Google Dökümanlar ile Toplantı Notları Nasıl Alınır?
Google Dökümanlar, başlangıçta 2006 yılında Writely bağımsız bir ürün olarak gündeme geldi. Google tarafından satın alındıktan sonra, 2007 yılında Google Dökümanlar ve Tablolar adıyla yeniden piyasaya sürüldü. Google’ın bulut tabanlı ofis uygulamaları paketi olan Google Workspace’in (önceki adıyla G Suite) bir parçası haline geldi. Google’ın kendi Google Drive hizmeti içerisinde sunulan ofis paketi yazılımının bir parçasıdır. Ayrıca Google Slaytlar ve Google E-Tablolar da buna dahildir.
Yıllar içerisinde sürekli olarak güncellenen Google Dökümanlar, Google Drive adlı çevrimiçi depolama hizmetinin bir parçası olarak sunuldu ve kullanıcılara da belgelerini Google Drive üzerinde oluşturma, saklayabilme, paylaşma ve düzenleme imkanı sunuldu. Ayrıca bunları bulut depolamasına olanak tanır. Google Dökümanlar, kullanıcıların ve işletmelerin bu tarzda ihtiyaçlarını karşılamak için bir çevrimiçi ofis uygulaması olarak mükemmel bir araç haline geldi.
Anlayacağımız üzere Google Dökümanlar, günümüzün popüler ve çevrimiçi belge düzenleme araçlarından biridir. İster okul projeleri, ister iş projeleri için olsun, bu platformda verimlilik ve rahatlık sağlanır.
İçindekiler Tablosu
Google Dökümanların Özellikleri
Arayüz: Google Dökümanlar’ın kullanıcı arayüzü oldukça kolay ve kullanıcı dostudur. Üst menüde yer alan sekmeler (Dosya, Düzen, Görünüm vb.) aracılığıyla birçok işlemi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Ortak Çalışma: Google Dökümanlar’da ağ üst köşede bulunan “Paylaş” butonu ile belgelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilir ve aynı belge üzerinde eş zamanlı çalışmalar yapabilirsiniz.
Paylaşma ve İzinler: Belge paylaşma özelliği, belgelerinizi başkalarıyla paylaşmanıza ve bu kişilere görüntüleme veya düzenleme izni vermenize olanak tanır. İzin seviyeleri özelleştirilebilir.
Belge Oluşturma ve Düzenleme: Google Dokümanlar, metin belgeleri, sunumlar ve tablolar oluşturmanıza ve düzenlemenize olanak tanır. Metinleri biçimlendirebilir, başlıklar ekleyebilir, madde işaretleri ve numaralandırmalar oluşturabilir, resim ekleyebilir, tablo oluşturabilirsiniz.
Belge Türleri: Google Dokümanlar, metin belgeleri, sunumlar ve elektronik tablolar oluşturmanıza olanak tanır. Google Dokümanlar, Microsoft Word, PowerPoint ve Excel gibi popüler ofis uygulamalarının çevrimiçi bir alternatifidir.
Kaydetme ve Dışa Aktarma: Belgeler otomatik olarak Google Drive’da her değişiklik ile eş zamanlı kayıt olur. Ayrıca belgeleri PDF, Word veya diğer formatlarda düzenleyebilirsiniz.
Çevrimdışı Çalışma: Google Dokümanlar’ı çevrimdışı olarak da kullanabilirsiniz. Belgeyi çevrimdışı düzenlediğinizde, internet bağlantısı tekrar sağlandığında değişiklikler otomatik olarak senkronize edilir.
Geçmiş Sürümler ve Geri Dönme: Google Dokümanlar, belgelerin geçmiş sürümlerini otomatik olarak saklar ve değişiklikleri geri almanıza olanak tanır.
Bulut Depolama: Belgelerinizi bulutta saklayarak istediğiniz yerden erişim sağlayabilirsiniz.
Ücretsiz: Google Dökümanlar’ın temel özellikleri ücretsizdir.
Güvenlik: Google’ın büyüme faktörü, ikili kimlik doğrulama gibi güvenlik seçenekleri mevcuttur.
Entegrasyon: Diğer Google hizmetleri (örneğin Google Tablolar, Google Slaytlar) ile mükemmel bir entegrasyon sunar.
Erişilebilirlik: Herhangi bir cihazdan, her yerden erişebilirsiniz.
Google Dökümanlar, kişisel ve profesyonel ihtiyaçlar için ideal bir çözümdür.
Google Dökümanlar Nasıl Kullanılır?
Google Dokümanlar’ı kullanmak için, Google Hesabınızla oturum açmanız gerekir. Ardından, Google Drive’a gidin ve “Google Dokümanlar”ı seçin.
Yeni bir doküman oluşturmak için, “Boş” kelimesinin üstündeki “+” simgesine tıklayın. Bir mevcut dokümanı açmak için, “Dosya” menüsünden “Aç”ı seçin ve dokümanın konumunu seçin.
Google Dokümanlar’da metin ve tablolar oluşturmak için, metin kutularına metin yazın ve tablolar oluşturmak için “Ekle” menüsünden “Tablo”yu seçin. Resimler ve çizimler eklemek için, “Ekle” menüsünden “Resim” veya “Çizim”i seçin.
Dokümanlarınızı diğer kullanıcılarla paylaşmak için, “Paylaş” düğmesine tıklayın ve kullanıcıların e-posta adreslerini veya kullanıcı adlarını girin. Dokümanı aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından düzenlenebilir hale getirmek için, “Düzenleme İzni”ni “Herkes” olarak ayarlayın.
Google Dokümanlar, otomatik olarak kaydedilir, böylece değişiklikleriniz her zaman korunur. Ayrıca, dokümanlarınızı Google Drive’a kaydedebilirsiniz, böylece istediğiniz cihazdan erişebilir ve düzenleyebilirsiniz.
Google Dokümanlar’a Giriş Yapmanın Diğer Yolları
Google Dokümanlar, herhangi bir web tarayıcısında veya mobil cihazda kullanılabilir.
Google Dokümanlar mobil uygulamasını indirin ve açın.
Gmail, Google Drive veya Google Arama gibi diğer Google ürünlerinden “Google Dokümanlar” bağlantısını seçin ve mobil cihazınızdan kullanmaya başlayın.
Google Dökümanlarda Toplantı Notları Nasıl Alınır?
Google Dökümanlar’ı kullanabilmek için bir Google hesabınızın olması gerekmektedir. Sistemlerle giriş yapıldıktan sonra docs.google.com üzerinde kademeli olarak yeni bir belge oluşturabilirsiniz. Google Dökümanlar’da yeni bir belge oluşturup, uygun bir şekilde isimlendirdikten sonra toplantı notları için bir şablon kullanabilir veya belgenizi baştan oluşturabilirsiniz. Toplantının ana noktaları, bölümleri, başlıklar ve alt başlıklar olarak genişletilebilirsiniz. Toplantı sırasında veya sonrasında notlarınızı ekleyebilirsiniz. Toplantı notlarınızı diğerleriyle paylaşabilir ve ortak düzenlemeler de sağlayabilirsiniz.
Google Dökümanlar’da Örnek Toplantı Notu Alma
Ana Başlık: Gündem
Alt Başlık 1: Proje Güncellemesi
Alt Başlık 2: Finansal Durum
Alt Başlık 3: Ekip İlerlemesi
Adım 5: Notlarınızı Ekleyin
Toplantı sırasında duyduğunuz önemli bilgileri ve notları dokümana ekleyin. Metin biçimlendirme seçeneklerini (madde işaretleri, numaralandırma, başlık, alt başlık vb.) kullanarak notlarınızı düzenleyin ve vurgulayın.
Toplantı sırasında paylaşılan belgeler, web siteleri veya diğer kaynaklar varsa, bu kaynaklara yönlendiren bağlantılar ekleyebilirsiniz. Ayrıca, dokümanınıza dosya eklemek isterseniz “Dosya” sekmesini kullanabilirsiniz.
Önemli bilgileri vurgulamak veya farklı konuları renklendirmek için metin rengi, arka plan rengi ve metin vurgulama özelliklerini kullanabilirsiniz. Bu, notlarınızı daha görsel hale getirebilir.
Toplantı notlarınızı paylaşmak veya başkalarının katkıda bulunmasına izin vermek için dokümanınızı paylaşabilirsiniz. “Paylaş” düğmesini tıklayarak erişim izinlerini yapılandırabilirsiniz.
Toplantı sırasında ve sonrasında ek bilgiler veya düzeltmeler yapmayı unutmayın. Notlarınızı toplantı sonrası bir referans kaynağı olarak kullanmak için düzenli olarak güncel tutun.
Bu yöntemi kullanarak toplantı notlarınızı düzenlemek ve paylaşmak daha kolay olacak, böylece iş verimliliğinizi artırabilirsiniz.
Bu yazımızda Google Dökümanlar’ı temel bilgiler ile size aktarmayı amaçladık. Ancak platformun derinliklerini ayırmak için Google Dökümanlar’ı kullanarak deneyim kazanmanızı öneririz.
Konuyla ilgili detaylı bilgi için;
https://www.google.com/intl/tr_tr/docs/about/