Araçlar

Mağaza

SEO Çalışması Hakkında

Arama motorları, siteleri analiz yapısıyla inceler ve bu analize göre de siteleri belli bir sıraya göre düzenler. SEO‘nun temel amacı arama motorlarının web sitelerden istediğini uygulayarak (algoritma) web seo çalışması sitelerinin üst sıralarda yer almasını sağlamaktır bu süreç uzun süren ve insan müdahalesi ile gerçekleşen bir süreçtir. Etik ve doğal yöntemlere başvurulduğu sürece web siteniz arama motorlarında üst sıralarda, uzun süreler boyunca kalıcı bir yer edinilebilir.

Seo Çalışmasının Faydaları

Bahsedilen çalışmalar ile SEO’nun birçok faydasına erişebilmekteyiz. Bu faydaları biraz inceleyelim;

– SEO çalışmaları web siteniz için yapacağınız en önemli yatırımdır. Bir süre sonra doğru uygulamalar ile yatırımlarınızın sonucunu alabilirsiniz.

– Google’da üst sıralarda ”reklamsız” listelenmek en iyi kesintisiz reklam türüdür.

– Arama motorlarında üst sıralarda olmak görünürlüğünüzü artırır. Ne kadar çok kişi web sitenize giriş sağlarsa bilinirliğiniz de o denli yükselir.

– Arama motorlarında üst sıralarda olmak aynı zamanda güvenirliğinizi de artırır. Yapılan araştırmalarda kullanıcıların çok büyük bir kısmı ilk sıralarda çıkan sitelere daha fazla güveniyor.

– Küresel ve yerel tüm aramalarda sunduğunuzu arayan kişiler direkt olarak web sitenize yönlendirilir.

– Web sitenize giren kullanıcıların, site mimarisi ve içeriklerini de beğenmesi durumunda sitede kaldığı süre uzadığında arama motorları tarafından olumlu bir algı oluşur.

– Ayrıca anahtar kelimeler vasıtasıyla potansiyel müşterilerinizi de sitenize çekebilirsiniz ve aramalarda üst sıralarda olduğunuz müddetçe her bir potansiyel müşteriyi gerçek müşteriye dönüştürme olanağınız artar. Kısacası satış hacminizi artırabilirsiniz.

–  Arama motoru optimizasyonu uygun maliyetlidir ve daha uzun süre kalıcılığını korur. ”Tıklama başına ücret” prensibiyle hem uzun süreler boyunca üst sıralarda yer almanız zor olur hem de daha fazla maliyet harcarsınız.

– Arama motoru optimizasyonu web sitesine uyguladıktan sonra getirdiği sonuçları ölçmek ve raporlamak mümkündür.

Bu faydalara maksimum düzeyde ulaşmak için temelde iki yol vardır. Bu yollar Site İçi SEO ve Site Dışı SEO’dur. Bir de temel olarak yapılan belli başlı bir takım hatalar vardır. Bu yanlışlar bahsedilen faydalara ulaşmayı engeller. Site İçi SEO ve Site Dışı SEO’yu kısaca anlattıktan sonra SEO çalışmalarında yapılan yanlışlara değineceğiz.

site içi seo site dışı seo

Site İçi Seo

Site İçi SEO‘da sitenin içeriğine uygun iyileştirmeler ve değerlendirmeler yapılır.

Bunlar; doğru anahtar kelime seçimi, başlık etiketleri, meta etiketleri, sitenizin geçmişi ve domain kayıt tarihi, sunucunun kalitesi, lokasyonu, güvenliği, sunucu ve sitenize ait IP, sitenizin yazılım altyapısı, kodların düzgün ve temiz yazılmış olması gerekir. SEO’ya göre kullanıcı dostu olması, site ara yüz tasarımının kullanıcı deneyiminin üst düzey olmasını hedeflemesi, sitenin mobil uyumlu olması, güvenilir bir SSL sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Site içerikleri ve görsellerin özgün olması ve dikkat çekmesi, sitenin içeriklerinin kelime sayısı ve imlaya uygun olması da arama motorlarınca sevilen özelliklerdir. Site içindeki bilgilerin kullanıcıyı merak ettikleri konusunda tatmin etmesi ve hatta kullanıcıların merak etmediği ama sitenin vermek ve göstermek istediği bilgilerin de verilmesi ve kullanıcının aklının bir köşesinde yer edinilebilmesi de önemlidir. Web sayfasının açılış hızının Google Page Speed kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Oldukça yavaş açılan bir web sitesini kimse beklemez ve oradan hızlıca ayrılır. Bir sonraki veya bir önceki siteye ulaşır. Bu sebeple hızlı açılan bir siteye sahip olmak kullanıcıları kaçırmamaya yardımcı olur.

Organik trafik kazanmak için kullanılan bir diğer yol da Site Dışı SEO’dur.

Site Dışı Seo

Web sitenizin link oluşturması, sosyal medya tanıtımları, site tanıtımları ve backlink gibi çalışmaları Site Dışı SEO ile ilgilidir. Siteniz ile site dışındaki paylaşımlarınız birbirleri ile uyumlu olursa arama motorlarında güvenli bir site olarak üst sıralarda yer alır.

Site Dışı SEO çalışmalarında içeriklerin kesinlikle özgün olmasına dikkat edilmeli kopya içeriğe yer verilmemelidir. Site dışı paylaşımlarınız kaliteli yerlerde paylaşılsa bile kullanıcıların yararına ve işine yarayan bilgiler içermedikçe herhangi bir fayda sağlamayacaklardır. Arama motorları, kullanıcılara doğru ve kesin bilgiler sunmayı hedefler. Bu sebeple dış SEO çalışmaları; ilgili sektörle birebir alakalı, özgün, doğal ve faydalı olmalı, doğru bilgi içermelidir.

Site Dışı SEO çalışması, web sitenizin kullanışlı olmasını sağlarken, arama motorlarında meydana getirdiği güven ile sitenizi sıralamalarda daha üstte görünmesini ve bilinirliğinizin artmasını sağlamaktadır.

Seo Çalışmasında Yapılan Bazı Hatalar 

Anahtar Kelime Seçimindeki Yanlışlar

Anahtar kelimeler sitenin içeriği ile ilgili olmalı ve site içinde seçilen anahtar kelimelere yoğunluk gösterilmelidir. Fakat anahtar kelimelerin içeriklerde abartılması spam gibi görülebilir. Yada eksik anahtar kelime kullanırsanız siteniz aramalarda çıkmayabilir. Yani seçilen anahtar kelimeler ne çok az kullanılmalı ne de çok fazla kullanılmalıdır.

Yanlış Site Başlığı Seçmek

Site başlığı seçiminin önemsenmemesi SEO çalışmalarının sonuç vermemesine de sebep olur. Siteye ait <title> Sayfa Başlığı </title> etiketinin boş bırakılması sitenin zararına olacaktır. Arama sonuçlarında görünebilmek adına bu tagler doldurulmalıdır. Boş bırakılması da yine arama motorları sonuç sayfalarında gözükmeyeceksiniz anlamına gelebilir.

İçeriğin Güncel Olmaması

Web sitenizi güncel tutmamanız veya içeriklerinizin trendlere pek ayak uydurmaması siteniz açısından kötü bir gelişmeye sebep olur. Eğer SEO sayesinde aramalarda üst sıralara çıkmışsanız bunu korumak için her gün düzenli ve güncel içeriklerle kullanıcıların karşısına çıkmalısınız.

Mobil Uyumluluk

Google yaptığı son güncellemelerden sonra mobil uyumluluğa daha çok önem vermektedir. Kullanıcılar mobil araçlardan giriş sağladıklarında onlara karmaşık gelen bir sayfa ile karşılaşırlarsa oradan hızlıca uzaklaşmak isteyeceklerdir. Bu da arama motorlarında olumsuz algılanır.

Yavaş Açılan Site

Bir site hızlı açılmıyorsa kullanıcılar tarafından terkedilir. Eğer kullanıcı memnuniyetini önemsiyorsanız sitenizin hızını optimize etmeniz gerekmektedir.

Güvenlik Sertifikası

Http sayfalarını ziyaret eden kullanıcılar “güvenli değil” uyarısı ile karşılaşmaktadır bu uyarının önüne geçebilmek için sitenize SSL sertifikası almalısınız. Yani site girişinizde http yerine https yazması gerekmektedir.

H1 Başlıkları Hatası

İçerik hazırlanırken başlıklar büyük, orta, küçük gibi sıralanabilir ve bir içerik içerisinde sadece 1 kere “h1” başlığı kullanabilirsiniz. Daha sonraki başlıklarınız için ”h2”, ”h3” gibi başlıklar kullanılabilir. Birden fazla h1 başlığı kullanmak, googlebotlar siteyi taradığı zaman hata almaya sebep olmaktadır.

Site Haritası Sorunları

Site haritası sitenizin taranması konusunda googlebotlara yardımcı olmaktadır. Eğer site haritası kullanmıyorsanız googlebotları sitenizi eksik tarayabilir. Site haritası içerisinde yer alan hatalar şunlardır; site haritasının formatı, 404 sayfaların site haritasında yer alması, site haritasının eksik olması gibi SEO hataları ile karşılaşabilirsiniz.

Bu tarzda hatalara sahip olmak arama motoru optimizasyonu uygulamalarınızın işe yaramamasına sebep olabilir. Öncelikle web siteniz bu tip hatalara sahipse bunları çözmeniz gerekir. Eğer bir hata tespit edilmediyse diğer olumlu yanıt alacağınız SEO çalışmasına ağırlık verebilirsiniz.

TEPE SEO Firması