Araçlar

Mağaza

2023 Dijital Pazarlama Trendleri

2023 yılına girerken büyük veya küçük tüm işletmelerin hedefleri değişir ve gelişir. Bu hedeflerin büyük çoğunluğu satış hacmini yükseltme ve marka bilinirliğini oluşturma üzerinedir. Hedeflere ulaşmak amacıyla bir takım planlamalar, çalışmalar ve yatırımlar yapılır. Özellikle yapılan çalışmalardan ve yatırımlardan maksimum verim alınabilmesi beklenir. Hemen hemen her firmanın birçok rakibi bulunur ve rekabetin yoğun olduğu sektörlerde ön plana çıkılmadan, varlığı kanıtlanmadan firmaların satış hacmini yükseltme ve marka bilinirliğini oluşturma hedefleri, gerçekleşmekte zorlanır.

Dijitalleşmenin son birkaç yılda daha öncesinde görülen büyümelerden kat be kat fazlasıyla yükselen bir trende dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Dijital alana giriş yapmak, 2023 senesinde firmanız için büyük bir ilerleme kaydetmek ve hatta büyüme yolunda da oldukça önemli bir adım atmak anlamına gelir. Çünkü yeni yılda dijitalleşme öykünüzün daha öncesinde firmanız reel olarak ne kadar uzun süredir varlığını gösteriyor olsa da fiziksel müşterileriniz ve fiziksel müşteri potansiyelleriniz haricinde marka bilinirliğinizi sağlayabileceğiniz farklı bir alan bulunmuyordu. Yeni yılda dijital olarak varlığınızı göstermeye başladığınızda online alışveriş deneyiminizi, hem dijitalleşmeden önceki dönemde firmanızı bilen kişilere sunabilecek ve mağaza ziyareti yapmasalar da alışveriş yapılabilecek konumda olduğunuzu gösterebileceksiniz. Hem de daha öncesinde firmanız ile tanışmamış ve fiziksel olarak oldukça uzakta olabilen online müşteri potansiyelinize erişebileceksiniz. Her bir müşteri potansiyeli artışı aynı zamanda müşteri artışı, satış hacminin artışı olanaklarını da genişletir. Bu sebeple dijital alanda varlığınızı oluşturup, ne kadar çok doğru kişiye erişilebilirseniz firmanızın satış hacmini yükseltme imkanınız da bir o kadar artar.

2023 Yılında Dijital Pazarlama Trendlerine Nereden Başlanır?

Dijitalleşmenin farklı adımları vardır. Genelde ilk etapta sosyal medya mecraları ile başlanır ve sonrasında web site kurulumu, reklamlar, SEO çalışmaları gibi yollar ile devam eder. Sosyal medya alanı ile başlayıp büyük bir ilerleme kaydeden birçok Yeni yılda dijital pazarlama firma örneği bulunur. Ancak unutulmamalıdır ki her firma için sosyal medya kanalları yeterli olmayabilir. Çünkü sosyal medyanın temelde varoluş amacı insanların sevdiği ve merak ettiği diğer insanlar hakkında bilgi almak ve yine diğer insanlar ile etkileşim kurabilmesi için kullanması planlanan bir oluşumdu. Evrilme sürecinde firmaların reklam, satış, tanıtım gibi amaçlarına da hizmet etmeye başladı. Ancak burada sosyal medya kanallarından birine veya birkaçına giriş planlanırken, doğru hedef kitleye erişimin nasıl sağlanacağı, harcanacak reklam bütçesinin geri dönüşünün nasıl olacağı, kullanıcılara nasıl güven aşılanacağı ve bu mecrada büyüme sağlanıp sağlanamayacağı gibi konuları iyi ölçmek gerekir. Elbette firmanın ve markanın kendini en iyi şekilde ifade etmesi ve doğru anlaşılması da oldukça önemlidir. Her dijitalleşme sürecinde bu konular teknik ve ince detayları ile araştırılmalıdır.

Sosyal medya alanında ilerleme kaydeden veya kaydedemeyen çoğu firmanın bir diğer dijitalleşme sürecine e-ticarete atılım öncülük eder. Sosyal medya kanallarında büyük bir sıçrayış gösteren firmalar işi biraz daha profesyonel hale getirmek için bir web site kurabilirler. Bir diğer olasılıkla sosyal medya kanallarında beklenilen başarının yakalanamaması durumunda asıl bulunmaları gereken yerin bir sosyal medya hesabı değil web site olduğunu düşünebilen firmalar da olabilmektedir. Bu aşamada e-ticarete atılırken ne satacağınıza karar vermeniz, satacağınız ürünle ilgili detaylı araştırma yapmanız, domain isminizi arama motoru aramalarına uyacak şekilde düşünmeniz gerekir.

Web site kurmak, özellikle profesyonel destek olmadan kurmak düşünüldüğü kadar kolay değildir. Belli bir süre boyunca her detayı için çalışmalar yapılır. Örneğin; butonların görüntüsü, sitenin renklerindeki konumlandırma, kodlar, eklentiler, url yapısı veya siteye eklenecek görsellerin boyutu gibi birçok detay bulunur. Bu sebeple genelde web site kurulumu için profesyonel bir firmadan veya kişiden destek alınabilmektedir. Firmalar, web site kurulumu yanı sıra e-ticaret entegrasyon işlemlerinizde de destek olabilirler. Nihayetinde e-ticaret web sitenizin güvenli ve tasarımı düzgün bir şekilde dizaynı sağlanır, gereken tüm entegrasyonlar (kargo entegrasyonu, pazaryerleri entegrasyonu, ERP ve muhasebe entegrasyonları vb.) uygulanır ve iş planlama ve takibini düzenli olarak yapmanız sağlanabilir.

Yeni Yılda Dijital Pazarlama Giriş

E-ticaret web sitesi kurulduktan sonraki adım genelde Google Ads üzerinden reklam kampanyaları planlamak olabiliyor. Google Ads, işletmelerin, istenen kitlelere ulaşmak için arama motorlarında ve diğer ortak platformlarda reklam göstermesine yardımcı olur ve web siteniz arama sonuçlarında ilk sayfada çıkmıyor olsa bile Google Ads sayesinde sitenizi bir numaraya getirebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta web sitenizin hangi aşamasında ne tür reklam kampanyası başlatacağınız, hangi sayfanızı hedefleyeceğiniz ve doğru anahtar kelimeleri nasıl, neye göre belirleyeceğiniz, ne kadar bütçe ayıracağınız gibi konulardır. Örneğin hangi tür reklam kampanyası konusunda önünüzdeki seçenekler şunlardır; duyarlı arama ağı reklamları, akıllı arama reklamları, dinamik arama ağı reklamları, yalnızca telefon araması üreten reklamlar, alışveriş reklamları, resim ve video reklamlar, yerel reklamlar, otel reklamları şeklindedir. Eğer daha önce Google Ads reklamları ile yakından ilgilendiyseniz her kelime için ayrılması gereken ayrı bir bütçe olduğunu görmüşsünüzdür. Peki, ayrılan bütçenin reklam tıklamaları, trafik ziyaretleri anlamında geri dönüşü nasıl olur? Çoğunlukla profesyonel anlamda reklam çalışması yapılmayan firmalar Google Ads reklamlarına tabiri caizse küserler. Çünkü verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını görmeye başlarlar ve yeniden reklam kampanyası başlatmak istemezler. Oysaki web sitenizde hali hazırda SEO çalışması yapılmadıysa ve bazı teknik eksikler bulunuyorsa çok fazla randıman almamak doğaldır. Çünkü Google reklamlarında her siteye özel bir kalite skor puanı bulunur. Eğer sitenizdeki eksikler giderilip, ilgili sayfa içeriği oluşturulursa ve reklam verirken filtrelenen seçenekler doğru yapıldıysa kalite skor puanınız yükselir. Bu da Google’a bir nevi şunu söyler: ”Bu web sitenin skoru yüksek, kullanıcı deneyimi yüksek ve reklam kampanyası iyi kurgulanmış. O halde reklamlarından verim almaması için bir engel yok.” Yani ilk etapta SEO çalışmaları ile sitenin genel durumu iyileştirilmeli ve ardından Google reklam kampanyalarına başlanmalı diyebiliriz. Bir diğer ihtimalle eğer yeni yılda dijital pazarlamaya giriş yaparken SEO çalışmalarındaki uzun süreci beklemek istemezseniz ikisini aynı anda da başlatabilirsiniz.

SEO, bahsettiğimiz gibi uzun bir süreçtir. Google reklamlarından ayrılmasındaki en belirgin sebep de budur. Google reklam bütçeniz bittiğinde eğer mevcut bir sıralamanız yoksa reklam verirken aldığınız üst sıraları bir başkasına devrederek tekrar geri plana düşebilirsiniz. Fakat SEO çalışmalarında, Google’a ayrı bir bütçe ödemeden organik, mevcut sıralamanız oluşturulur ve uzun süreler boyunca bu sıranızı korumanız sağlanır. Yani SEO, bir web sitesini optimize etme işlemidir. Bu optimizasyonun hem site içinde hem de site dışında gerçekleşmesi gerekir. Web sitenize blog yazısı yazmanız veya ürün başlıklarını H1 etiketiyle düzenlemiş olmanız SEO çalışmalarını tamamladığınız anlamına gelmez. SEO çalışmalarındaki amaç, site içinde Google algoritmalarının sizden beklentisini karşılamaya yönelik işlere ek olarak site dışında da sitenizin, sayfalarınızın tanıtımlarını, linklerini paylaşarak popülaritenizi artırmaktır. Sitenizin güçlü olduğunu ve başarılı SEO çalışmaları içerisinde yer aldığını Google’a gösterdiğinizde dijital alandaki varlığınızı korumanız konusu daha fazla garantilenmiş olur. Oldukça fazla rekabet bulunan sektörünüzde rakiplerinizden ayrışmanız gerekir. Bunu da otorite oluşturarak gerçekleştirebilirsiniz. SEO çalışmaları tam da bu otoriteyi oluşturmak içindir.

Stratejik SEO çalışmaları sayesinde, küçük işletmeler sıralamalarını ve trafiklerini artırarak satış hacimlerini yükseltebilirler. Şimdi baktığınızda sizin Google sıralamalarınızda yükselmek istediğiniz anahtar kelimede mevcut durumda yükselmiş olan tüm rakip firmalarınız arka planda SEO çalışması yapmaktadır. Sizin bu sürece dahil olmanız, potansiyel müşterilerinizi rakiplerinize kaptırmamanızı sağlar. Unutmayın hâlâ geç değil! 2023’te dijital pazarlamaya giriş yapmanız her ne kadar yorucu bir süreçmiş gibi gözükse de tüm süreci profesyoneller ile çalışarak rahatlıkla sürdürebilirsiniz.

Genellikle dijitalleşmede senaryo iki şekilde ilerler;

1- İlk etapta sosyal medya kanalları ile haşır neşir olunur, sonrasında yeterli olmadığı için bir web site ihtiyacı keşfedilir. Buna uygun adımlar atılır. Daha sonra bu siteyi kurmakla işin bitmeyeceği görülür ve reklam, tanıtım gibi çalışmalar başlatılır ve ardından verim almanın kolaylaşması için, marka bilinirliği için ve satış hacmini yükseltmek için SEO çalışmaları siteye dahil edilir.

2- Sosyal medya kanallarında yükseliş gösterilir ve daha profesyonel bir alana geçme ihtiyacı oluşur. Web site kurulur ve SEO’nun önemi fark edilir. SEO çalışmaları ile eşgüdümlü şekilde veya SEO çalışmalarının temel işlemleri tamamlandıktan sonra Google Ads reklamları için kampanyalar başlatılır.

Bu iki dijitalleşme senaryosunda da iyi veya kötü bir durum yoktur. Her firma kendi hikâyesini farklı alanları deneyimleyerek oluşturur. Yeni yılda, 2023’te siz de firmanızın dijitalleşme hikâyesini oluştururken bizden profesyonel destek alabilir ve hikayenin herhangi bir yerinde verim alınamaması gibi bir durum yaşamadan ilerleyebilirsiniz.

‘’Pazarlama, insanların dikkatini çeken bir yarışmadır.’’ S.G.

 

TEPE SEO Firması