oluşturulmuş bir kavramdır. İzinli pazarlama yapan işletmeler, kitlelerinin kendilerinden e-mail almak istediklerine emin olduktan sonra gönderirler. Bir işletmenin kitlesini belirleyerek kendi oluşturduğu veritabanına gönderdiği haber bültenleri izinli e-mail pazarlamasına örnek gösterilebilir. ‘Tarafıma ileti gönderilmesini istiyorum’ gibi bir butona tıklanması kullanıcının kendisine mail gönderilmesini kabul ettiğini gösterir. Yanlışlıkla işaretlemiş olursa da maillerden rahatsızlık duyduğunda mail listesinden yine bir butona tıklayarak kolayca ayrılabilir.

İzinli pazarlama ile gönderilen mailler kullanıcıya hitap edebilecek, ilgisini çekebilecek mailler olacağı için spam maillerden veya başka şirketlerden satın alınan mail listelerine gönderilen maillerden çok daha başarılı geri dönüşleri olur.

E-Mail Listesi Oluşturmak İçin Neler Yapılabilir?

Sitenizin birkaç yerinde kullanıcıların mail adreslerini yazabilecekleri kısımlar bulunmalı. Ama kimse durduk yere mail adresini yazmak istemez. Bu yüzden mail adreslerini yazarlarsa onlara (eğer yapılıyorsa) indirim haberlerinin gideceğini, güncel bilgilerin paylaşılacağını, e-mail paylaşımı sonrasında ücretsiz hizmetler sunulacağını vb. açıklayabilirsiniz.

Bu sayede kullanıcılar mail adreslerini eklemeye başlayabilirler. Sonucunda mail listenizi oluşturabilir ve ağınızı genişletebilirsiniz.

E-Mail Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

E-mail gönderimlerinizi yapmadan önce ilgili kitleyi doğru tespit etmeniz gerekir. Bu kitlenin aboneler, potansiyel müşteriler, mevcut müşteriler veya üyelerden oluşabileceğini belirtmiştik. Bu yüzden potansiyel müşterilere ayrı mailler, mevcut müşterilere ayrı mailler göndermeniz gerekebilir. Bu durumda mail listenizi ara sıra kontrol etmelisiniz. Mailleriniz ilgili kullanıcıya gidiyor mu?

E-mail iletilerini durdurmak isteyen kullanıcılardan bu iletileri çekmelisiniz. Aksi takdirde olumsuz geri dönüşler alabilirsiniz. Durdurma işlemine başvuran kullanıcıları otomatik tespit eden ve mail listenizden çıkartan farklı platformlar bulunmakta fakat bu tarzda bir sistem kullanmıyor, manuel ayarlamalar yapıyorsanız hangi kullanıcının mail istediğine ve hangi kullanıcının istemediğine dikkat etmeniz gerekir.

E-mailin içeriğine uygun ve vurucu bir başlık veya slogan tanımlamanız gerekir.

Maillerinizin içeriği de her zaman önemlidir. Kullanıcıyı okumaya veya incelemeye teşvik etmesi gerekir. Hatta mail içeriğinde marka logosu, banner, call to action (hemen satın al, alışverişe başla) gibi müşteriyi harekete geçirecek butonlar yer almalı, kullanıcının tıklayabildiği her alana link verilmesi sağlanmalıdır. Link yönlendirmelerinin doğruluğu kontrol edilmelidir. Kullanıcıların bu tıklama işlemlerini yapmaları için de ikna edici nitelikte mailler hazırlamanız gerekir. Genelde e-mail pazarlama ismi dolayısıyla sadece satış odaklı mail göndererek ürün veya hizmetlerin pazarlanması olarak algılanabiliyor. Ancak sık sık satış odaklı mail göndermek kullanıcının bir zaman sonra sıkılmasına sebebiyet verebilir. Kullanıcıyı besleyen, değer katan, bilgilendiren veya öğreten içerikler de olumlu etki yaratmanızı sağlar. Bu sayede satış olanağınızı da artırabilirsiniz.

E mail marketing

Görsel ve şablon kullanımını ihmal etmeyin. Maillerin dikkat çekici olması gerektiği konusunda hemfikiriz. Fakat sadece anlatılan konu ile ilgili değil öte yandan görüntü olarak da dikkat çekici bir unsura sahip olmalıdır. Görsel kullanımını cafcaflı bir şekilde yapmanıza gerek yok. Basit ve sade bir şablon da dikkat çekici hale getirilebilir.

Yalın ve anlaşılır bir dille verilmek istenen mesaj net olarak anlatılmalıdır.

E-mail pazarlamasında düzenli gönderimler yapmanız gerekir. Genelde haftada en az 1 defa işletmeler, kitlelerine mail göndermektedir. Bunu da her hafta aynı gün ve saatlerde ayarlamanız olumlu bir etki bırakabilir. Birtakım e-mail pazarlama için 3. parti bir mail gönderim aracı ile entegre şekilde pazarlamanızı kolayca yürütebilirsiniz. Sistem üzerinden otomatik takvim belirlenebilmektedir. Hazırladığınız mail tasarımlarının hangi gün veya saatte gidebileceğini önceden planlayarak o gün veya saat geldiğinde sistemin otomatik olarak kullanıcılara mailleri göndermesi sağlanabilir.

Artık mobil cihazlardan da maillere çok sık bakılıyor. Bu sebeple mail tasarımlarınızın, şablonlarınızın mobil cihazlardaki görüntüsünü de kontrol etmelisiniz. Mobil uyumluluk her zaman kazanır!

E-Mail İle İlgili Bazı Terimler

Auto-Responder: Bir adrese gelen e-maillere otomatik olarak cevap veren bilgisayar programlarına denir.

Bounce message: Gönderilen e-mailin ulaşmadığı durumlarda sistem tarafından gönderen kişiyi bilgilendirmek amacıyla oluşturulan mesajlardır.

Click-through rate: E-mail gönderiminin performansını ölçmeye yarayan tıklanma oranıdır. E-mail içerisindeki ilgili bağlantıya tıklama sayısının reklamın toplam gösterim sayısına bölünmesiyle hesaplanır.

Double opt-in: Kullanıcıdan, e-mail almak istediğine dair iki kez onay alınmasıdır.

Open rate: Gönderilen e-maillerden kaç tanesinin görüntülenerek açıldığını gösteren orandır.

Popüler E-Mail Pazarlama Araçları

İşletmelerin sıklıkla kullanmış olduğu bazı popüler mail pazarlama araçları;

AWeber

ActiveCampaign

Benchmark

Constant Contact

Campaign Monitor

ConvertKit

GetResponse

Mailchimp

MailerLite

SendinBlue

SendGrid

Sendicate

Kaynak:
https://tr.wikipedia.org/wiki/E-mail_pazarlama
https://medyaakademi.com.tr/2019/07/17/e-posta-pazarlama-nedir-e-mail-marketing/
https://blog.hubspot.com/marketing/email-marketing-stats
https://www.revotas.com/tr/blog/eposta-pazarlama-email-marketing-yeni-baslayanlar-icin-e-posta-ile-pazarlama/
https://www.campaignmonitor.com/resources/guides/email-marketing-new-rules/
https://www.turhost.com/blog/e-mail-marketing-e-posta-pazarlama-nedir/#serp
https://www.dijitalfakulte.com/email-marketing-nedir/
https://www.niobehosting.com/blog/e-posta-pazarlama-araci/

TEPE SEO Firması