Araçlar

Mağaza

Hosting Sözlüğü

İnternet üzerinde yer alan siteler bir bölge üzerine inşa edilmektedir. Bu bölgeyi boş bir arazi gibi düşünebiliriz. Bu boş sanal arazimize hosting Hosting Terimleri adı verilmektedir. Hosting’in Türkçe kelime anlamı web barındırma alanı olarak geçer. Hosting, web sitenizde yer alan tüm verilerin ve dosyaların fiziksel bir bilgisayarda saklanması ve internet ortamında erişilebilir tutulmasıdır. Bu fiziksel bilgisayarlara web sunucusu ya da server denilir.

Bu tarzda olan bilgisayarlar, bildiğimiz ev veya ofiste kullanılan bilgisayarlardan daha donanımlı ve daha fazla özelliğe sahiptir. Veri merkezi veya datacenter olarak isimlendirdiğimiz yerlerde bu bilgisayarlar daha doğrusu makineler barındırılırlar. Datacenter’lar çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahip oldukları ve dayanıklı oldukları için elektrik kesintisi yaşanmaz, deprem vb. yıkıcı etkisi olan doğal afetlere karşı da dayanıklılığını sürdürür. Bu da hosting sahibi sitemizin her zaman online erişime açık olacağını gösterir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitemizi web üzerinde yayınlayamayabiliriz.

Hosting terimlerine ve anlamlarına yakından bakarsak daha iyi kavrayabiliriz;

Addon Domain: Kontrol panelinden eklenilebilen ek domaine Addon Domain denilmektedir. Addon Domain’de ana domain gibi e-mail adresi oluşturma ve hosting gibi işlevler yapılabilir.

Alan Adı Park Etme: Alan adının kaydı tamamlandığında alan adı park etmek anlamına gelmektedir. Alan adı e-mail, web sitesi gibi bir hizmet ile bağlantılı değildir. İlerleyen zamanlarda bu alan adını kullanabilmek için park etme işlemi yapılır.

Alan Adı Gizliliği: Alan adına sahip web siteleri için alan adının gizliliğini satın alma işlemine denilmektedir. Genellikle alan adı kayıt şirketleri tarafından WHOIS kayıtları altındaki bilgileri gizleme ve yönlendirme hizmeti ile sağlanır.

Alan Adı Kayıt Şirketi: Bir alan adı satın alındığında alan adının IP adresi ile bağlantılı olabilmesi için kayıt sürecinin tamanlanmış olması gerekir. .com, .in, .net, .tr vb. uzantılar ile birlikte alan adının kaydedilme yetkisi bulunan kuruluşlara denilmektedir.

Apache Web Sunucusu: Web hosting hizmeti sağlayacılarının sıklıkla kullandıkları Apache, açık kaynaklı, ücretsiz, kararlı ve gelişmiş özelliklere sahip olan bir web sunucusudur. Web içeriklerini web tarayıcıları aracılığı ile kullanıcılara sunmaktadır.

Bulut Hosting: Verilerin sanal olarak bulutta depolanmasını sağlayan bir sunucu kümesi diyebiliriz. Bulut sunucuları, satın alınma sürecini sağlarlar ve kapsamlı yazılım geliştirme, iş gereksinimi karşılama süreçleri için de kullanılırlar. Web sitelerin veya uygulamaların ihtiyaçlarına göre gerçek zamanlı olacak şekilde kaynakların aşağı ya da yukarı ölçekleme sistemine sahiptir. Bulut sunucu sahibi, verilerine her zaman her yerden erişebilir.

Bant Genişliği: Web sitelere gelen ziyaretçiler, gezintiler, dosya indirme ve yükleme işlemleri gibi veri aktarımı sürecinde internette belirli bir zaman çizelgesinde aktarılabilen verilerin ölçüsüne denilmektedir.

Bandwidth: Bir siteye aylık olarak izin verilen veri transfer oranıdır. Web sitesine gelen ziyaretçi sayısı, ziyaretçilerin gezinti yaptığı sayfalar ve sayfalarda yer alan dosyaların büyüklüğü gibi faktörler esas alınır.

Cloud Hosting: Bir web sitesinin internette erişilebilen bulut sunucusu üzerinde barındırıldığı hosting hizmetidir.

Cloudlet: Mobil alanda geliştirilen küçük çaplı bir bulut veri merkezidir. Mobil cihazlara yüksek erişim süresi sağlar ve güçlü bilgi işlem kaynağı sağlayarak etkileşim olabilen mobil uygulamaları destekler.

CMS: İçerik Yönetim Sistemi anlamını taşır. CMS içeriği yönetin ve arka planda çalışan bir sistemdir. CMS ile web sitelere içerik gönderilebilir ve yeni temalar eklenebilir.

CPU: Tüm faaliyetlerin yapıldığı bilgisayarın merkezi işlemcisidir.

cPanel: Linux tabanlı web hosting hizmetleri ile birlikte kullanılan bir kontrol panelidir. Kullanıcı deneyiminin olumlu etkilenmesini sağlayan bir yapıda olduğu için etkin bir web site yönetimi sağlar. CPanel, web sitelerin veri tabanı ve dosyalarının yönetiminde destek olur.

Cron Job: Bir görev tanımıdır. Belirli aralıklarla çalıştırılır. Cron jobları, bir komut satırı aracılığı ile yapılandırılır ve çalıştırılma süreci başlar.

Dedicated Hosting: Bir web sitesinin içerdiği her şeyin kullandığı fiziksel tek bir sunucuya sahip olduğu hosting hizmetidir. Bu yöntem ile fiziksel sunucu kiralanabilir. Kullanıcı, sunucu üzerinde tam kontrol sahibi olabilir ve tüm sunucu kaynakları tek bir kullanıcı tarafından yönetilir.

Domain: Bir web sitesinin internette erişilebilir olmasını sağlayan ismidir. Örneğin, “www.tepeseo.com” adresinde tepeseo.com domain adıdır. Domain adları, genellikle hosting hizmetleri ile birlikte satılır.

Disk Alanı: Bir web sitesinin depolama alanına denilmektedir.

Database: Web siteleri genellikle bir veri tabanı sistemi kullanır ve bu veri tabanı sistemi sayesinde web siteleri için gerekli olan veriler depolanır ve yönetilir.

Dedicated IP: Sadece tek bir web sitesine verilmiş olan, benzersiz IP‘dir.

Domain Name Server (DNS): Etki Alanı Adı Sunucusu anlamında kullanılır. Domain adlarını IP (internet protokolü) adreslerine çevirir. Bununla birlikte kullanıcılar domain adı yerine IP adresini kullanarak bir web sitesine erişebilirler.

DDOS Saldırısı: Hizmet Reddi Saldırısı anlamında kullanılır. Tek bir sistemi hedef almak için kullanılan ve bilgisayarın, ağ kaynaklarının kullanımının oldukça kısıtlanmasını amaçlayan siber saldırıdır.

Domain Keys Identified Mail (DKIM): Gelen e-maillerin gerçekten görülen göndericiden gelip gelmediğini doğrulayan ve e-mailin aktarımı sırasında değiştirilip değiştirilmediğini inceleyen bir sistemdir.

Domain Aliases: Takma alan adı olarak da bilinir. Bir site sahibi, asıl kullandığı alan adına benzeyen diğer alan adlarını da alır ve hepsini aynı web sitesine yönlendirir.

E-posta Adresleri: Hosting hizmetlerinde genellikle belli bir miktarda e-posta adresi kayıt edilir.

File Transfer Protocol (FTP): Dosyaların farklı bilgisayarlar arasında transfer edilmesini sağlayan bir protokol sistemidir.

IP Adresi: Bir bilgisayarın internette tanımlanmasını sağlayan adrestir. Örneğin, “193.157.0.1” gibi.

Kontrol Paneli: Web hosting hesaplarının ve web sitelerin yönetiminin sağlanması için web hosting firmalarınca site sahiplerine sunulan bir paneldir. Hosting hizmetlerinin tek bir yerden yönetiminin sağlanmasını gerçekleştirir. Web tabanlıdır.

Managed Hosting: Hosting firmalarının, müşterilerine hosting hizmeti sunmanın yanında müşterilerinin web sitelerinde yönetimi de üstlendiği hizmet türüdür.

Reseller Hosting: Hosting firmalarının, müşterilerine hosting hizmeti sunmanın yanında bu müşterilerinin kendi müşterilerine de hosting hizmeti sunabildiği bir hosting hizmet türüdür.

SSL Sertifikası: Web sitelerin güvenlik sertifikası olarak adlandırılır. Web sitesine gelen verilerin şifrelenerek gönderilmesini sağlar.

Server: Bir web sitesinin çalıştırıldığı ve depolandığı bilgisayara denilmektedir.

Shared Hosting: Genellikle alt markaları olan ve birden fazla web sitesi olan kuruluşlar için farklı web sitelerinin aynı sunucuda barındırıldığı ve bu web sitelerinin kaynaklarını paylaştığı bir hosting hizmet türüdür.

Trafik: Bir siteyi aylık ortalama ziyaret eden kullanıcı sayısını ifade eder. Web siteleri için hosting hizmetlerinde genellikle belli bir miktarda trafik dahil edilir.

Tarayıcı: Web sunucusundan HTML kodunu çözen ve okunabilir bir web sayfası olarak görüntüleyen istemci uygulamasına web tarayıcısı denilmektedir.

Uptime: Bir web sitesinin çalışır durumda olduğu süresini ifade eder.

Veritabanı: Bilgi depolama sistemidir. Farklı türlerde veriler veritabanında düzenlenir, saklanır ve satırlarda, sütunlarda, tablolarda depolanabilir. Bu verilere erişmek, yönetmek ve güncellemek kolaydır.

Veri Merkezi: Web hosting sunucularını fiziksel olarak barındıran bir tesistir.

VPS Hosting: Bir web sitenin kendi sanal sunucusuna sahip olduğu hosting hizmetine denilmektedir.

TEPE SEO Firması