Google Arama Algoritmalarındaki Güncellemeler

Google, yılda birkaç kez kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve arama sonuçlarını daha alakalı hale getirebilmek için bazı güncellemeler yapar. Bu güncellemelerin bir kısmı diğerlerinden daha önemli olduğu için temel güncelleme veya çekirdek güncelleme olarak adlandırılır. 2022 yılında SEO İpuçları başlıklı yazımızda Bu yıl yapılan Google güncellemelerindeki detaylara yer verildi.

Google güncellemeleri ile ilgili bilinmesi gereken bazı hususlar ise şöyledir;
– Google temel güncellemelerin yanında yapmış olduğu güncellemeleri her gün arama sonuçlarını iyileştirmek amacıyla bir veya daha fazla değişiklik yayınlar.

– Bu değişikliklerin birçoğu pek fark edilmez. Fakat temel güncellemeler ile ilgili yapılan değişiklikler arama motoru sonuç sayfasındaki site pozisyonlarını etkiler ve sitenin SEO çalışmasında da stratejik planlarında farklılıklar getirmesini gerektirir.

– Eğer sitelerin SEO çalışmalarında farklılıklar olması gerektiği düşünülen bir güncelleme yayınlanacaksa Google tarafından aylar öncesinde haber verilir ve güncelleme gelmeden önce veya geldikten sonra neler yapılabileceği konusunda fikirler belirtilir. Örneğin sayfaların mobil uyumlu olması ile ilgili yapılan güncelleme şuan sıralamalara önemli derecede etki eden bir faktördür. Bu güncelleme gelmeden önce Google’ın vermiş olduğu bildirimler ve ön uyarılar ile siteler arasında mobil uyumlu olanlar sıralamalarını koruyabilirken ve hatta artış gösterebilirken, mobil uyumlu site tasarımı yapamayanlar ilk sayfalarda da yer alsalar, sıralamalarını güncelleme geldikten sonra kaybettiler. Elbette bu baki kalacak bir düşüş olmadı. Tekrar algoritmaya ve güncellemeye uyum sağlandıktan sonraki süreçte eski konumunu tekrar kazananlar hatta daha da yukarı çıkanlar oldu.

– Aslında, temel güncellemelerde belirli sayfalar veya siteler özel olarak sıralamaları ile ilgili hedeflenmez. Sadece bu güncellemeler Google sistemlerinin genel hatlarıyla içeriği nasıl değerlendirdiği konusunu iyileştirmeye yöneliktir. Ekstra performansa bile sebep olabilir. Örnek olarak bir web site tüm güncellemelere uyum sağlıyor fakat performans açısından yetersiz görünüyorsa, Google algoritmasına yapılan güncelleme ile bu sitenin çok daha iyi performans göstermesini sağlayabilir. Google tarafından ara ara eksik ödüllendirilen siteler için son derece faydalı güncellemeler yapılabilir.

– Peki neden güncelleme öncesinde bazı siteler eksik ödüllendirildi? Şeklinde soru sorduğumuzda Google’ın bir örnek ile verdiği şuna benzer bir cevabı bulunuyor; 2014 yılında en iyi 50 film listesi yaptığınızı varsayalım. 2022 yılına geldiğimizde listenizi güncellemek istediniz. Tabiri caizse kişisel olarak da geçen yılların ardından güncellendiğiniz için doğal olarak listeniz de değişecektir. Bazı filmleri yeniden inceleyebilir ve listedeki sıralamada daha yüksek bir yerde konumlanması gerektiği fark edebilirsiniz. Tam tersi olarak geçmişte ilk sıralara eklediğiniz bazı filmlerin sıralamalarını biraz daha aşağıya çekebilir ya da tamamen kaldırabilirsiniz. Çünkü artık kişisel güncellemenize yani zevklerinize pek uymayabilir. Keza zevkleriniz değişmese bile daha 2014’te olmayan, yeni izlediğiniz bir filmi de bu listeye ekleyebilirsiniz. Kısacası film listeniz değişse bile önceden üst sıralarda olup sonrasında düşen filmler kötü film anlamına gelmez. Onlardan önce üst sıralara gelmeyi hak eden filmler olduğu anlamına gelir.

– Yukarıdaki örnekten de anlayabileceğimiz gibi algoritmik güncellemelere göre sıralamalarda düşüş yaşayan, yükselme yaşayan veya web yöneticisi yönergelerini ihlal eden sitelerin tamamen ortadan kaybolması gibi durumların yaşanması doğaldır ve devam eden bir süreçtir. Güncellemeler yapılmazsa siteler için de kullanıcılar için de kaçınılmaz bir karmaşa hakim olur. Şuanda Google’ın en fazla kullanılan arama motoru olmasının belki de başlıca sebeplerinden biri de sık sık güncelleme yapması sayesinde her türlü iyileştirmeyi sağlama amacıyla hareket etmesidir.

– İçeriğe özen göstermek, sitelerin Google algoritmalarınca ödüllendirilmesini sağlar. Temel bazı Google güncellemelerinden hemen sonra sıralamaları düşen fakat bir sorun gözükmeyen sitelerin düzeltmesi gereken bir durum olmayabilir. Çünkü güncelleme tam anlamıyla yerleşene kadar bazı zamanlarda sıralamalarda oynamalar tüm siteler için geçerli olabiliyor. Ancak temel güncellemenin yerleşikliği sonrasında eskisinden daha az başarıya ve performansa sahip sitelerin dikkat etmesi gereken en önemli konu içeriktir. Google algoritmaları hangi güncelleme gelirse gelsin kaliteli içeriği ödüllendirir. İçeriklere nasıl özen gösterileceği ile ilgili yazmış olduğumuz Blog İçerik Stratejisi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

– Kalite değerlendiricileri, Google algoritmalarının iyi sonuçlar verip vermediği konusunda Google’a bilgi veren kullanıcılardan oluşur. Bu kullanıcıları bir restoranın müşterilerinden aldığı geri bildirim kartlarına benzetebiliriz. Bu yöntemi kullanarak Google, yapılan değişikliklerin ne yönde işe yaradığını anlamaya ve doğrulamaya çalışır. Kalite değerlendiricilerin sayfa sıralamalarında herhangi bir kontrolü yoktur. Bu kullanıcılardan alınan veriler direkt sıralama algoritmalarında kullanılmaz.

– U-Y-G, Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenirlik anlamına gelir. Kalite değerlendirici olan kullanıcılar U-Y-G’ye sahiptirler ve bunun için de eğitilirler. Google’ın yayınladığı yönergeleri okumak, içeriğinizin U-Y-G bakımından ne durumda olduğunu görmenizi sağlar ve gerekli iyileştirmeleri incelemenizde destek olabilir. U-Y-G de kalite değerlendiricileri gibi bir sıralama faktörü değildir. Bunlar yalnızca Google algoritmalarının belirlediği kaliteli içerikleri inceler. Gerçek insanların gözünden de bu içeriklerin incelenip kaliteli içerik olarak kabul edilen tüm içeriklerin algoritmanın seçtikleri ile benzerliğine ve uyumuna bakarak sistemin algılama düzeyini yükseltmeye çalışır. Siz de bir içerik oluşturduğunuzda uzmanlık, yetkinlik ve güvenirlik kıstaslarına dikkat ederseniz hem Google algoritmaları hem de kalite değerlendirici kullanıcılar içeriğinizi beğenir.

– Geniş kapsamlı temel güncellemeler birkaç ayda bir gerçekleşir. Gerçekleştikten sonra sıralamalarında düşüş yaşayan bir site yaşadığı düşüşü bazen bir sonraki temel güncelleme yayınlanana kadar telafi edemeyebilir. İçeriğini her ne kadar düzenlese de iyileştirmeler yapsa da sıralamalara etki edeceğinin bir garantisi yoktur. Fakat yukarıdaki maddelerde de bahsettiğimiz gibi içeriği iyi olan bir sayfa bir süre sonra ödüllendirilmeye çalışılır. Yalnızca bunun anında olacağı beklenmemeli. Aramalarda birçok temel güncelleme sonrasında sıralamasını koruyan sitelerin de garantili bir pozisyona sahip olduğu söylenemez. İçeriklerinin birçoğunun üst kısımlarda olmayı hak etmesiyle ilgilidir. Hatta eğer içeriğinize oldukça güveniyor ve üst sıralara layık olduğunu düşünüyorsanız bazı durumlarda içeriğinizi geliştirmek adına hiçbir şey yapmasanız bile gelecekte sıralamalarını kendiliğinden telafi bile edebilir.

Google’ın temel güncellemelerinin tamamına mükemmel iyileştirmeler diyemeyiz. Bu sebeple sık sık güncelleme yaparak ve geri bildirim alarak, daha fazla test imkanı sağlıyor ve algoritmalarının sıralama sistemlerini daha fazla geliştiriyor.

TEPE SEO Firması