E-Ticarete Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli?
E-ticarete başlarken dikkat edilmesi gereken noktaları Tepe SEO ekibi yanıtladı. Aşağıdaki YouTube linkinden izleyebilirsiniz;
Bu yorumu çok alıyorum. Biliyorsunuz alışverişte erkeklerin daha fazla alışveriş yaptığı, daha hacimli alışveriş yaptığından söz etmiştik. Bir arkadaşımızın yorumu da şu şekilde: ‘’Kadınlar eşlerinin kartını kullanıyor genelde. O yüzden olabilir.’’ demiş. Tabi bu da olabilir. Verilen rakamlarda cinsiyete göre bakıldığında hacmi erkekler kapsıyor gibi görünüyor. Bu üç soruyu yakaladım sohbet kısmından. O yüzden yanıtlamak istedim. Atlamak istemedim.
Şimdi tabii asıl konumuz e-ticarete başlarken yapılacaklar. Ne ürün satacağımıza karar verdik ve başlıyoruz. Burada en önemli konu bizim her zaman bahsettiğimiz ne satacağıma karar vermek. Bu e-ticaretin en önemli konusu diyebilirim. Ne yapacağımdan emin olmam lazım, pazarı güzel araştırmam lazım, bu sektörde rakiplerim kimler, neler yapıyorlar… Bunları biliyor olmam lazım.
Her şeyimi tamamladıktan sonra dediğim gibi bu işin en kolay kısmı aslında işin sistemi olması. E-ticareti çok rahatlattı yazılımlar vs. Burada ne satacağımı ve nasıl satacağıma karar vermek çok önemli. Satacağım ürün ile ilgili detaylı araştırma yapmalıyım. Yani burada sektörümü tanımalıyım, rakibimi tanımalıyım, kimler neler yapıyor, hangi kanallarda varlar… Bunların hepsini araştırıyor olmam lazım.
Domain ismimi arama motoru aramalarına uyacak şekilde düşünmeliyim. Mesela bazı domain isimleri örneğin gizembutik.com dediğimiz uzantı bir domain adıdır. Veya bunu gizeminkalemleri.com, gizemincicekleri.com veya annecocukkiyafetleri.com gibi düşünebilirsiniz, trendyol.com da bir uzantı ve domain ismidir. Şimdi bu domain ismimi ben ne kadar sattığım ürüne yakın bir isim kullanırsam beni Google’ın tanıması, müşterilerimin bulması, reklamım ile adapte olması daha kolay olacaktır.
Mesela ben şimdi İngilizce bir ifade kullanırsam, örneğin bazı markalar var bu şekilde hatırladığım bir örnek; Pet shop ürünleri satan bir işletme köpeğinin adını koymuş. Köpeğin adını tam hatırlamıyorum ama Tom diyelim, köpeğin adına. ‘tomandfriends’ gibi bir domain ismi kullanmıştı. Evet, pet ürünleri satıyor ama gerçekten tam onu tanımlamadığı için aramalarda zor bulunuyordu. Böyle bir hataya düşmemek lazım. O yüzden domain isminizi sattığınız ürüne yakın olabilecek bir şekilde seçerseniz bunun daha büyük faydasını görürsünüz.
Bunun dışında sitemiz güvenli ve tasarımı düzgün olmalı. Yani tasarımımız eğer çok karışık ise bu şunun gibi oluyor; Çok karışık, her şeyin birbirine girdiği fiziksel bir mağazayı düşünün. Orada nasıl ki alışveriş yapmak istemezseniz bu da aynı şekilde e-ticaret siteleri için de geçerli.
Burada sitemi güvenli kılan unsurlar nedir? Birincisi, SSL güvenlik sertifikası dediğimiz, bir siteye girdiğinizde www.gi̇zembutik.com örneğini verelim. Buranın başında küçük bir anahtar işareti görürsünüz ve böyle yanına da ok ile geldiğinizde güvenli yazar. Bu o sitenin esasen güvenlik sertifikası olduğunu gösterir. Peki bu neden önemlidir? Bu hem benim bilgilerimi korur hem de karşı tarafın bilgilerini korur. O yüzden bu müşteriye güven verir. Aynı zamanda satıcı için de güvenlidir.
Bir de 3D Secure dediğimiz ödeme sistemleriyle bizim hayatımıza gelen şifreli sistemler, güvenlik sistemleri bulunuyor. Mesela ben kredi kartım ile bir ödeme gerçekleştiriyorum. Sonrasında bana bir şifre geliyor. Aslında benim şifremi ödeme sistemi korumuş oluyor. Bu yüzden herhangi bir saldırıda vs. şifremi kaptırma seçeneğim olmadığı için ben güven duyuyorum. O yüzden 3D güvenlik sistemini kullanmam da faydalı olacak.
Gereken tüm entegrasyonları uygulamalıyım. Nedir bu, entegrasyon? Onu biraz anlatayım. Çünkü dediğim gibi aramızda bu ifadelere hakim olmayanlar olabilir. Birincisi sizin diyelim ki bir yazılımınız var. Farzı misal veriyorum geldiniz Tepe SEO’ya dediniz ki ben e-ticaret yapmak istiyorum IdeaSoft uyumluluğu ile sitenizi ayarladık. Tamam, çok güzel bir online mağazamızı açtık. Ama sizin neye ihtiyacınız var? Kargolamaya ihtiyacınız var. Sanal post ile ödeme almaya ihtiyacınız var. Belki bir muhasebe yazılımı kullanıyorsunuz. O ikisinin entegrasyonunu yapmanıza ihtiyaç var.
Entegrasyon nedir? Aslında çok basit ifadeyle şudur; sizin muhasebe yazılımınız var, e-ticaret yazılımınız var, bir kargo şirketiyle anlaştınız. Siz, hiç bunlara müdahale etmeden bu bütün yazılımların arka tarafta birbiriyle konuşması demek. Bütün işlemler birbirleriyle entegre ve siz bir işlem yaptığınızda hepsine otomatik olarak düşecek. Yani sizi uğraştırmayacak olan işlemlere aslında biz yazılımların entegrasyonu diyoruz.
İş planlamamı ve iş takibimi de düzenli olarak yapmalıyım. Bu çok önemli. Özellikle de e-ticarette stok takibi çok önemli. Burada entegrasyonların kıymetini de şu şekilde anlatabilirim size: Diyelim ki siz ürün satıyorsunuz, bir beyaz eşya satıyorsunuz, Vestel bayisisiniz olarak örnek verelim. Vestel’deki stok takibinde ne kadar stoğunuz olduğu görünüyor. Bu ürünü N11’de de satıyorsunuz, Trendyol’da da satıyorsunuz, kendi sitenizde de satıyorsunuz. Trendyol’daki stoğunuzda 8 adet buzdolabı kaldı olarak görünüyor, N11’de 7 adet, kendi sitenizde 10 adet stok görünüyor. Burada ne olur biliyor musunuz? Birinden biri doğrudur bunun ve elinizde hiç mal kalmadığında satış yapabilirsiniz demek olur. O zaman müşterinize belki 2 günde, 3 günde mal ona ulaşabilecek iken 2-3 hafta beklemesine sebep olacak durumlara sebebiyet verebiliriz. Böyle durumlardan uzak durmak için iş planlamamızı ve stok takibini de çok iyi yapmamız lazım.
O yüzden pazar yerleri, stok takibi, ERP kullanıyorsam ERP, hepsinin e-ticaret yazılımıma entegre olması lazım. Ben tek bir panelden stoğumu girdiğim anda bütün panellere güncel halinde düşüyor olması lazım ki bu gibi güven kırıcı birtakım olaylarla karşılaşmayalım.