Araçlar

Mağaza

Hemen Çıkma Oranı

bounce rate

Sayfayla ilgili tüm sayfa görüntülemeler için Çıkış Oranı, oturumda en son gerçekleşen sayfa görüntülemelerin yüzdesidir.

Sayfa ile başlayan tüm oturumlar için Hemen Çıkma Oranı, oturumda tek olan sayfa görüntülemelerin yüzdesidir. (Google Analytics)

Hemen Çıkma Sebepleri

– Web sitelerin tasarım konusunda kullanıcıların hoşlanmayacağı türde olması. Örneğin site içinde tek bir ürüne bakabilmek için 7 farklı basamaktan geçmek kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Web sitelerin anlaşılabilir, kolay kullanımlı ve dikkat çekici tasarımlara sahip olması kullanıcı deneyimini de olumlu yönde etkileyecektir.

– Sitedeki ürünlere yukarıdaki örnekteki gibi 7 basamaktan değil de 2 basamaktan ulaşmak her ne kadar olumlu bir algı yaratsa da eğer sitedeki içerikler, satılan ürün veya hizmetler kullanıcılar tarafından beğenilmediyse, tüketici istek ve ihtiyacını karşılamaya yönelik bir yol izlenmemişse de siteden hemen çıkılabilir.

– En fazla bilinen hızlı çıkma sebebi sayfa açılma hızının düşük olmasıdır. Radware Blog’ta sayfa açılma hızının yavaş olması veya görsellerin, içeriklerin, kategorilerin vs. geç yükleniyor olmasının kullanıcılar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmaya göre sitedeki bir işlem sırasında yükleme süresindeki sadece 2 saniyelik gecikme ile %87’ye varan vazgeçme oranları ve siteden ayrılma göze çarpmaktadır.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Ölçülebilir?

Hemen çıkma oranı 3 farklı şekilde ölçümlenebilmektedir:

1- Web sitedeki bir sayfaya yapılan toplam hemen çıkış sayısı, toplam giriş sayısına bölünür.

2- Web sitedeki tüm sayfalara yapılan toplam hemen çıkış sayısı, toplam giriş sayısına bölünür.

3- Web sitesinin özel bir kategorideki tüm sayfalarında yapılan toplam hemen çıkma sayıları, toplam giriş sayılarına bölünür.

Google Analytics bu konuda en iyi yardımcıdır. Sitenizde kullanıcıların tek bir sayfayı görüntülediği ve Analytics sunucusunda tek bir isteği tetiklediği tüm oturumların yüzdesi hesaplanır. (Google Analytics)

Google Analytics kullanarak özel olarak belirlediğiniz site içi etkinliklerinizi etkileşim hedefi olarak düzenleyebilirsiniz. Bu sayede Google Analytics’te hemen çıkma oranınız hesaplanırken etkileşimlere dikkat edilir (örneğin bir video oynatma, aynı sayfa içindeki linklere tıklama…) ve kullanıcılar ikinci bir sayfayı ziyaret etmemiş olsalar dahi hemen çıkma oranını etkilemeyecek şekilde hesaplanan yüzdeliği karşınıza çıkartır.

Hemen çıkma oranlarının yüksek olması, web siteler için geliştirilmesi gereken kısımlar olduğunu gösterebilir. Fakat her zaman bir sayfadan başka bir sayfaya geçilmiyor olması hemen çıkma oranını yükseltir diye bir kaide yoktur. Örneğin bir sayfanıza bir video içerik eklediğinizi varsayalım. Kullanıcılar eğer bu videoyu oynatırlarsa web siteniz ile etkileşime girecekleri için videodan sonra farklı bir sayfaya geçmeseler bile o etkileşim Google Analytics’te kayıtlı tutulur ve hemen çıkma oranınızı yükseltmez. Fakat video içeriğinizi izlemeden ayrılırlarsa o zaman hemen çıkma oranı yükselecektir. Çünkü kullanıcılar ne sizin özel olarak belirlediğiniz bir etkileşim kanalına girerler ne de site içinde farklı bir etkileşim uygularlar.

Google: “Blog gibi tek sayfalık bir siteniz varsa veya tek sayfalık oturumların olağan sayılacağı başka tür içerikler sunuyorsanız web sitenizdeki hemen çıkma oranının yüksek olması normaldir.” Şeklinde açıklama yapmıştır. Burdan anlıyoruz ki; hemen çıkma oranlarının az veya fazla olması siteden siteye, kullanıcıların kurduğu etkileşimden ve istenilen etkileşime göre farklı şekillerde yorumlanabilir. Her zaman hemen çıkma oranı yüksek olan sitelerde sorun olduğu söylenemez.

google analytics

Dünya üzerinde bounce rate ortalamalarına göz atalım;

– Bloglar %70-98.

– Hizmet Sektörü Siteleri %40-60,

– Haber Siteleri %40-60,

– Kurumsal Siteler %30-50,

– E-ticaret Siteleri %20-40,

Bu oranlar dikkate alındığında %35-55 aralığından daha yüksek hemen çıkma oranı olması, sitenin durumuna göre bir sorun olarak görülebilir. (iyzico.com)

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?

– Bir sayfadaki içeriğinize diğer sayfalarınızın linkini ekleyebilirsiniz. En fazla ilgi gören içeriklerinize paralel başka içerikler üreterek kullanıcıların sitede daha uzun süre kalmasını ve farklı sayfalarınızla da etkileşime girmesini sağlayabilirsiniz. hemen çıkma oranı  Örneğin Bounce Rate konusu hakkında bilgi verdiğiniz sayfanızda Bounce Rate’i anlatırken SEO ile ilgili bir terim kullanırsanız, SEO konusuna değindiğiniz diğer sayfanızdaki içeriğinizin bağlantısını ekleyebilirsiniz. Bu sayede Bounce Rate’i araştıran kullanıcılar SEO içeriğinizi merak ederlerse o linke de tıklayarak diğer sayfanızla etkileşime girebileceklerdir. Ek olarak; bağlantı verileceği zaman linke tıklandığında sayfanın komple değişmesi yerine yan sekmede açılması sağlanabilir.

– İçerik kısmında dikkat edilmesi gereken diğer husus da aşırı uzun, kullanıcının bir zaman sonra sıkılabileceği içerikler üretmekten kaçınmaktır. Çoğu kullanıcı okuması gereken bir bilgiye eriştiğinde okumadan önce kaç sayfa uzunluğunda olduğuna bakar ve buna göre okuyup okumayacağına karar verir. Bu yüzden vermek istenilen bilgi akıcı ve öz olmalıdır.

– SEO çalışmalarında sağlanılan anahtar kelimelere uygun içerikler üretmelisiniz. Kullanıcılar aradıkları sorguya uygun siteleri ziyaret ederler. Daha basit şekilde anlatırsak; bir kullanıcı ‘’Yürüyüşün faydaları’’ aramasını yaptığında karşısına çıkan sitede yürüyüşün faydaları hakkında bir içerikten ziyade ‘’Yürüyüş ayakkabıları’’ çıkıyorsa yani sitede anahtar kelime doldurma yöntemi uygulandıysa kullanıcı derhal oradan ayrılacaktır. Çünkü asıl arattığı sorguyu incelemek isteyecektir.

– Anahtar kelimelerden bahsetmişken, farklı sayfalarınızdaki farklı içerikleriniz için uygun SEO çalışmaları yapılması gerekir. Yukarıdaki örnek üzerinden gidersek, bir kullanıcı ‘’Yürüyüşün faydaları’’ konulu arama yaptığında karşısına sizin web siteniz çıkıyorsa ve kullanıcı tıkladığında arattığı içeriğin olduğu sayfanız değil de sitenizin iletişim kısmı veya hakkımda kısmı gibi alakasız sayfalar çıkıyorsa kullanıcı siteden ayrılabilir. Onun yerine ‘’Yürüyüşün faydaları’’ konulu içeriğinizin olduğu sayfanızı diğer sayfalarınız gibi optimize ederek aranan sorgularda hedeflenen sayfalarınızla kullanıcıların karşısına çıkmanız mantıklı olacaktır.

– Web sitenizdeki kategoriler kısmı, sınıflandırmalar veya menü kısımları kullanımı kolay ve anlaşılır olmalıdır. Aksi takdirde ziyaretçiler kullanımı zor olan ibareleri anlamlandırabilmek için vakit harcamak istemediklerinden sitenizden hemen ayrılacaklardır.

– Sayfalarınızda kullanıcılar daha tıklamadan otomatik olarak başlayan videolar, sesler rahatsız edici olabilir. Ayrıca tıklanılması gereken bir kısımda farklı sitelere yönlendirilme yapılırsa, kullanıcının istemese bile sitenizden hemen çıkmasına sebep olur. Bu gibi durumlara dikkat edilmesi gerekir.

– Kullanıcılar için baş belası gibi olan pop-up reklamlar… Birini kapatınca diğerinin açılması veya içeriğinizde merakla okuduğu bir kısımda tüm sayfayı kaplayan pop-up’un bir anda belirmesi gibi durumlar ne kadar az olursa o kadar iyi olacaktır.

– Site tasarımınızın mobil cihazlar için uyumlu olması gerekir. Mobil uyumlu olmayan sayfalar kullanıcılar için kullanımı zahmetli bir hale dönüşür. Bu yüzden siteden ayrılmak isteyebilirler.

– Sayfa açılma hızınızı optimize etmeniz gerekmektedir. İlk 5 saniyede açılmayan sayfalarınız ile büyük bir oranda kullanıcıyı kaybedebilirsiniz. Bu optimize çalışmalarına ise örnek olarak kullanılmayan javascripti azaltmak, büyük boyutlu görsellerin boyutunu küçültmek gibi seçenekler kullanılabilir.

– Son olarak kullanıcılarınızın hareketlerini takip edebilirsiniz. Hangi sayfalarınızdan hemen çıktıklarına bakarak o sayfaları yeniden düzenleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Google Analytics hemen çıkma oranınız hakkında size en detaylı bilgileri verecek ve oranını hesaplayacaktır.

TEPE SEO Firması