TEPESEO’dan Hikayeler

“Ne yapsam bir türlü satış olmuyor” diye söylendi Alper. Uzun zamandır yetiştirdiği doğal ürünleri web sitesinden satmaya çalışıyordu. Bu işe çok zaman harcamış ve işini büyütebilmek için yüklü miktarda kredi çekmişti. Online satış konusunda Alper’in tecrübesi yoktu. Sosyal medyada insanların bu alanda çok para kazandıklarıyla ilgili birkaç gönderi görmüş ve aynı şekilde para kazanabilmeyi umut etmişti.

İşler istediği gibi gitmemiş, ön görmediği birçok zorlukla karşılaşmıştı. Artık uzun süre idare edebilecek parası kalmamıştı. Kaynakları hızlıca tükeniyordu, bir şeyler yapmazsa işyerini kapatmak zorunda kalacaktı.

Dertleşmek için her zaman gittiği kafede arkadaşıyla buluştu. Uzaklara dalan gözlerinde üzüntü vardı. Buluştukları kafe yine çok kalabalıktı. Ne zaman bu kafeye gelse ya da önünden geçse kafe hep doluydu. Bu kafe nasıl oluyor da bu kadar iyi iş yapıyor diye düşündü. Kafenin içerisini ve etrafını daha detaylı şekilde incelemeye başladı. İçeride pozitif bir atmosfer vardı.  İnsanlar bir yandan muhabbet ederken bir yandan kahvelerini içiyorlardı. Bazı kişiler laptoplarını açıp çalışıyor, bazıları ise kafeye ait kütüphaneden aldıkları kitapları okuyorlardı. Arka fonda çalan müzik kulağa oldukça hoş geliyordu.

Kasanın yanında ise ücretsiz çikolata ikramı bulunmaktaydı. Kahvenin yanında bu çikolatalardan almak isteyen Alper çikolataların fiyatını sorduğunda ücretsiz ikramımız yanıtını duyunca şaşkınlığını gizleyememişti. Yan masalarında oturan kişilerden birisi yanlışlıkla kahvesini yere düşürdüğünde personelin yeri temizleyip 2 dakika sonra dökülen kahvesi yerine yeni kahve getirmesini gören Alper’in şaşkınlığı bir kat daha artmıştı.  Alper’in kafasında cevap aradığı sorusunun yanıtları netleşmeye başlıyordu. Bu kafe müşterilerine en iyi deneyimi yaşatabilmek adına gerekenlerin ötesinde çaba gösteriyordu.

Sorusunun cevabını bulmaktan dolayı Alper’in duyduğu mutluluk uzun sürmedi. Burası bir kafeydi ve fark ettiği bütün bu detayları uygulamak online satışa göre çok daha kolaydı. Bu kafenin sunduğu harika müşteri deneyimini web sitesinden nasıl gerçekleştirecekti? Tam o sırada, masalarında bulunan derginin kapağındaki başlığa gözü ilişti ve ağzından şu kelimeler çıktı: “Yok artık! ”

Derginin kapağında liseden arkadaşı Arda’nın fotoğrafı vardı. Kapakta Arda’nın şirketinin son 1 yılda en çok büyüyen şirketlerden biri olduğu yazıyordu. Merakla dergiyi eline alan Alper ilgili haberi bulmak için hızlıca sayfaları çevirmeye başladı. İlgili sayfayı bulduğunda Arda ile yapılmış olan röportajı gördü. Sektörün en popüler dergilerden birinde 2 sayfalık röportajı yayınlanmıştı.

Arda’nın lise yıllarında çok başarılı bir öğrenci olmadığını biliyordu. Arda ile bir dönem aynı sırayı paylaşmış ve yakın arkadaş olmuşlardı. Liseden sonra farklı üniversitelerde okumalarından dolayı iletişimleri kopmuştu. Arda’nın elde ettiği bu başarıya neyin sebep olduğunu merak ederek yazıyı okumaya başladı. Arda birbiri ardına çok başarılı şirketler kurmuş ve şirketlerinde çalışan sayısı 1000’i geçmişti. Başta online eğitim, yazılım ve e-ticaret olmak üzere şirketlerinin yaptığı yıllık ciro 700 milyon TL’nin üzerindeydi. Şirketleri sadece Türkiye’de değil global çapta iş yapmaktaydı.

Arda’nın bu başarısından çok etkilenen Alper eski arkadaşının bu başarısıyla çok mutlu olsa da içinde bir burukluk hissetti. Aynı okulda okumalarına rağmen arkadaşının şirketleri yüz milyonlarca lira ciro yaparken kendi şirketinde yaşadığı sıkıntıları düşündü. Bir ayda yaptığı satış sayısı beş on adet civarındaydı ve ürünlerini alanlar ya ailesi ya da arkadaşlarıydı. Şirketini ayakta tutabilmek için hafta sonları dahil çalışıyordu. Ürün fotoğraflarının çekilip web sitesine konmasından ürünlerin hazırlanıp kargolanmasına, fatura kesiminden pazarlamaya kadar işinin her alanında çalışması gerekiyordu. Bir şeyleri eksik ya da yanlış yaptığını içten içe düşünüyordu ama işleri nasıl yoluna koyacağını ve hangi adımları atması gerektiğini bilmiyordu. Çevresinde bu konulardan destek alabileceği bir tanıdığı da yoktu. Kim bilir belki de işim ile ilgili yaşadığım sıkıntıları Arda sayesinde çözebilirim diye düşündü. Ertesi gün ilk iş olarak Arda’yı aramaya karar verdi.

 

TEPE SEO Firması