Araçlar

Mağaza

Open Graph Nedir?

Open Graph Nedir

Open Graph, Türkçe karşılığı ile Açık Grafik Protokolü 2010 yılında ilk kez Facebook tarafından kullanılan bir komut dizinidir. Bu komut dizisi Facebook ile kullanıcı verileri ve web siteleri arasında birleşik şekilde ilerleyen fonksiyonel bir teknolojidir. Open Graph, Facebook’daki paylaşımların daha zengin ve daha kaliteli olmasını sağlar. Açık Grafik etiketler aracılığıyla çalışan Open Graph sayesinde web site sahipleri Facebook üzerinde paylaşılacak sayfanın linki, yazarı, görseli, açıklaması ve başlığı gibi niteliklerini kendilerine göre düzenleyebilirler. 

Açık Grafik meta etiketleri, sayfaların içeriğine entegre edilebilir. Bu sayede birisi size ait bir sayfayı paylaşırsa sayfanızın hangi öğelerinin görünmesini istediğinizi seçebilirsiniz. Örneğin, sayfanız paylaşıldığında Facebook’un hangi görseli kullanmasını istediğinizi belirtmek için og:image gibi bir Açık Grafik meta etiketini kullanabilirsiniz. Açık Grafik bilgilerini belirttiğiniz zaman, Facebook sayfanız paylaşıldığı zaman hangi bilgilerin kullanılacağı tahmin edilmek zorunda kalınmaz ve istenmeyen bilgilerin paylaşılması önlenir. Bu sistemi kullanmak; Açık Grafik’inizin algılandığını ve sayfada farkında olmadığınız başka hata olmadığını doğrulamanıza yardımcı olur. Facebook, Açık Grafik hata ayıklayıcı sayesinde kullanıcıların sayfalarını test etmesine ve Facebook üzerinde paylaşıldığında nasıl göründüğünü incelemesine olanak tanır. 

Open Graph’ın ortaya çıkma nedeni yukarıda bahsedilen siteye ait kumanda etme yetkisinin olmamasıdır. Open Graph’tan önce Facebook’ta bir link paylaşıldığı zaman sistem otomatik bir içerik açıklaması ve görseli seçebiliyordu. Bu da genelde alakasız bir görüntüye sebep olabiliyordu. Yani en kaliteli içerikler bile özet yazısı kısmında ve görsel kısmında alakasız göründüğü zaman kullanıcıların dikkatini çekemiyor ve o linke tıklamalar ve paylaşımlar gerçekleştirilemiyordu Bu sebeple bir optimizasyon sistemi gerektiği farkedildi. Open Graph’ın etiketleri ve etiket dönüşümleri tıklama oranlarını ciddi miktarda etkilediği farkedildi. Buna da sosyal medya için SEO denilebilir. (Sosyal Medya SEO’su) Fakat her ne kadar bu sistemi  Facebook başlatmış olsa da Open Graph şuan için birçok büyük çapta web sitesi ve Linkedin, YouTube gibi uygulamalar tarafından da kullanılan bir sistem haline geldi. Hatta Twitter’ın kendine ait meta etiketleri ve kontrol mekanizması olmasına rağmen (Twitter cards), Twitter robotları bir sitede Twitter tag’lerini bulamadığı zamanlarda Open Graph etiketleri kullanmaktadır. Google+, bu teknolojiyi kendi yararlarına kullanmaya başladı.

Open Graph Meta Etiketler

Meta etiketler ile Open Graph etiketleri arasındaki en önemli fark, mevcut özellik nitelikleridir. Açık Grafik meta etiketleri diğer meta etiketler gibi bir HTML sayfasının başına eklenir. WordPress, Drupal veya Joomla gibi bir CMS sistemi kullanılıyorsa, bu etiketleri yönetebilmek için şablon değiştirilebilir veya All in One Pack SEO, Yoast SEO gibi bir eklenti kullanılabilir. HTML’yi kendiniz değiştirirseniz, bu etiketler herhangi bir HTML düzenleyicisi kullanılarak da eklenilebilir.  Fakat kendiniz değiştirmek istediğinizde içerikleriniz için birer birer Open Graph etiketleri oluşturmak durumunda kalabilirsiniz. Yani her sayfa için farklı etiketler girmek zor olabilmektedir.

Open Graph’ta Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Title (sayfa başlığı), Title Meta Tag ile aynı işlevdedir. Sayfa başlığında karakter sayısına dikkat etmelisiniz. 100 karakterden fazla kullanmamanız gerekebilir.

Description (açıklamalar), HTML Meta Description ile aynı işleve sahiptir. Özet bilgi ve açıklamalar gösterir. Karakter sayısını ortalama olarak 200-250 civarı kullanabilirsiniz. Daha fazla karakter kullanıldığında Facebook tarafından sınırlandırma getirilebilir.

Paylaşılan URL’nin hangi tipte olduğunu bilmeniz gerekir. Örneğin; Hotel, Movie, Game, Web site, Blog vb. URL çeşitlerinden hangisine ait olduğunu belirlemelisiniz.

Open Graph WordPress İncelemesi

Open Graph’ın sitenizde olup olmadığını incelemek için bu adres üzerinden sorgulayabilirsiniz. https://developers.facebook.com/tools/debug/ Sorgulamadan sonra sitenizde on meta tag etiketi bulunamadıysa WordPress üzerinden <head></head> etiketleri arasında kodları kullanabilirsiniz veya Yoast SEO eklentisi üzerinden sitenize aşağıdaki örnek kodları ekleyebilirsiniz.

<meta property = “og: type” content = “Makale (Makale)” />

<meta property = “og: url” content = “Permalink” />

<meta property = “og: site_name” content = “Site adı” />

<meta property=”og:title” content=”Sayfa Başlığı”>

<meta property=”og:description” content=”Site Açıklaması”>

<meta property=”og:image” content=”resim url uzantısı”>

Open Graph Etiketleri

Yukarıda WordPress için bahsettiğimiz etiket kısımlarının daha fazlası ön izlenim oluşturması için aşağıya eklenen bazı Açık Grafik Meta Etiketleri yanlarında açıklamaları ile belirtilmiştir. Bazı etiketler sayfanız için gerekli olmayabilir fakat sayfanızın bölümlerini doğru bir şekilde tanımlamanızı sağlar.

og:title – İçeriğin sayfa başlığı.

og:type – İçeriğin tipi

og:image – İçeriğin Timeline’da gözükeceği resim

og:url –  İçeriğin linki

og:audio – Ses dosyasının URL’si

og:description – İçerik açıklaması

og:locale – Varsayılan olarak  en_US gelmektedir. İstenilen bölgeye ait veri belirtilebilir.

og:site_name – Site adı

og:video – Video URL’si

http://ogp.me adresinden tüm etiketlere ve detaylı kullanım bilgilerine ulaşabilirsiniz. Kullanılabilir meta verilerin tam listesi için Açık Grafik Protokol sayfasına bakabilirsiniz. Open Graph uygulamalarını ise https://developers.facebook.com/tools/debug/og/object adresinden test etmeniz mümkündür. 

Kaynaklar
https://wmaraci.com/nedir/open-graph
http://haberbin.com/open-graph-nedir
https://www.moradam.com/20180211206973/open-graph-nedir/
https://tolgaayric.com/open-graph-og-nedir/
https://yemlihatoker.com/open-graph-meta-etiketleri-bilmeniz-gerekenler/
https://ademocut.com/open-graph-on-meta-tag-nedir/
https://www.aramamotoru.com/open-graph-nedir/

 

TEPE SEO Firması