25 Yapay Zeka Örneği
Yapay Zeka (Artificial Intelligence), insan benzeri düşünce ve davranışlar sergileyen bilgisayar programlarıdır. Yapay zeka kavramı günümüzde çok farklı alanlarda şaşırtıcı özellikleri ile kullanıma sunuluyor. Yapay Zeka öğrenme, karar verme, görme, konuşma ve diğer insan gibi becerileri yapabilme potansiyeline sahip sistemlerin tasarımı ve uygulamaların oluşturulması ile bunların geliştirilmesini hedefler. Son zamanlarda oldukça ses getiren 25 yapay zeka programını ve ne işe yaradıklarını birlikte inceleyelim;
1- Synthesia: Düz metinleri bir karakter seçerek dakikalar içerisinde videolar oluşturmayı sağlayan Synthesia, 1 numaralı yapay zeka destekli video oluşturma platformudur. Binlerce şirket, 120 dilde videolar oluşturmak için bunu kullanarak zamandan ve bütçeden %80’e varan tasarruf sağlıyor ve Türkçe de bu diller arasında bulunuyor. Synthesia kullanarak yapmış olduğumuz videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz;
https://share.synthesia.io/194af5f8-2d90-4988-9c9c-354f8ace5530
2- Krisp: Yapay zeka teknolojisi kullanarak ses gürültülerini kaldırmayı amaçlayan bir ses filtreleme uygulamasıdır. Bu teknolojinin amacı, telefon görüşmeleri, konferans çağrıları, sesli yanıt verme sistemleri gibi ortamlarda arka plan gürültülerini azaltmak ve ses kalitesini artırmaktır.
3- CleanVoice: Podcast bölümlerinin ses kalitesini artırmak için kullanılabilir. CleanVoice, podcast kayıtlarındaki arka plan gürültülerini azaltarak, dinleyicilere daha net ve daha iyi bir deneyim sunar. Ayrıca, CleanVoice, podcast sunucularının ses tonlarını ve kalitesini düzenlemesine de yardımcı olabilir. CleanVoice’un yapay zeka teknolojisi, podcast bölümlerinin ses kalitesini ve dinleme deneyimini artırmasına yardımcı olabilir.
4- Podcastle: Poscastle yapay zekası, stüdyo kayıtlarının ses kalitesini artırmak için kullanılabilir. Yapay zeka teknolojisi, arka plan gürültülerini tespit etme ve azaltma kapasitesini artırarak, stüdyo kayıtlarındaki ses kalitesini iyileştirir. Ayrıca, yapay zeka teknolojisi, stüdyo kayıtlarındaki ses tonlarını ve kalitesini düzenlemeyi de kolaylaştırabilir. Podcastle yapay zekası, stüdyo kayıtlarının daha profesyonel bir görünüm kazanmasına yardımcı olabilir.
5- Beatoven:Yapay zeka teknolojisi kullanarak müzik yapımı ve düzenlemesine yardımcı olan bir müzik yazılımıdır. Beatoven, kullanıcıların ritim, melodi, sesli efektler ve diğer müzik parametrelerini kolayca düzenlemesine ve hızlı bir şekilde müzik yapmasına yardımcı olur. Yapay zeka teknolojisi, kullanıcıların müzikal deneyimini artırmasına ve müzik yapmayı daha kolay hale getirmesine yardımcı olur.
6- Flair: Tasarım alanında kullanılan bir teknolojidir. Flair, yapay zeka teknolojisi kullanarak tasarım işlemlerini hızlandırmayı ve otomatikleştirmeyi amaçlar. Flair, tasarımcıların zamanını ve enerjisini tasarım işlemlerinden alarak, onlara daha fazla zaman kalmasına ve daha fazla kreatif iş yapmasına yardımcı olur.
7- Illustroke: Vektör, bir çizimin veya grafiğin boyutları değiştirilirken kalitesini koruyan ve her boyutta net kalmasını sağlayan bir grafik formatıdır. Illustroke, kullanıcıların manuel olarak veya tablet veya diğer cihazlarla çizdikleri çizimleri vektör formunda dönüştürür ve bu çizimleri kullanma olanağı sunar. Yapay zeka teknolojisi kullanarak, çizilen nesneleri vektör olarak dönüştüren bir tasarım araçtır. Böylece, tasarım alanında çalışan profesyoneller, daha hızlı ve daha kolay bir şekilde tasarım işlemlerini gerçekleştirebilirler.
8- Patterned: Yapay zeka teknolojisi kullanarak, kolayca desen oluşturmayı amaçlayan bir tasarım araçtır. Kullanıcılar, Patterned üzerinde basit bir şablon veya çizim kullanarak, kompleks ve zengin desenler oluşturabilirler. Yapay zeka teknolojisi, kullanıcıların isteğine göre desenler oluşturmasına ve düzenlemesine olanak tanır. Patterned, tasarım alanında çalışan profesyonellerin verimliliğini artırmayı ve onlara daha fazla esneklik sunmayı amaçlar.
9- Stockimg: Stok görsel veritabanı olarak tanımlanabilir. Stockimg, profesyonel kalitede görsel içerik sunan bir platformdur. Kullanıcılar, Stockimg üzerinde, görsel içeriklerine ihtiyaç duydukları konulara göre arama yapabilir ve kullanmak için lisanslı görsel içerikler bulabilirler. Stockimg, tasarım, reklam, yayıncılık ve diğer sektörlerde çalışan profesyonellerin verimliliğini artırmayı ve onlara daha kolay ve hızlı görsel içerik bulma olanakları sunmayı amaçlar.
10- Copy: Copy.ai, yapay zeka teknolojisi kullanarak, kaliteli ve profesyonel içerik oluşturmayı amaçlayan bir araçtır. Copy.ai, kullanıcıların anahtar kelime veya konu başlığı girdiklerinde, içerik önerileri sunar ve bu önerileri düzenlemelerine olanak tanır. Copy.ai, blog yazıları, sosyal medya yayınları, e-postalar ve diğer türde içerikler için kullanılabilir. Copy.ai, tasarım, yazılım, reklam ve diğer sektörlerde çalışan profesyonellerin verimliliğini artırmayı ve onlara daha kolay ve hızlı içerik oluşturma olanakları sunmayı amaçlar.
11- Copy Monkey: Yapay zeka teknolojisi ile birkaç saniye içinde Amazon listeleri oluşturmayı amaçlar. İlk sayfada organik olarak sıralamaları oluştumak için kilit anahtar kelimelerin Amazon listelerine yerleştirilmesine yardımcı olur.
12- Ocoya: Sosyal medya içeriğine yönelik bir sistem olan Ocoya, içeriklerin hızlı bir şekilde manuel veya otomatik olarak oluşturulmasına ve planlanmasına destek olur.
13- Unbounce: Unbounce, dijital pazarlama kampanyaları için açılış sayfaları oluşturmaya ve yönetmeye yönelik bir platformdur. Unbounce ile özel açılış sayfaları, A/B testi tasarımları oluşturabilir ve formlar aracılığıyla müşteri adayları toplayabilirsiniz. Platform, e-posta pazarlama araçlarıyla entegre olarak, potansiyel müşterilere e-postalar gibi takip e-postaları göndermenize olanak tanır.
14- Vidyo: OpenAI tarafından yazılmış bir dil modelidir. Bu model, metin girdilerini yorumlayarak yanıt veren ve sohbet etmeye etkileşim sağlayan bir yapay zeka teknolojisidir. Yalnızca birkaç tıklamayla uzun biçimli içerikten kısa biçimli videolar oluşturun.
15- Maverick: Maverick AI, yapay zeka teknolojisi ile geniş ölçekte kişiselleştirilmiş video oluşturma sürecinde yardımcı olabilir. Örneğin, yapay zeka, görsel ve metin verileri kullanarak otomatik olarak tanımlama ve anlamlandırma yapabilir ve bu verileri video oluşturma yazılımlarına sağlayabilir. Video oluşturma sürecinde, yapay zeka aynı zamanda video içeriğini optimize etme ve daha anlamlı hale getirme gibi görevlerde de kullanılabilir.
16- Quick Chat: Yapay zeka teknolojisi, sohbet veya mesajlaşma gibi iletişim yolları aracılığıyla insanlarla etkileşim kurmak isteyen şirketler, uygulamalar veya web siteleri için tasarlanmıştır. Quick Chat AI, doğal dil işleme ve anlamsal anlama teknolojilerini kullanarak insanların sorularını veya isteklerini anlamaya ve cevaplamaya çalışır. Böylece, insanlarla etkileşim kurmak isteyen şirketler veya uygulamalar, müşteri hizmetleri veya destek gibi alanlarda zaman tasarrufu sağlayabilir ve müşterilerine daha hızlı ve verimli bir şekilde yardımcı olabilirler.
17- Puzlle Labs: Ürün içeriklerini veya mevcut diğer içerikleri temel kavramlar ile açık bir şekilde tanımlanmasını sağlayan dinamik sözlüklere dönüştürme imkanı sunan bir yapay zeka sistemidir. İçeriği vurgulamak, tanımlamak ve bağlantılar vermek için widget yerleştirilebilir. Karmaşık bilgilerin kolay anlaşılabilir olmasını destekler.
18- Cleanup Pictures: Resimlerde istenmeyen bir nesneyi, kusuru, kişiyi veya metni saniyeler içinde kaldırabilmenizi sağlayan yapay zeka destekli uygulama.
19- Looka: Logo tasarım hizmetidir. Looka, kullanıcıların logolarını kolay ve hızlı bir şekilde tasarlamalarına yardımcı olur. Looka, kullanıcıların logo fikirlerini girdikleri anahtar kelimelere göre tasarım önerileri sunar ve kullanıcıların bu önerileri düzenleyerek veya değiştirerek kendi logolarını tasarlamalarına olanak tanır. Ayrıca, kullanıcıların logolarını yazı tipleri, renkler ve grafikler gibi farklı özellikler üzerinde düzenleyerek daha profesyonel bir görünüm kazandırmalarına yardımcı olabilir.
20- Theresanaiforthat: “There’s an AI for that” ifadesi, yapay zeka teknolojisinin çeşitli alanlarda uygulanabildiğini ve birçok farklı sorun ve görev için bir yapay zeka çözümü bulunabileceğini ifade eder. Bu ifade, yapay zeka teknolojisinin geniş bir uygulama alanına sahip olduğunu ve birçok farklı sektörde, örneğin finans, sağlık, mühendislik, turizm gibi, kullanılabildiğini vurgular. Yapay zeka teknolojisi, veri analitikleri, makine öğrenmesi, doğal dil işleme gibi farklı alanlardaki sorunları ve görevleri çözmek için kullanılabilir ve bu nedenle birçok farklı amaç için “There’s an AI for that” ifadesi kullanılabilir.
21- Soundraw: Kullanıcıların ruh haline, zevklerine ve videolarına uyacağını düşündükleri türlere göre şarkı oluşturmalarını sağlayan bir sistemdir. Oluşturulan şarkının uzunluğunu, introsunu ve koronun konumunu değiştirmek gibi detaylar kullanıcının isteğine göre düzenlenir. Telif hakkı bulunmadığı için rağbet gören bir platform olmuştur.
22- Descript: Video ve podcast yazma, kaydetme, metne dönüştürme, düzenleme, ortak çalışma alanı oluşturma ve paylaşma amacıyla kullanılan yapay zeka destekli bir sistemdir.
23- Otter: Yapay zeka destekli bir not alma ve transkripsiyon hizmetidir. Ses ve video içeriğini gerçek zamanlı olarak yazıya dökmek ve analiz etmek için yapay zekayı kullanır ve kullanıcılara söylenenlerin yazılı bir kaydını sağlar. Otter.ai, röportajların, toplantıların, podcast’lerin ve derslerin deşifre edilmesi dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Hizmet aynı zamanda otomatik olarak içeriğin bir özetini oluşturarak kilit noktaların hızlı bir şekilde anlaşılmasını kolaylaştırır. Otter.ai, web tabanlı bir platform ve mobil uygulama olarak mevcuttur ve kullanıcıların notlarını ve dökümlerini yönetmelerini kolaylaştırmak için bulut depolama hizmetleri ve takvim uygulamaları gibi diğer araçlarla entegre olur.
24- Inkforall: inkforall.com bir e-ticaret platformudur ve kullanıcıların farklı ürün kategorilerindeki ürünleri görüp satın alabilmeleri için yardımcı olur. Google ve diğer platformların yapay zeka içeriği konusunda almış olduğu önlemleri tespit edebilir ve güvenliği ilk sıraya koyan yapay zeka destekli bir içerik platformu oluşturur.
25- ChatGPT: Bu içeriğimizi yazarken yardım aldığımız ChatGPT, OpenAI tarafından öğrenilmiş bir dil modelidir. Kendisinden beklenen cevapları doğal dil işleme (NLP) yöntemlerini kullanarak verir ve gördüğü en uygun şekilde yanıt vermeye çalışır. Aşağıda kullanımı ile ilgili örnek görsellere yer verdik;
Yapay zeka destekli sistemler hayatımızın neredeyse her alanında kullanılırken, işimizi kolaylaştırmaya da devam ediyor. Verdiğimiz 25 örnek bunlardan sadece birkaçını oluşturuyor. Bu örnekleri incelerken bazı programlar bizleri şaşırttı. Yakın gelecekte yapay zeka ile ilgili gelişmelere daha fazla şaşıracağımız kesin!