Threads Uygulaması Nedir?
6 Temmuz 2023’te Instagram, WhatsApp ve Facebook gibi sosyal medya kanallarının kurucusu Mark Zuckerberg’in Meta alt yapısında kullanıma sunduğu Threads, metin paylaşım ağırlıklı Instagram bağlantılı bir uygulamadır.
Meta’nın açıklamasına göre; “Threads, toplulukların bugün ilgilendikleri konulardan yarın trend olacak konulara kadar her şeyi tartışabileceği bir yer olacak. İlgilendiğiniz şey ne olursa olsun, en sevdiğiniz içerik oluşturucuları ve aynı şeyleri seven diğerlerini takip edip onlarla doğrudan bağlantı kurabilir veya fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve yaratıcılığınızı dünyayla paylaşmak için kendinize ait sadık bir takipçi kitlesi oluşturabilirsiniz.”
İçindekiler Tablosu
Threads ve Twitter İlişkisi
Threads’in neden daha önce değil de şimdilerde kullanıma sunulduğu konusu ise Elon Musk ve yönettiği Twitter uygulaması ile alakalı denilebilir. Mark Zuckerberg ve Elon Musk arasındaki “kafes dövüşü” konusu ve Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonra birçok değişiklik yapması sonucu Twitter’ın çalkantılı duruma gelmesi ve özellikle Elon Musk’ın Twitter’daki son radikal değişikliği olan tweet görüntüleme sayısındaki sınır, Twitter kullanıcılarının tepkisine sebep olduktan sonra kullanıcıların alternatif diğer uygulamalara yöneldiğini gören Mark Zuckerberg, Instagram alt yapısı ile Twitter’a bir alternatif de kendisinin geliştirmesi gerektiğine karar vermiş olmalı ki Twitter’ın en çok tepki çektiği dönemlerde Threads’i ortaya çıkarttı.
Aslında Threads’ten önce de son aylarda birçok farklı teknoloji şirketi Twitter’ın bu durumunu görerek kendi alternatiflerini oluşturmaya başlamışlardı. Ancak hem magazinsel anlamda Musk & Zuckerberg konusunun oldukça gündemde olması ile hem de Instagram’ın mevcut veri tabanındaki oldukça yüksek olan kayıtlı kullanıcı sayısını hedeflemesi ile en çok dikkat çeken alternatif uygulama Threads oldu. Diğer alternatif uygulamalar olan Mastodon ve Bluesky’ın kullanıcı sayısı henüz tek haneli milyonlardan oluşuyor. Ancak Threads sadece 1 günde 35 milyondan fazla kullanıcıya ev sahipliği yaptı.
Ayrıca Meta’nın başka uygulamalarda var olan sistemi kendi uygulamalarına ustaca kopyaladığını biliyoruz. Örneğin Snapchat’teki anlık, geçici görsel paylaşma sisteminin, Instagram’a ve WhatsApp’a ‘hikaye’ veya ‘durum’ olarak eklenmesi ya da TikTok’taki dikey video kaydırma sisteminin Instagram’da ‘reels’ olarak görünmesi gibi. Bu sebeple Twitter’a da diğer alternatif uygulamalara nispeten daha fazla benzemesi sebebi ile Threads’in kayda değer ilk Twitter alternatifi olduğunu da söyleyebiliriz.
Threads Uygulamasının Özellikleri
Threads’in Twitter’a oldukça benzediği aşikar. Bu benzerlikleri madde madde inceleyebiliriz;
-Twitter’dan bildiğimiz bir metni hesabımızda paylaşmak yani ‘tweet atmak’ Threads’te ‘thread’ olarak yapılabiliyor. Threads’in de Twitter’ın da ana amacı kullanıcıların özellikle yazı formatlı paylaşımlarının uygulamalarında yer alması.
-Kullanıcılar Twitter’da olduğu gibi Threads hesaplarını da özel ya da herkese açık olarak ayarlayabilir.
-Twitter’da paylaşımları beğendiğimiz gibi Threads’te de beğenebiliyoruz.
-Twitter’daki paylaşımlara kişi etiketleme özelliği Threads’te de bulunuyor.
-Twitter’da başka bir kullanıcının paylaşımını (tweet’i) kendi hesabımızda paylaşabilmek için ‘retweet’ yapıyoruz. Threads’te de bu mevcut. Fakat bu durumun Threads için şu anlık net bir ismi bulunmuyor.
Threads’in elbette Twitter’dan ayrılan özellikleri de bulunuyor. Ancak çoğunlukla yeni ve geliştirilmekte olan bir uygulama olmasından kaynaklı farklılıklar olduğu için yakın zamanda yine bu farklılıklar Twitter’ın sistemine benzer hale getirilebilir. Şu an bulunan farklılıklarını aşağıda maddelendirdik;
-Threads’te yapılan paylaşımı kullanıcı, kendi Instagram hikayesine de ekleyebiliyor. Twitter’ın bu şekilde direkt bağlantılı paylaşım aracı bulunmuyor.
-Instagram’da bulunan ‘direct message’ aslında yine en başında Twitter’dan kopyalanan bir özel mesajlaşma sistemidir. Bu sistem şuan için Threads’te bulunmuyor. Ancak neredeyse tüm sosyal medya kanallarında bulunan ve sevilen mesajlaşma özelliğinin Threads’e de geleceğini düşünmek yanlış olmaz.
-Threads’in Twitter gibi trend topic veya hashtag (#) gibi işlevleri bulunmuyor. Ayrıca Threads’te başka hesaplar aratılabiliyor fakat paylaşımların içerisindeki kelimelerle arama yapılamıyor.
-Threads’te de Twitter’da da bir paylaşımı yaptıktan sonraki etapta konular düzenlenemiyor. Yani bir düzeltme tuşu bulunmuyor. Ancak Twitter Blue’da paylaşım düzenlenebiliyor.
-Threads’te reklam verme özelliği de henüz aktif değil. Fakat Meta, ilerleyen zamanlarda reklamların da olabileceğini belirtti. Sadece bu yıl Threads’te reklamlardan kazanç elde etmeyeceğinin altını çizdi.
-Threads’te takip edilen hesaplar ile takip edilmeyen popüler kullanıcıların paylaşımları birlikte görülürken Twitter’da sadece takip edilen hesapların paylaşımlarının kronolojik sırayla görülebilme seçeneği bulunuyor.
Threads’le ilgili eleştirilerden biri olan bu konuda Meta’nın açıklamasına göre takip edilenler ve edilmeyenlerin gönderilerini birlikte görmek algoritmik önerilerin bir karışımı şeklinde karşımıza çıkıyormuş. Bunu Instagram reels’lerine benzetebiliriz. Keşif sayfasında takip ettiklerimiz ve etmediklerimizin reels videolarına denk gelebiliyoruz. Ancak anasayfada sadece takip ettiklerimizin paylaşımlarını görebiliyoruz. Threads’te şuan için anasayfa ve keşif gibi bir ayrım bulunmuyor. Akış, takip edilenler ve önerilen içeriklerin bir karışımı ve bunu ayıracak bir seçenek de olmadığı için Meta’dan açıklama beklenen bir konu olarak kullanıcılar tarafından takip ediliyor.
-Twitter’da canlı yayın bulunurken Threads’te şuan için bu özellik bulunmuyor. Ancak Instagram’da yer alan canlı yayın özelliğinin kısa zaman sonra Threads’e de gelmesi mümkün.
-Twitter’da 280 karakter ile sınırlı metin paylaşım alanı, Threads’te 500 karakter ile sınırlı.
-Twitter’da 2 dakika 20 saniye olan video paylaşım uzunluğu, Threads’te 5 dakika. Ancak unutulmamalıdır ki Twitter Blue’da video paylaşım uzunluğu 2 saat olabiliyor.
-Twitter’da paylaşım yapılacak olan metin, kutucuğa yazılırken kaç karakter kaldığını gösteren bir sayaç bulunuyor. Threads’te bu tarz bir sayaç bulunmuyor.
-Threads’in diğer sosyal medya kanalları gibi masaüstü sürümü bulunmuyor.
Threads’a Nasıl Kayıt Olunur?
Threads’in oldukça popülerleştiği ve uzun bir süre boyunca da gündemden düşmeyeceği düşünülürse Threads’e nasıl kayıt olunacağı konusu da önemini koruyacaktır. Threads’e nasıl kayıt olunacağına geçmeden önce 3 maddede Threads hesapları hakkında bilgi aktaralım;
1-Instagram’da onaylı hesaba sahip olanlar, Threads hesabı açtıklarında da otomatik onaylı hesaba sahip olacaklar.
2-16 yaşından küçük kullanıcılar Instagram’da yer alan içerik kurallarının aynısının Threads’te uygulanması ile hesap açtıklarında otomatik özel bir hesaba yönlendirilecekler.
3- Instagram’da mevcutta takip ettiğiniz hesapları otomatik olarak Threads hesabınızda da takip etme seçenekleri bulunuyor. Ancak Instagram’daki kullanıcıları burada da takip etmek istemezseniz bu seçenek de mevcut. Bu özellik aslında iki farklı uygulamanın birbirine nasıl bağlı olduğunu gösteriyor. Aşağıda doğa ilgisi ve tarih ilgisi konusunda örneklendirme yaparak bu konuyu daha fazla açmayı umduk.
Threads’e kayıt olmak için en kolay yöntem Instagram profilinizin sağ tarafında bulunan 3 çizgiye tıkladıktan sonra ‘Threads’ yazan butona tıklamak.
Butona tıkladıktan sonra alt köşede ‘Threads’i indir’ yazan ayrı bir buton çıkacaktır. O butona tıkladığınız zaman sizi Play Store veya App Store’daki uygulama sayfasına yönlendirecektir. Bu şekilde kolaylıkla indirerek kullanıma başlayabilirsiniz.
Uygulamaya giriş aşamasında Profil, Gizlilik, Threads Nasıl Çalışır? gibi aşamalar bulunur. Bunları sırasıyla inceleyelim;
Profil aşamasında kullanıcı adınız Instagram ile aynıdır. Şu an için bu değiştirilemez. Meta, bunun güvenlikle ilgili bir konu olduğunu vurgulamıştır. Ancak biyografi ve bağlantı kısmı değiştirilebilir veya Instagram’dan aynen aktarılabilir.
Gizlilik aşamasında profilinizi isterseniz herkese açık, isterseniz gizli yapabilirsiniz. Seçeneğinizi daha sonra Threads hesabınızdan değiştirebilirsiniz.
Threads’ın Nasıl Çalıştığı ile ilgili verilen genel bilgiler sonrası ‘Threads’e Katıl’ butonuna tıklayarak akışınızı ve Threads profilinizi inceleyebilirsiniz.
Akışınızda genellikle Instagram’da takip ettiğiniz sayfalar veya beğendiğiniz gönderilere benzer gönderiler görebilirsiniz. Bunu biraz daha değiştirmek isterseniz Threads’te ilgi alanlarınıza yönelik farklı sayfalar takip etmenizi öneririz. Örneğin Instagram’da doğa fotoğraf ve videolarını incelemek isterken farklı kullanıcıları ve sayfaları takip edip, Threads’te siyasi ve tarihsel bilgilere yönelik ilginiz için farklı kullanıcı ve sayfaları takip ederek Instagram ve Threads akışınızı farklılaştırabilirsiniz.
Threads Rozeti
Threads’i indirdikten sonra Instagram profilinizdeki isim-soyisim kısmının hemen altında bir sayı bulunur. Bu sayı Threads’e katılan kaçıncı kişi olduğunuzu gösterir. Bu sayıya ve bağlantı linkine rozet denilir.
Threads Rozeti’nize tıklandığında Threads profiliniz gözükür. Rozetin Instagram profilinizde gözükmesini istemeyip, bunu kaldırmak istediğinizde bir daha tekrar eklenmeyeceğini bilmeniz gerekir.
Threads Paylaşımlarını Instagram Story’de Paylaşma
Threads’te paylaştığınız bir metin, video, fotoğraf vb. gönderileri Instagram hesabınızda hikayelerinizde de paylaşabilirsiniz. Hatta farklı kullanıcıların paylaşımlarını da paylaşmanız mümkündür. Kendi hesabınızda paylaşım yapmak için Threads’te ‘Yeni Yazışma’ ve ‘Yazışma Başlat’ seçenekleri ile paylaşımınızı tamamlayın. Paylaşımınız yayınlandıktan sonra altında 4 simge bulunur. 4.’ye tıkladığınızda ‘Add Story’ butonunu seçmeniz gerekir.
Instagram hikayenizi görüp Threads paylaşımınıza tıklayan takipçileriniz Threads profilinizi görebilecektir.
Threads Hesabını Silme
Threads hesabınızı silmek isterseniz bağlı olduğu Instagram hesabınızın da silinebileceğini bilmelisiniz. Meta bu konuda şu açıklamaları yaptı: “Şu anda, Instagram hesabınızı silmeden Threads profilinizi silemezsiniz. Bu, üzerinde çalıştığımız bir konu. Bu arada, Threads profilinizi istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz. Threads profilinizi devre dışı bırakmak Instagram hesabınızı devre dışı bırakmaz”.
TEPESEO Dijital Pazarlama Threads Hesabımızı takipte kalabilirsiniz 🙂