Google Aramada Yeni Özellikler

Google, kullanıcıların hemen hemen her konuda bilgi toplamasına ve keşfetmesine yardımcı olan bir araçtır. Bu yönünü daha da geliştirmek ve en doğru sonuca ulaştırmak ve hatta kullanıcının aklına gelmeyebilecek ama faydası olabileceğini düşündüğü arama sonuçlarını da kullanıcının karşısına çıkarmak amacıyla yeni güncellemeler yapmaktadır. Google, görsel aramalar ile ilgili şimdilerde her zamankinden çok daha doğal olacak şekilde, kullanıcıların bilgileri daha sezgisel bir şekilde Google Lens yönlendirmesine yardımcı olmaya çalışmaktadır.

Google Lens ile görüntüler veya kamera kullanılarak her türlü arama yapılabilmektedir. Google Lens, Google tarafından geliştirilen ve sinir ağına dayalı görsel analiz kullanarak tanımladığı sonuçları getiren bir teknolojidir. Alışverişten, çeviriye ve yakınımdaki sorgularına kadar pek çok sonuca ulaşmaya olanak sağlamaktadır. Dünya genelinde kullanıcılar, istatistiklere göre her ay 8 milyardan fazla aramayı bu özellik ile yapmaktadır. Bu arama sistemine dahil olan çoklu arama (multi search), en doğal haline dönüştürülmeye çalışılmaktadır. ‘Doğal arama’ vurgusunun yapılmasının Google tarafından benzetilen sebebi; çoklu aramalarda resim çekerek, ekran görüntüsü kullanarak ve üzerine metin ekleyerek arama yapılabilmektedir. Doğal olarak bir şeye işaret ettikten sonra onun hakkında sorular sormaya benzemektedir.

Google Lens’in temel anlamda fotoğraflar ile ilgili ayrıntıları öğrenme veya işlem yapma üzerine olduğunu biliyoruz. Bu aracı aşağıdaki durumlarda kullanabiliriz:

– Giyim ve ev eşyaları: Benzer ürünleri ve bunları nereden satın alacağınızı bulabilirsiniz. Aşağıda da turuncu elbise örneği gösterildi.

– Barkodlar: Ürünlerin nereden satın alınacağı gibi bilgileri bulmak için barkod kullanabilirsiniz.

– Kartvizit: Kişinin telefon numarasını veya adresini kaydedebilirsiniz.

– Kitap: Özetini görebilir, yorumları okuyabilirsiniz ve yine alışveriş üzerine araştırma yapabilirsiniz.

– Etkinlik broşürü veya panosu: Etkinliği takviminize ekleyebilirsiniz.

– Önemli nokta veya bina: Tarihiyle ilgili bilgileri, açık olduğu saatleri ve daha fazlasını görebilirsiniz.

– Müzedeki bir tablo: Sanatçıyla ilgili ayrıntılı bilgileri okuyabilirsiniz.

– Bitki veya hayvan: Türü ya da ırkı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çoklu arama şu anda dünya çapında sadece İngilizce olarak mevcuttur ve ilerleyen zamanlarda 70’ten fazla dilde kullanıma Google Çoklu Arama sunulacaktır. Kullanıcılar, bu özellik ile turuncu bir elbisenin fotoğrafını çekip aynı elbisenin yeşil halini bulabilmek için metin sorgularına “yeşil” ifadesini ekleyebilmektedir.

‘Yakınımdaki çoklu arama’ sistemi ise sorguya eklenilen yemek, öge gibi resimlerin veya ekran görüntülerinin araması yapılmasının ardından hemen yakınınızda olan alışveriş deneyimi sunabilecek yerleri gösterir. Yerel ve yakınlardaki işletmeleri bulmak ve onlar ile bağlantı kurmayı sağlayan bir araçtır. Yakınımda çoklu arama, şu sıralar ABD’de İngilizce olarak kullanıma sunulmuştur.

Google görsel aramalardaki bir diğer önemli özellik de dil çevirileri olmasıdır. Google Lens ile metin çevirilerinin ötesinde resimlerin çevrilebildiği bir teknolojiye adım atılmaktadır. Google’ın açıklamasına göre artık çevrilmiş bir metin karmaşık görüntüler ile birleştirilebilmekte ve bu sayede daha doğal bir sonuç ortaya çıkmaktadır. Google Lens’in bu yeni çeviri güncellemesi ile kameranızı başka bir dilde film afişine doğrulttuğunuzu düşünürsek artık çevrilmiş metnin altındaki resimlerin üzerinde doğal ve gerçekçi görüntüsü ile yer aldığını görebiliriz. Kullanıcılar istatistiklere göre her ay yaklaşık 100’den fazla dilde görsellerde yer alan metinleri 1 milyardan fazla kez çevirmek için Google’dan yararlanmaktadır. Ayrıca tüm bu işlemler 100 milisaniye gibi çok kısa bir zaman içinde hızlıca yapılmaktadır.

Google’ın bu özelliklerine artık daha rahat erişmek de mümkün olacak. Ekran görüntüleriniz ile arama yapmak, metinleri kameranızla çevirmek, arama yapmak için mırıldanmak (sesli arama) ve daha fazlası için arama çubuğunun altında kısayollar yer alacak. Aşağıdaki görselde bu kısayolların nasıl gözükeceği ile ilgili örnek görebilirsiniz;

Google Kısayol

 

 

 

 

 

 

 

 

Google’ın en yeni güncellemelerinden biri – üzerinde çalışılmaya devam edilmektedir – kullanıcının aradığı sorguya yönelik daha detaylı sonuçlar gösterebilmektir. Arama yapan kullanıcının, ilgili fakat farklı bir konuda tekrar yeni bir arama yapmasına gerek duymayacağı şekilde benzer içerikler ve benzer arama sonuçlarını karşısına çıkartmayı hedeflemektedir. Bu özellik ile kullanıcı arattığı sorgu ile ilgili daha derin araştırma yapabilir, daha öncesinde aklına gelmemiş olan fakat Google’ın kendisine sunduğu farklı sonuçları inceleyebilir ve bakış açısını genişletebilir. Avantaj olarak da aratılan sorgu ve benzeri sorgular için sonuçlar hızlı bir şekilde bulunabilmektedir. Çünkü Google’ın hali hazırda var olan özelliklerinden biri de arama kutusunda sorguyu yazmayı bitirmeden alakalı içerikleri kullanıcıya gösteriyor olmasıydı. Şimdi bu özelliği sonuçlar kapsamında direkt kullanıcıya ulaştırmayı planlamaktadır.

Google Arama Sorgusu

Bu konuya örnek bir sorgu yapabiliriz. Örneğin Türkiye’ye ilk defa geleceğiz ve ‘’Aileler için Türkiye’de en iyi şehirler’’ araması yaptığımızı düşünelim. Burada bilinen sonuçlar genellikle Türkiye’de yer alan büyük şehirler olabilir. Fakat Google’ın güncellemesi ile Mardin’de veya Urfa’da tarihsel bir gezi olabileceği konusu karşımıza çıkabilir. Belki de aklımızda hiç tarihi bir gezi yapma planı yoktu. Fakat aile ile gezmek için harika bir yer olarak fikir verebilir. Daha da derine inmek istersek, Urfa’da yer alan Göbeklitepe’nin 3D haritada nasıl gözüktüğüne bakabiliriz. Aklımızda ilk etapta İstanbul veya İzmir gibi şehirler varken Google bakış açımızı geliştirdi ve farklı konulara ilgi duymamızı sağladı diyebiliriz. Google’ın açıklamasına göre içerik oluşturuculardan içerik de dahil olmak üzere arama sorgusuna yönelik en alakalı ve fayda sağlayabilecek bilgileri almaya çalışmaktadır. Özellikle şehir örneği vermemizin sebebi; şehirler gibi konular için o bölgeyi daha önce ziyaret etmiş kullanıcılardan görsel hikayeler ve kısa videolar, şehrin nasıl keşfedilebileceği, şehirde yapılabilecek şeyler, oraya nasıl gidileceği ve seyahatlerinizi planlarken bilmek isteyebileceğiniz diğer önemli hususlar hakkında ipuçları görebilmenizi sağlayacak olmasıdır. Bunu Urfa’da yaşadığını bildiğiniz birkaç sosyal medya kullanıcısının sosyal medya hesaplarında paylaştıkları içeriklerin takibini sağlamanız gibi düşünebilirsiniz. Fakat sosyal medyadan toplanılan bilgiden farkı, siz Urfa’yı araştırmak istediğiniz için o sayfaları inceliyorsunuz. Google, size daha önce düşünmemiş olabileceğiniz konuları göstermek istiyor. Tabi bu tip geniş kapsamlı bir arama yerine yüzeysel bir arama tercih ediyorsanız sonuçlarını merak etmediğiniz sorguları kaldırabilir veya geri plana itebilirsiniz.

Google, kullanıcıların konuyu daha iyi keşfetmeleri amacıyla metin, resim veya video formatlarından hangisi olursa olsun yani bilgi hangi biçimde gelirse gelsin, çeşitli kaynaklardan en alakalı içeriği göstermeye çalışmaktadır. Alakalı içerikler elbette SEO kapsamında da bakıldığında en üst sıralarda yer alacaktır fakat önceleri aşağıya doğru kaydırmaya devam ettikçe alakası azalan sonuçlar görülebiliyordu. Artık kaydırmaya devam ettikçe, aramanızla ilgili konulardan ilham almanın yeni bir yolunu görebilirsiniz. Örneğin, Urfa’da gezerken oranın kültürünü yansıtacak olan bir canlı müzik bulmayı hiç düşünmemiş olabilirsiniz. Bunu en ilgili sonuçtan benzer ilgili ve size fikir verebilecek olan sonuca doğru sıralamaya çalışmaktadır. Bilgiyi keşfetmenin bu yeni yolları, merakınızın sizi götürdüğü her yere yardımcı olmak için önümüzdeki zamanlarda sunulacaktır.

 

TEPE SEO Firması