Google Ads Sözlüğü
Google Ads çalışmaları yapılırken bazı terimler ile karşılaşırız. Bu terimler kampanya belirlerken, reklam verirken ve sonuçları ölçerken bizlere yardımcı olacak terimlerdir. Alfabetik sıra ile ne anlama geldiklerini inceleyelim;
Brand Awereness and Reach: Geniş kitlelere ulaşıp, marka bilinirliği ve erişimi artırmanın hedeflenmesidir.
Click: Anlamı tıklamadır. Bir kişi reklamınızı tıkladığında Google Ads bunu bir tıklama olarak hesaplamaktadır.
Conversion: Dönüşüm anlamına gelmektedir. Reklamveren için kullanıcıdan beklediği aksiyon anlamında değişiklik gösterebilir. Örneğin site üyeliği de bir dönüşüm olabilir satın alma veya iletişime geçmek de dönüşüm olabilmektedir.
CR – Conversion Rate: Dönüşüm oranı anlamına gelmektedir. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcı sayısı ve bu kullanıcıların yüzde kaçının sitede sunulan hizmeti veya ürünü satın aldığının gösterilmesidir.
Cost: Maliyet demektir. Reklam maliyetleri hesaplanırken kullanılan bir terimdir.
CPV – Cost Per View: Görüntüleme başına maliyet anlamına gelmektedir. GBM kısaltması ile de kullanılır.
CPM – Cost Per Mile: Reklamı görüntüleyen her 1000 kişi için ödenen reklam maliyetidir. Dilimize BGBM kısaltması ile girmiştir. Bin Gösterim Başı Maliyet anlamına gelmektedir.
CPC – Cost Per Click: Tıklama başına ödenen maliyet anlamına gelmektedir. Reklam içerisinde kullanılan anahtar kelimeler için tıklanma başına ödenecek tutarını ifade eder.
CTR – Click Through Rate: Tıklama oranı anlamına gelmektedir. Reklamı tıklayan kişilerin, reklamı görüntüleyen kişilere oranıdır.
Tıklama Oranı hesaplanmasında aşağıda yer alan formül kullanılır;
Tıklama Oranı = Tıklanma Sayısı / Gösterim Sayısı
Display: Görüntülü reklam anlamına gelebilmektedir. Bu kampanya sisteminde herhangi bir sitede karşımıza çıkan görüntülü reklamlar dahil olmaktadır. Site içerisinde görüntülü reklamın sağ üst tarafındaki “i” kutucuğuna tıklayarak bu reklamın Google Display reklamı olup olmadığını anlayabiliriz.
Extensions: Uzantı anlamında kullanılır. Reklamların görünümlerini artırmak ve hedefe ulaşma konusunda destek olan uzantılardır. Bu uzantılar ile reklamlara telefon, konum, fotoğraf ve “sitelink” denilen alt başlık ve linkler eklenebilir.
Engagement: Kullanıcıların reklam için gösterdikleri beğeni, yorum ve paylaşım gibi aksiyonlara denilmektedir.
GSN – Google Search Network: Google Arama Ağı reklamları anlamına gelmektedir. Google aramalarda, haritalarda, görsellerde, videolarda veya Google arama ağı iş ortakları sayfalarında arama yapan kullanıcılara reklamların gösterilmesidir.
GDN – Google Display Network: Google Görüntüleme Ağı anlamına gelmektedir. Web sitede yer alan farklı boyutlardaki logolar veya banner’ların farklı web sitelerin reklamlarında gösterilmesine denilmektedir.
Impression: Reklamın bir kere görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Bir kullanıcı reklamınızı sayfada 1 kere görüntülediğinde 1 impression, sayfayı yenileyip 2. Defa görüntülediğinde ise 2 impression gerçekleşmiş olur.
Leads: Müşteri adayı anlamına gelmektedir. Reklamı gören kullanıcıların kendilerinden istenen formu doldurmasına yönelik çalışma gerçekleştirilir.
Metric: Google’da verilen reklamın sonuçlarını incelemeyi ve analiz etmeyi ve buna ek olarak kampanya optimizasyonunu yapılmasını sağlar.
PLA – Product Listing Ads: Ürün liste reklamları anlamına gelmektedir. Satışa çıkarılmış ürünlerle ilgili resim, ayrıntılı başlık, açıklama, fiyat ve şirket ismi gibi bilgiler içeren reklam çeşidine denilmektedir.
Quality Score: Kalite puanı anlamına gelmektedir. Google’ın verilen reklamlar için kalite değerlendirmesi amacı ile anahtar kelimelere verdiği 1-10 aralığında olan sayısal verilerden oluşan puanlama sistemidir. Kalite puanı faktörü, kullanıcılara ilgili reklamın gösterilmesi için etkili olmaktadır. Kalite puanının düşük olması reklam gösterimini de düşürebilir. Reklamın anahtar kelimesinin kalite puanı etkileyen 3 temel faktör bulunmaktadır:
– Beklenen tıklama oranı
– Reklam alaka düzeyi
– Açılış sayfası deneyimi
ROI – Return On Investment: Reklam için harcanan bütçenin geri dönüş oranı anlamına gelmektedir.
RLSA – Remarketing Lists for Search Ads: Arama reklamları için yeniden pazarlama listesi anlamına gelmektedir. Daha önce web sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılara yeniden ulaşmanın yoludur.
SNDS – Search Network with Display Select: Reklam verirken Google Arama Ağı için bütçe harcamak yerine Google Görüntüleme Ağı reklamına bütçeyi yönlendiren, GDN destekli kampanyaya Görüntülenme Seçenekli Arama Ağı denir.
Sales: Online ve offline olan tüm satışların hedeflenmesidir.
Search: Reklamverenin, Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için kullandığı kampanya türüdür.
Video Ads: Youtube’da yer alan reklamlar için kullanılan terimdir.
Website Traffic: Reklamverenin web sitesine yapılan kullanıcı ziyaretlerine web site trafiği denilmektedir.