Araçlar

Mağaza

E-Ticaret Trendleri

Son yıllarda dünyanın dijitalliğe doğru hızlı bir şekilde adım attığını ve adım atmakla kalmayıp oldukça büyük gelişmelerin yaşanmakta olduğunu biliyoruz. Bu gelişmelere, internet alışverişi odaklı baktığımızda kullanıcıların dijital dünyanın e-ticaret ayağı popülerleştikçe alışveriş alışkanlıklarında farklılıklar yaşandığı için değişimlerin kaçınılmaz olduğu görülmekte. E-ticaretten kısaca bahsetmek gerekirse, yeni girişimciler için veya uzun zamandır dijital ortamda ürün veya hizmet satışı gerçekleştiren iş sahipleri için avantajlı ve aktif bir gelir kapısı oluşturan, kullanıcıların ise en kolay ve hızlı bir şekilde bazı güvence çeşitleri ile alışveriş yapmasını sağlayan bir internet alışverişi methodudur.

Özellikle e-ticaret sektörünün gelişimi ve değişimi günlük yaşantımıza fazlasıyla etki etmekte. Bu etkinin farkında olan şirketler, e-ticaretteki değişimlere ve gelişimlere uyum sağlayarak, hedef kitlelerine yönelik ürün veya hizmet şekillendirmeleri yaparak e-ticaret trendlerini yakalamaya ve işletmelerinin başarısını korumaya yönelik adım atmaktalar.

Ürün ve hizmet alışverişlerinde kolaylık sağlaması sebebiyle e-ticaret sektöründen faydalanan fazla sayıda kullanıcı olduğunu söylemek mümkün. İstatistiksel araştırmalarıyla oldukça ünlü olan Statista’nın verilerine göre 2021 yılında 2 milyardan fazla insan dijital dünyaya adım attı ve alışveriş yaptı. Bu sayının 2022 yılının sonunda yapılacak olan araştırmada katlanarak artacağı öngörülmekte.

2022 yılı verileri açıklanmadan önce 2020-2021 yıllarının karşılaştırmasını yapabiliriz. 2020 yılının e-ticaret verileri ile 2021 yılının yalnızca ilk 6 aylık e-ticaret verilerini karşılaştırdığımızda %75.6’lık bir büyüme, e-ticaretin 1 yıllık süre bile geçmeden ne oranda geliştiğini göstermekte.

İşletmelerin E-Ticaret Trendlerini Takip Etmelerinin Önemi

Dijital ile ilgili olan her şey gibi e-ticarette de değişim, dönüşüm ve hız önemli bir faktördür. Zaman geçtikçe özellikle dijitale bağlı olan tüm unsurlar hızlı bir şekilde değişmekte ve dönüşmekte. Çünkü hem yeni yöntemlerin keşfedilmesi hem de kullanıcı beklentilerinin farklılaşması yeni trendleri kaçınılmaz kılmakta. Teknolojik imkanlara göre şekillenen bu trendler sayesinde zaman ve kaynak tasarrufu da yapılabilmekte. Ayrıca e-ticaretten daha fazla faydalanmak ve gereken verimi alabilmek için de bu trendleri takip etmek her işletmenin boynunun borcudur diyebiliriz.

E-Ticaret

İşletme sahiplerinin e-ticaret trendlerini takip etmesi değişen kullanıcı beklentilerine ve ihtiyaçlarına karşılık vermelerini kolaylaştırır. E-ticaret alanında boy göstermeleri, satışlarını artırabilme ihtimallerinin büyük bir çoğunlukta olduğu hedef kitlelerine erişim sağlamak ve rakiplerine kaptırmamak ile ilgili fayda sağlar. Özellikle hedef kitleye kolaylıkla ve hızlıca erişim sağlanması konusunda dikkate değer bir faktördür. Çünkü konumu gereği işletmeyi ziyaret edemeyecek olan, uzak mesafede olan kullanıcılar o işletmenin web sitelerinden kargo vasıtasıyla alışveriş yapmayı tercih ederler.

Elbette yalnızca e-ticarette yer almak yeterli değildir. Yani bir e-ticaret pazar yerinde anlaşmalı olarak ürün veya hizmet de satılsa ya da işletmeye özel site kurulup orada da satış yapılsa her çeşitte de e-ticaret trendlerini takip etmek ve uygulamaya geçirmek potansiyel müşteriyi kaçırmamak adına önemlidir. Örneğin gelecekte e-ticaret için oldukça popüler olması öngörülen bir trend kargoların ücretsiz olmasıdır. Bu trende rakipleriniz ayak uydurabilirken, işletmeniz ayak uyduramazsa müşterilerinizi rakiplerinize kaptırmanız daha kolay hale gelebilir. Kısacası e-ticaret trendlerine ayak uydurmak, müşteriye de ayak uydurmak demektir. Çünkü bu trendlerin bir kısmını da müşterilerin arz-talep dengesi oluşturuyor diyebiliriz. Ücretsiz kargo örneğinden devam edersek, hangi tüketici kargoya belli bir ücret ödemek ister ki? İşte bu yüzden ‘trende uyum sağlayan müşteriye uyum sağlar’ diyebiliyoruz.

Geleneksel e-ticaret yöntemlerini yani bilineni uygulamak her zaman daha kolaydır. Fakat işletmeler e-ticaret trendlerini analiz edip, araştırıp uygulamaya başladıklarında aslında hem kendileri için yani satışları ve bilinirliği artırmak amaçlı bir yol çizmeye başlayabilirler hem de alışveriş sürecini kullanıcılar için daha iyi hale getirebilirler. E-ticaret trendlerinin takibi, bir yandan da hedef kazanca ulaşmaya yönelik bir işlemdir. Çünkü e-ticarette trend olarak geçen tüm konular mevcut bir işletmenin büyümesinde etki edecek faktörleri içerir. İşletme, trendlere ve gelişmelere yönelik attığı adımlarla dinamikliğini korur ve hedef kitlesine hitap etmeyi kolaylaştırır.

Ters açıdan incelediğimizde; Bir işletme ne kadar köklü ve başarılı olursa olsun e-ticaret trendlerinde aksiyon alamadığı sürece gerileme olanağı da yüksektir. E-ticarette güncel gelişmelere uyum sağlanmamaya devam edildiğinde bir süre sonra sektörde isim olarak da yavaş yavaş silinmeye başlanabilir. Bu durumu Nokia’nın hikayesine benzetebiliriz; Nokia bir zamanlar cep telefonu konusunda lider durumdayken rakip firmaların çoğalması, yeniliklerin takip edilememesi, başarıyı yakalamış oldukları eski usul sistemlere bir süre daha devam etmeleri sebebiyle yeni usul telefon model çeşitlendirmeleri gibi konularda başarıyı yakalayamamaları gibi etkenlerle iflasa sürüklenen bir duruma gelmişti ve Nokia’nın CEO’su iflaslarını şu şekilde belirtmişti: ‘’Hiçbir şeyi yanlış yapmadık ama bir şekilde yenildik.’’ Burada aslında yanlış yapılan en önemli şey çağın gerisinde kalmak olmuştu. Çünkü dijital dünyada kullanıcılar yeniyi, popüleri ve kendileri için en iyi olanı tercih ederler. Bu yüzden markayı korumak adına da trendleri takip etmekte yarar var. Bilinenden ayrılmak cesaret gerektirir. Cesur işletmelerin eninde sonunda diğerlerinden iyi ve farklı konumlara geldiğini biliyoruz.

Bir şirketin büyümesi, özellikle değişen trendler ve kullanıcı davranışları etrafında özel e-ticaret çözümleri geliştirmek gibi yeni gelişmelere uyum sağlama yeteneğine bağlıdır.

E-TİCARETTE 15 TREND

1- Fiziksel ve Dijital Kanallar Arasında Entegrasyon Sağlanması

E-ticaretin gelişimi fiziksel mağazaların kapatılmasına etki etmez. Hatta e-ticaret kanalları üzerinden işletmenizi görüp mağazanızı ziyaret etmek isteyen kullanıcılar da olabilir. Bu sebeple fiziksel kanal ve dijital kanalı bağlantılı şekillerde tek bir bütün olarak paylaşmak, kullanıcı için birçok iletişim ve etkileşim yolu açmak ve her kanaldan deneyim elde etmelerini sağlamak demektir. Bu aynı zamanda her kanaldan alışveriş yapabilecekleri anlamına da geldiği için işletmeye de kâr payı kazandırır.

2- Kişiselleştirilmiş Alışveriş İmkanı

Bazaarvoice’nin yaptığı bir araştırmada tüketicilerin %50’sinden fazlası için kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri satın alım sürecinde önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra işletme sahiplerinin de %74’üne göre kişiselleştirilmiş alışveriş deneyiminin müşteri ilişkileri tarafında güçlü bir etkisi bulunduğuna inanmaktadırlar.

Kişiselleştirilmiş alışveriş sisteminde tüketicilerin ihtiyaçlarına ve isteklerine yönelik ürünler veya hizmetler için yardım alması oldukça hoş karşılanmaktadır. Örneğin bir pantolon modeli arayan bir tüketici bir türlü istediği modeli bulamazsa yapay zeka sistemi kullanılarak tüketicinin aradığı modellere benzer modeller karşısına çıkartılabilir. Hatta e-ticaret pazar yerlerinin bunu sıklıkla yaptığını görebiliriz.

Kişiselleştirmeye farklı örnekler de özel paketlemeler, paket içinde kişiye özel notlar, özel e-postalar veya özel indirimler şeklinde de olabilir. Bu sayede tüketici, markanın ona ayrı bir değer verdiğini düşünebilir ve marka sadakati oluşturabilir.

3- Grup Alışverişlerine Uygunluk

E-ticaret platformlarının büyük bir çoğunluğu kullanıcılarına bire bir yanıt vermek üzere tasarlandığı için grup alışverişleri yapılamıyor. Gelişen dijital sistemler ile birlikte farklı ve kullanıcılara değer katabilecek çözümler sunulduğunda her zaman bu çözümleri sunamayan firmalardan her anlamda önde olmanız sağlanabilir.

Grup alışverişlerini daha iyi tanımlamak adına bir tasarım sitesi/uygulaması olan Canva’dan bahsedebiliriz. Canva, ücretsiz ve ücretli versiyonlarında birçok mecra ve konu için tasarım olanağı sunan, planlama ve şablon örnekleri konusunda da destek olan bir sistemdir. Ücretsiz versiyonunda kullanıcı, sistemi tek başına kullanabilir ancak ücretli versiyonunda farklı hesaplarla ortaklaşa kullanım sağlanabiliyor. Örneğin siz Canva Pro sürümünde işletmeniz için bir reklam tasarımı yaptınız diyelim, ekibinizdeki diğer kişiler sizden uzakta da olsa Pro sürümüne onları da dahil edebildiğiniz için reklam tasarımınızda düzenlemeler yapabilirler ve siz de elbette o düzenlemeleri görebilirsiniz. Bunun gibi hizmet veya ürün satan işletmelerde grup alışverişlerine yönelik ihtiyaçların giderilmeye başlanması yakın gelecekte e-ticaretin olmazsa olmazlarından olabilir.

4- Mobil Alışverişin İlerlemesi

Son yıllarda mobil cihazlardan yapılan alısverişlerdeki satış oranları önceki yıllara kıyasla (özellikle pandemi öncesi) artış göstermiştir. Mobil cihazlardan önce dijital ortamda yer alan birçok ürün veya hizmet de artık rahatlıkla mobil cihazlarda yerini almıştır.

Mobil Alışveriş

İşletmelerin mobil cihazlara entegre satışlar yapması potansiyel müşterilerinin kendilerine ulaşmasını kolaylaştırır. Mobil cihazlara uyumlu site tasarımları, SEO açısından da Google’ın sıralama faktörlerinde önem verdiği bir durumdur.

Mobil cihazların kullanımının artması ile doğru orantıda olan mobil cihazlardan yapılan alışveriş oranının yüksekliği, kullanıcılara erişilebilecek doğru aracı bize gösteriyor. Kullanıcılara yönelik e-ticaret deneyimini olumlu hale getirmek için çevrimiçi mağazanızın mobil kullanımını kolaylaştırmak için optimizasyon sağlamanız gerekiyor.

Geçtiğimiz 2021 yılında e-ticaretin %40’lık bir oranı mobil cihazlardan yapılan alışverişler ile gerçekleştirilmiştir. Sadece mobil cihazlardan yapılan satış oranı 39.9 milyar €’dur.

Sonuç olarak; responsive tasarım şimdilerde e-ticaret trendleri arasında yerini almıştır.

5- Genç Tüketicilere Yönelik Çalışmalar

Pandemi süresince daha önce hiç yapılmadığı kadar çok e-ticaret üzerinden alışveriş yapıldığı tüm istatistiki verilerde mevcut bir bilgidir. Bu alışveriş oranının artışına yol açan en büyük kesim genç tüketicilerden oluşuyor. Her yaştan insanın artık e-ticarete vakıf olduğunu biliyoruz fakat genç tüketicilerin online alışveriş yapmak ile ilgili daha hevesli davrandıkları ve alışveriş yapacakları cihazları çok daha aktif kullanabilmeleri sebebiyle genç tüketici grubunun en fazla alışveriş yapan kesim olduğu bilinmektedir.

Yapılan bir anket sonucuna göre genç tüketici grubundan 18-34 yaş aralığındaki her üç tüketiciden ikisinin (%67 oranıyla) pandemi öncesine kıyasla e-ticarete daha fazla harcama yaptıkları ortaya çıkartılmıştır. Aynı ankette 35-54 yaş aralığındaki tüketicilerin çevrimiçi alışveriş artışı %57 iken, 55 yaş üzeri tüketicilerde bu oran %41’dir.

Anket sonuçlarına bakarak da bir işletme sahibi şunu anlayabilir; Genç nesli öncelik hedef grubuna ekleyerek onlara yönelik gelişimleri ve iyileştirmeleri yapması gerekmektedir. Çünkü en fazla alışverişi gençler yapıyor.

6- Sürdürülebilir Alışveriş Deneyimi

Günümüzde tüketicilerin iklim ve çevre sorunlarına daha fazla bilinçli hale geldiklerini ve ekolojik sistemde bilinç seviyelerinin artmasının mantıklı bir durum olduğunu görebiliyoruz. Çünkü küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunlar dünyanın her yerini ve her tüketiciyi etkileyen durumlardır. Tüketiciler mümkün oldukça çevreci davranmaya ve sürdürülebilir alternatiflerde ürün veya hizmetlere yönelmiş durumdalar. Bu sebeple tıpkı kendileri gibi firmalardan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar.

Bunlara örnek olarak çevre dostu ambalajları verebiliriz. Plastikten olabildiğince kaçınan tüketicilere marka kimliğinizin onların yanında olduğunu göstermek amaçlı olarak eğer ürün satışları yapıyorsanız ambalajlarınızın çöpe atıldığında doğaya zarar vermeyecek formatta tasarlandığını belirtebilirsiniz.

Sürdürülebilir Alışveriş

Bir araştırmaya göre 10 çevrimiçi alışveriş tüketicisinden 4’ü çevre bilinci ile satın alım sürecinde etkilendiğini belirtmiştir. Bu oranda bir müşteri potansiyelini çevre dostu olmayarak kaçırmak istemezsiniz. Aynı zamanda yaşadığımız dünyayı sevmek ve değer vermek ile ilgili olan bu süreçte e-ticaretinizi yöneterek diğer firmalardan farklılaşabilirsiniz.

Buna istinaden, sürdürülebilir ve çevreci alışveriş e-ticaret trendleri arasında yer almaktadır.

7- Bağımsız İşletmelerden Alışveriş Yapmak

Shopify’ın araştırmasına göre çevrimiçi alışveriş yapan tüketicilerin %57’si e-ticarette yeni markalardan alışveriş yapmaya istekli olduğunu söylemiştir. Özellikle bağımsız ve yeni işletmelerden alışveriş yapan kullanıcıların %37’si de pandemi sürecinden önceki dönemlere kıyasla daha fazla yeni markalardan alışveriş yaptıklarını belirtmişlerdir.

Tüketicilerin yarısından fazlasının bağımsız ve yeni işletmelerden alışveriş yapmayı tercih etmelerinin genel sebepleri; özgün ürünlere ilgi duymak, girişimciliği desteklemek ve iyi bir tüketici deneyimi yaşamaktır.

Örnek olarak; yeni, küçük ve bağımsız bir mum işletmesi, mumlarını satın alanlara özel bir kutu hazırlayarak yanına küçük hediyeler de eklediğinde (şeker, çikolata, jelibon vb.) ve zaten az sayıda müşterisi olacağı için her birine özen gösterdiğinde tüketiciler tarafından mum satan ve paketlemeye çok fazla özenemeyen işletmelere kıyasla daha fazla tercih edilir hale gelebilir. Hatta girişimcilik hikayesini, mum satmaya nasıl ve nereden başladığını da hedef kitlesine duyurursa bu da girişimciliğinin desteklenmesine yardımcı olacaktır. Daha önce tasarlanmamış farklı mum çeşitleri veya renk kombinasyonları tasarladığında ise özgünlüğü ile hem diğer küçük işletme olan rakiplerinden ayrılabilir hem de büyük işletmelerdeki tekdüze tasarımlardan sıkılan kitleye de kendini farklılaştırarak tanıtabilir.

8- E-Ticarette Yapay Zekâ Kullanımı

E-ticaret trendlerine çok hızlı bir şekilde katılan bir konu da yapay zekadır. Yapay zekanın kullanımı hem e-ticaret işletme sahiplerine kolaylık sağlaması hem de tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının evrilmesini sağlamasıyla gündemde uzun zamandır kalan ve kalmaya devam edecek bir durumdur. Bu konu ile ilgili içeriğimizi inceleyebilirsiniz: ”Yapay Zekanın SEO ile İlişkisi”

Yapay zekanın işletmeler tarafından da tüketiciler tarafından da kullanımının olumlu yanlarından biri, e-ticarette alınması planlanan ürünün canlı olarak görülememesi, denenememesi gibi sebeplerle -her ne kadar diğer kullanıcıların yorumları olsa da- endişe duygusu ile satın alımdan vazgeçme kararının olabildiğini biliyoruz. Yapay zeka kullanımın gelişmesi endişe duygusunun önüne geçebilir.

Yapay zekanın e-ticarette yaygınlaşması ve bir trendden ziyade bir zorunluluk haline gelebilecek olması beklentisi, bir pazarlama yöntemine çevrilerek ürünlerin daha fazla görselleştirilmesi ve kullanıcın sorularına yanıt verebilmesi kaynaklıdır. Tüketici taleplerinin ne ölçüde karşılanacağına dair gerçeğe en yakın fikri vermesi yakın gelecekte çok faydalı olacaktır. Yapay zekanın ürünleri canlı olarak görme hissine VR gözlük yardımcı olabilir. Yani sanal bir ürün modellemesi yapılabilir. Bu da işletmeler açısından müşteriyi ikna etme konusunda son derece etkilidir. Müşteriler açısından da merak ve endişelerinin büyük ölçüde giderilmesi ile ilgili bir etkiye sahiptir.

Yapay zeka kullanılarak tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları analiz edilebilir ve kişiye özel öneriler hazırlanabilir. Bu analizlerin bir sonucu olarak da ürün ve hizmet kalitesinde de geliştirmeler yapılabilir. Chatbot gibi özel sohbet robotlarına ağırlık verilebilir bu sayede daha hızlı ve daha uzun süre müşteri desteği sağlanabilir. Aslında sadece yakın gelecekte değil günümüzde de çoğu e-ticaret sitesinde Chatbot kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Sebebi ise müşterilerin iletişim kurmak istedikleri veya destek aradıkları zamanlarda rahatlıkla bir muhattap bulabilmelerini sağlaması ve 7/24 bu desteği sürdürüyor olmasıdır.E-posta pazarlaması ile ilgili olarak da yine kişiselleştirilmiş postalar hazırlanarak dikkat çekici bir pazarlama stratejisi izlenebilir.

9- Çok Kanallı Pazarlama ve Pazaryerleri

Çok kanallı pazarlama, farklı kanallardan e-ticaret işletmenizin tanıtımlarını yapmak ve satış imkanı sunmak ile ilgilidir. Örneğin hem kendi web sitenizin olması hem bazı e-ticaret pazar yerlerinde işletme hesabınızın olması ve oradaki panellerden de satış yapmanız kullanıcıların olumlu karşılayabilecekleri bir konudur.

Kullanıcıların karşısına her yerden çıkma imkanı işletmeler için de faydalıdır. Çünkü yalnızca e-ticaret pazar yerlerinde satış yapılması elbette güvenilirlik açısından değerlidir. Fakat eğer kullanıcı o pazar yerinden alışveriş yapma konusunda çekingen davranıyorsa size özel bir sitenizin olması kullanıcıyı o tarafa yönlendirebilir. Tam ters varyasyonda ise kullanıcı sitenizden alışveriş yapmak istemez ise e-ticaret pazar yerlerindeki işletme sayfanızdan alışveriş yapmayı tercih edebilir. Bu da kullanıcılara birçok farklı kanaldan ulaşmanızı sağlar.

10- Dropshipping ( Stoksuz Satış )

Dropshipping, e-ticaret yapan işletme sahiplerinin ürün stoğu yapmadan sitelerinde veya pazar yerlerinden satış yapabildiği bir kavramdır. Stoksuz satış olarak dilimize çevrilmiştir.

Dropshipping yöntemiyle satış yapan işletmeler XML tedarikçileri ve diğer türlü tedarikçiler ile anlaşmalar yapar ve tedarikçilerin satışını yaptıkları ürünleri kendi sitelerine veya pazaryerlerindeki mağazalarına ekletmektedir. Bu yöntemle satış yapan firmalar stok maliyetini sıfıra indirerek sipariş geldikçe tedarikçilerden satın alıp müşterilerine gönderimini sağlamaktadır.

Dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapılması masrafların en aza indirilmesi sebebiyle 2022 yılında e-ticaret trendlerinden biri haline gelmesi beklenmektedir.

11- Sosyal Medya Kanallarının Kullanımı

İşletmeler artık sadece web sitelerinden değil bazı sosyal medya kanallarından da ürün veya hizmetlerini tanıtarak satış yapabiliyor. Müşterileri ile sosyal medya kanalları kullanarak da iletişim kurmak güçlü bir etki alanı yaratmalarını sağlıyor. Büyük küçük farketmeden tüm işletmelerin satış ve marka bilinirliği amacıyla farklı sosyal mecralarda kendilerine ait bir veya birkaç sayfa olduğun görebiliriz. Bu sayfalar sayesinde e-ticaretlerinin yanında s-ticaret olarak adlandırdığımız sosyal medya ticareti de yapmış oluyorlar. ”Affiliate Marketing” başlıklı yazımızda sosyal medyadaki e-ticaret yönetiminin tanıtım kısmını inceleyebilirsiniz.

Sosyal medyadaki alışveriş olanaklarının gelişimi Facebook’un başlattığı ‘satın al’ ve Instagram’daki ‘check out’ butonlarının aktifliği sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu sayede sosyal medya da aslında yalnızca bir paylaşım platformu olmaktan çıkıp ek olarak e-ticarette yerini almıştır.

E-ticaretteki maksimum verim almanın bir diğer yolu olan sosyal medyadaki müşteri etkileşimi de e-ticaret trendleri arasındadır.

12- Görsel İçerikler

Görsellik; tasarımları, resimleri, fotoğrafları, videoları, dikkat çekici logoları vb. kapsayan bir konudur. Görselliğin önemi ise genel olarak fiziksel mağaza deneyimi yaşanılamamasından kaynaklanır. E-ticarette görsellik konusunu aktif olarak kullanan işletmelerin satışlarındaki artış, görselliği aktif kullanmayan işletmelere göre oldukça fazladır. Bir ürün de olsa hizmet de olsa satılan şey ile ilgili oldukça fazla, net, dikkat çekici ve farklı görseller kullandığınızda tüketicilerin soru işaretlerinin çoğuna yanıt vermiş olabilirsiniz. Bunun sonucunda görsel ticaret olarak adlandırdığımız kısım gerçekleşir yani görsellerin sayesinde ürün veya hizmet satışlarının artışı gerçekleşir.

Görsel ticaret sadece işletmelerin sattıkları ile ilgili kullandıkları görseller olarak düşünülmemelidir. Tüketicilerin oluşturdukları görsel etkileşimli içerikler, videolar, ürün yorumlarındaki fotoğraflar vb. bu ticaret modelinin içindedir.

Görsel ticarette son yıllarda fotoğraflar dışında en fazla kullanılan ve paylaşılan içerik türü de yukarıda reklam örneği ile bahsettiğimiz video içeriklerdir. Hatta son birkaç yılda birçok sosyal mecranın video içerikleriyle popüler olması diğer sosyal medya platformlarını da etkilemiştir. Bu da video içeriklerin her zamankinden daha fazla önem gösterilmesi gerektiği anlamına gelir.

Görsel Alışveriş

Bu özeni gösteren bazı firmalar canlı yayın, dijital tv, akış videoları vb. içerikleri oluşturmaktadır. Örneğin Watsons firması bazı influencerlarla haftada en az 1 defa olacak şekilde Instagram üzerinden canlı yayın açarak hem kullanıcılara bilgiler, hatta bazı konularda kısa eğitimler vermekte hem de ürün tanıtımlarını gerçekleştirmektedir. Bu da video içerik ile takipçilerini yani hedef kitlesini dinamik tutmaya yardımcı olmaktadır. Youtube’da, Facebook’ta, Instagram’da veya diğer platformlarda karşımıza sıklıkla çıkan video reklamlar da aynı zamanda görsel ticaret ile ilgilidir.

Görsel kullanımı, özellikle video içerik kullanımı her mecrada artık kullanıcıların dikkatini çekmeye yönelik ilerlemektedir. Bu sebeple hiç bir işletme geç kalmadan bu e-ticaret trendini yakalamalı diyebiliriz.

13- Ücretsiz Kargo ve Hızlı Teslimat

E-ticaret sitelerinde veya pazar yerlerinde kullanıcıların en çok dikkat ettiği unsurlardan birisi kargonun ücretsiz olmasıdır. Ücretsiz kargo faktörü kullanıldığında işletmelerin satış yapma imkanı daha da artacaktır. Çünkü tüketiciler sadece kargo ücreti sebebiyle bile yüklü miktardaki alışverişlerini iptal edebilmektedir. Bu durumun farkında olan bazı işletmeler de tamamen ücretsiz kargo yapmak yerine farklı bir alternatif ile belli bir ücretten sonra kargonun bedava olacağını belirtmektedirler. Örneğin Bershka’nın web sitesinde ‘’400.00 TL ve üstü tüm siparişlerde; ADRESE ÜCRETSİZ KARGO’’ yazmaktadır. Yani aslında müşteriyi 400 TL’lik alışveriş yapmaya yönlendirme yöntemi kullanmaktadır. Fakat şuna da dikkat etmek gerekir; müşteri sadece 100 TL’lik bir alışveriş yapmak istiyorsa bunun için kargo ücreti ödemek can sıkıcı bir hal alabilir. Bu yüzden herhangi bir ücret standardı olmadan ücretsiz kargo imkanı sunan firmalar daha fazla müşteriyi ellerinde tutabilirler.

Ücretsiz kargo dışında bir diğer konu da hızlı teslimattır. Özellikle yiyecek-içecek sektöründe hız çok önemli bir rol oynamaktadır. Ne kadar hızlı teslimat yapılırsa ve teslimat hızının tanıtımı yapılırsa o kadar çok tercih edilen bir işletme haline gelinir. Örneğin Domino’s firmasının 30 dakikada teslimat yapacağını ve 30 dakikanın üstüne çıkması durumunda pizzanın ücretsiz olacağı konusunu hepimiz biliriz. Domino’s bunu biraz daha geliştirmeye çalışarak Amerika’da tekerlekli bir robot ile teslimat denemelerine başladı. Bir diğer örnek firma da Wing ise Virginia’dan Christiansburg’a drone kullanarak teslimat yaptı. Kullanıcı sabırsızlığının önüne geçilebilmesi ve memnuniyetinin hat safhada tutulması amacıyla hızlı teslimat konusu üzerine devamlı çalışmalar yapılmaktadır.

E-Ticaret Kargo

Ülkemizden bir örnek ise Trendyol Yemek olarak verilebilir. İlk ortaya çıktığı zamanlardaki yavaşlığı son dönemlerde arza uygun olarak daha da hızlanmıştır. Fakat bunun elbette kuryenin can güvenliğini ve yemeğin lezzetini etkilememesi gerekmektedir. Çiçek Sepeti ile devam edersek ‘Aynı Gün Çiçek’ şeklinde bir düzenleme yaparak acilen çiçek gitmesi gereken kişilere o gün içerisinde belirli bazı çiçek çeşitlerini götürebiliyor. Bu da hızlı teslimat konusunda onu lider konuma getiriyor.

Ücretsiz kargo ve hızlı teslimat e-ticarette satış oranlarını oldukça artırabilen iki önemli trend olmaya devam ediyor.

14- Ödeme Yöntemlerindeki Değişimler

E-ticarette ödeme yöntemleri birkaç yıla o kadar çok değişecek ki şu cümlenin kurulduğuna hepimiz şahit olabiliriz. ‘’Bir zamanlar kapıda ödeme ve kredi kartıyla ödeme yöntemleri vardı.’’ Bu cümleyi görmemiz veya duymamız çok yakın bir gelecekte olabilir. Çünkü kripto paralar, coinler ve daha niceleri ile ödeme yöntemleri test edilmekte ve hatta bazı platformlarda başlamış bulunmaktayken e-ticarete de adım atması kaçınılmazdır.

Kriptoları da konu alan ödeme yöntemlerinin değişimi ile ilgili yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz: ”Web 3.0, Metaverse, Blokzincir ve NFT

15- SEO ve Google Reklamlar

E-ticarette değişmeyecek olan bir trend varsa o da SEO kullanımı ve Google Reklamlar’dır. SEO ve Google Reklamlar ile e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazar yerleri her zaman görünürlüğünü artırmaya devam edecektir. Öyle ki şuanda Google’a e-ticaret dışında veya e-ticaret kapsamında ne aratırsanız aratın üst sıralara çıkan tüm siteler ve sayfalar Google Reklamları ve SEO kullananlardır.

Web sitemizde yer alan Google Reklamlar ile ilgili ve SEO ile ilgili yazılarımız size e-ticarette ne kadar faydalı olduğunu gösterebilir.


SEO ile ilgili daha detaylı bilgi için: ”Adım Adım SEO Çalışması
Google Reklamlar ile ilgili daha detaylı bilgi için: ”Google Ads Reklam Yönetimi
Satış artırma yöntemleri ile ilgili daha detaylı bilgi için: ”Web Sitenizde Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?”

TEPE SEO Firması