SEO Çalışmalarının Faydaları
SEO, web sitesi vasıtasıyla ürün veya hizmet satışı yapan herkes için önemli ve gerekli olan bir çalışmadır. Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur.
Neden SEO Bu Kadar Önemlidir?
Öncelikle web sitenizin Google sıralama sayfasında en tepelerde olması marka bilinirliğinden tutun, organik trafiğe ve aynı paralellik ile daha fazla potansiyel müşteri kazanmanıza destek olur. Potansiyel müşteriyi de tam anlamıyla satış yapabildiğiniz müşteriye dönüştürme yolunda web sitenizdeki gerekli düzenlemeleri yapar. Bu düzenlemelere örnek verirsek, blog içeriklerinizin işletmenizi, sattığınız ürün veya hizmetin ne olduğu, ne işe yaradığı, müşteriye nasıl değer ve katkı sağladığı ile ilgili olmasını sağlar. Ek olarak, SSL sertifikanızın olması ve sayfa açılma hızı vb. sayfa içi SEO çalışmalarıyla da belli başlı faktörlerle satış olanağınızı artırır. Bunların yanı sıra backlink gibi sayfa dışı SEO’yu da içeren belli başlı tanıtım ve reklam odaklı çalışmalar da mevcuttur. Bu sayede bahsetmiş olduğumuz ziyaretçiyi müşteriye dönüştürme aşamasında size, sitenize büyük çapta destek olur. Bu destekler sayesinde SEO çalışmalarının önemini daha ilk aylardan anlayabilirsiniz.
Google’ın yaptığı bazı açıklamaları incelediyseniz web siteniz varsa SEO çalışmalarınızın da olması gerektiğini görmüşsünüzdür. Bu kadar önem verilmesinin sebebi kullanıcıların çok düşük bir kısmının ( yaklaşık %8 civarı) bir arama yaptıktan sonra ikinci sayfaya geçmesidir. İlk sayfada yer alan hatta ilk sayfadaki ilk 5 organik sonuç, tıklamaların %67’sini sitelerine çekebilirler. Bu yüzden SEO çalışması yapılmayan sitelerin, yapılsa da sıralamaları pek de tepelerde olmayan sitelerin yok oluşları gerçekleşecektir denilebilir. Bir yerlerde hâlâ siteniz vardır ama sıralamalarda yer edinmediyse ve herhangi bir kanaldan trafik çekemiyorsa satış hacminize veya marka bilinirliğinize etkisi olmayacaktır.
Web sitenize bir zamanlar SEO yapıldığı halde düşük sıralardaysa siyah şapka SEO olarak adlandırdığımız çalışmalar gerçekleşmiş olabilir veya teknik açıdan yetersiz olmuş olabilir. Şimdilerde hali hazırda SEO çalışması yapıyorsanız ama beklentiniz karşılanmıyorsa en belirgin sebebi genelde bu konuda alanında uzman olmayan kişilerin bu çalışmaları detaylı yapamıyor olması olabilir. Google web siteleri sıralarken 200’den fazla faktöre bakar ve biz de web sitenizde SEO çalışmalarının sonuç vermeme sebeplerine detaylı bir site auditi ile bakabiliriz. Sadece daha öncesinde veya şuan SEO çalışması yapan sitelere değil, hiç SEO çalışması yapılmamış sitelere de bu audit ile SEO konusunda eksik kalan, geliştirilmesi gereken veya sorun olmayan unsurları 10-20 dakikalık bir videoyla gösterebiliriz.
- Bizimle iletişime geçebilmek için keşif formuna bu linkten ulaşabilirsiniz: https://tepeseo.com/kesif-formu/
- Yine ücretsiz olarak dosya formatında indirebileceğiniz detaylı web site analizinize de bu linkten ulaşabilirsiniz: https://tepeseo.com/web-sitesi-seo-analiz-raporu/
SEO’yu aslında her işletmenin sanal dünya olmadan yapmış olduğu SWOT Analizi’ne benzetebiliriz. SWOT Analizi’nde yer alan faktörler; Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerdir. İşletmeler bu analizi muhakkak yaparak kendilerine bir yol belirlerler. SEO çalışmaları kapsamında yapılan analizler de bir nebze bunları içermektedir; güçlü yönler web sitenizin SEO bakımından yeterli olduğu altyapısal bazı durumlar olabilirken zayıf yönler ise yine web sitenizin SEO açısından geliştirilmesi gereken yönleri olduğu konusunda ışık tutabilir. Fırsatlar ise anahtar kelimelerin arama hacimleri ve rekabetin az olduğu yönlere evrilme sürecidir denilebilir ve son olarak tehditler, elbette rakiplerin durumları, sizden iyi olduğu kısımlar, sıralamalarda önde olarak daha fazla trafik + müşteri çeken siteler diyebiliriz. Bunlar SEO’nun SWOT analizi gibi kullanıldığında karşımıza çıkabilecek olan potansiyel durumlarına örneklerdir. Anlatılmak istenen, SEO’nun da bir işletme ve web site sahibi herkesin incelemesi gereken faktör olduğudur.
Bir diğer önemli konu da sıralamalarınızın tepeye çıkması ve sonrasında kazanacağınız organik trafik + müşterilerin sadık kitlelere dönüşme olasılığıdır. Yani SEO çalışmalarında belirlediğiniz ve üzerine çalıştığınız anahtar kelimeler kullanıcıların karşısına çıktığınız kelimelerdir. Bu yüzden kullanıcılar sizi tanıdıktan ve memnun kaldıktan sonraki süreçte memnuniyetlerine ve tekrar aynı anahtar kelimelerle arama yaptıklarında sizi bulacaklarına olan inançla sadık müşterileriniz olmaya devam edebilirler.
SEO’yu bir de şu örnekteki gibi düşünelim; iki farklı zincir market var ve ikisinde de aynı ürünlere aynı oranda indirim yapılıyor. Birinci market televizyonlarda, reklam panolarında, otobüslerin camında, sosyal medyada ve en önemlisi insanlar Google’da indirimli ürün arattıklarında ilk sırada karşılarına çıkarak vs. indirimlerinin duyurusunu yapıyor, diğeri ise sadece market camına indirim haberini duyurmak için bir kağıt asıyor. Hangisine daha fazla müşteri gider? Bu soruya cevap olarak elbette birinci market deriz. Çünkü marka bilinirliği yarattı, indirimlerini duyurdu, indirim arayan kişileri web sitesine çekti ve oradan da işletmesine çekebilir. Sonrasında da ziyaretçilerini müşteriye dönüştürerek satış hacmi yakalayabilir. Bu sayede müşteri kaybetmekten ziyade birkaç kat daha fazla müşteri kazanır.
Yalnızca burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur; Birinci market bütün bu reklamlara ayırdığı bütçeyi müşteri kazanarak daha fazlasını karşılayabilir mi? Bazı reklam kanallarından %100 geri dönüş beklemek hata olabilir. Tv reklamları dijitalleşme bu kadar popüler değilken önemliydi ancak artık yeni bir dünya ortaya çıktı ve bu dünya telefonlardan, bilgisayarlardan en önemlisi de internetten ilerliyor. Sosyal medya reklamları veya affiliate marketing ise tıpkı SEO gibi internet tabanlı bir tanıtım sistemi. Ancak SEO kadar etkili olup olmadığı tartışılır. SEO’nun katkısı ve ayrılan bütçenin geri dönüş olasılığı sosyal medyadan daha fazla olabilir.
SEO, Tv reklamları veya sosyal medya araçları gibi kanallardan neden daha önemli?
Tv reklamları ve sosyal medya reklamları sizin sattığınız ürün veya hizmetle ilgilenmeyen kişilerin de karşılarına çıkabiliyor. Yani insanlar Tv’de görmüş oldukları bir indirimli ürüne zaten önceden sahip olmuş olabilir, öyle bir ürünü hiç aramıyor olabilir veya muadil farklı ürünlerle daha indirimli fiyatta karşılaşmış ve onları almayı düşünüyor olabilir. Bu yüzden kullanıcıların Tv’de reklamınızı görüp, sitenizden alışveriş yapma olasılığı çok da yüksek olmayacaktır. Bu biraz şans işidir aslında. ‘Kimin sattığınız ürüne ihtiyacı var?’ ve ‘Kim almak istemiyor?’ bunları bilmeden televizyon reklamları ile bodoslama bir şekilde insanların karşısına çıkmış oluyorsunuz. Ayrıca kaç kişinin sizi Tv’de gördükten sonra web sitenizi ziyaret ettiği veya ürün-hizmet satın aldığı konusu da muallakta kalıyor.
Sosyal medya reklamları da Tv reklamlarındaki şans ihtimalini bir tık daha çoğaltarak kullanılabilir. Sebebi de yine internet tabanlı olmasıdır. Örnek vermek gerekirse, bir kullanıcı asla kahve makinesi almayı düşünmüyor ve takip ettikleri, takipçileri kahve makinesiyle veya direkt olarak kahve ile ilgileniyor diye o kullanıcının karşısına reklamlarınızın veya reklamsız paylaşımlarınızın çıkması ne kadar satış hacmini yükseltebilir? Tartışılır. Yine de elbette yukarda bahsettiğimiz gibi internet tabanlı bir sistem olduğu için Tv reklamlarından daha iyi sonuç alınabilir. Ancak SEO kadar direkt ilgili kullanıcının karşısına çıkmanın göstereceği yüksek bir geri dönüş yüzdesi alınması zor olacaktır.
SEO, sattığınız ürünü veya hizmeti araştırmak isteyen ve satın almak isteyen ilgili kullanıcıların direkt olarak karşılarına çıkmanızı sağlar. Yani kahve makinesi aratan kullanıcıların karşısına siz çıkarsanız kullanıcıların sizden alışveriş yapma olasılığı artar. Ama sosyal medyada ve tv reklamlarında kahveyi hiç sevmeyen insanların da karşısına çıkmış olabilirsiniz. Bu da satış hacmi yakalama şansınızı düşürür. Aynı oranda SEO dışındaki kanallara verilen reklam bütçesinin geri dönüşü bütçeyi tamamen karşılayamayabilir. SEO’da ise ayrılan bütçe tamamen ilgili kullanıcıların potansiyel müşteriye dönüştürülmesini baz alarak çalışmalara önayak olduğu için geri dönüş diğer kanallara oranla çok daha yüksek olacaktır.
SEO’nun Tv reklamları ve sosyal medya araçları gibi kanallardan daha önemli olmasının bir diğer sebebi de kullanıcıların bir ürün veya hizmeti satın almadan önce sosyal medyada veya televizyonda (!) aratmıyor oluşudur. İlk olarak arama yapılan yer arama motorlarıdır.
En çok kullanılan arama motoru devi de bildiğiniz üzere Google’dır. Google’da yüksek sıralamalar elde etmek müşteri sayınızı artıracaktır. Zaten hangi sektörde olursa olsun Google’da üst sıralarda olan firmaların, alt sıralarda olan rakiplerine göre çok daha fazla müşterisi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bu da SEO’ya ayrılan bütçenin karşılığını verdiğini gösterir.