Araçlar

Mağaza

Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?

SEO çalışmalarının en temel direklerinden biri anahtar kelime seçimleridir. Bu yazımızda anahtar kelime tanımı gibi anahtar kelime araştırması konulardan ziyade doğru anahtar kelime seçimine odaklanacağız. Çünkü ‘’Anahtar Kelime’’ başlıklı diğer blog yazımızda tanımsal, analiz açısından ve içeriklerde kullanımı gibi kısımlara yer verilmişti.

Doğru anahtar kelime seçmek web sitelerin sıralanmasında kilit rol oynar. Bir kullanıcı özellikle sizin web sitenizi aratmıyor ama sattığınız ürün veya hizmeti aratıyorsa, rakiplerinizden sıyrılıp kullanıcının karşısına çıkabilmek için en etkili silahınızdır.

Doğru anahtar kelime seçiminde 3 faktöre dikkat edilmelidir:

1- Arama Trafiklerine Bakarak Anahtar Kelimeler Seçmeniz Gerekir.

Anahtar kelime araştırmalarınızda Google ADS gibi kanallardan yararlanabilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizin ne aradığı veya neyi görmek istediğini öğrenebilirsiniz. Anahtar kelime araştırmalarınız ile hem kelime seçimi yapmanız kolaylaşır hem de arama hacimlerini baz alarak SEO çalışmalarını yürütme imkanı kolaylaşır.

Çok yüksek trafiği olan kelimelerde sıralanmak zor olacaktır. Ayrıca rekabet oranı da göz ardı edilmemelidir. Çok düşük veya hiç arama hacmi olmayan kelimelerden de uzak durulmalıdır. Çünkü hedeflenen organik trafik sağlanamaz. Bunlar yerine seçilen anahtar kelimelerin arama hacmi ortalama bir değere sahip olmalıdır. Özellikle satılan ürün veya hizmeti direkt olarak ilgilendirmesi gerekir. Rekabet oranının fazla olmaması ama getireceği trafiğin iyi olabilmesi de avantajlarındandır.

Örneğin; Bebek kıyafetleri satan ve dijital dünyada varlığını yeni kazanan bir işletmesiniz ve seçtiğiniz anahtar kelimenin ‘’bebek kıyafetleri’’ olduğunu varsayalım. Google ADS’den baktığımızda ’’bebek kıyafetleri’’ anahtar kelimesinin arama hacmi 33.100’dür. Google SERP sonuçlarında da karşımıza çıkan ilk sitelerin E-bebek, Trendyol, Civil, Hepsi Burada gibi uzun zamandır bu kelimeler ile ilgili SEO çalışmaları yapan ve daha büyük işletmeler olduğunu görebiliriz. Bu sebeple yaklaşık 30.000 gibi büyük bir değere sahip anahtar kelimelerde sıralanırken bu tarzda işletmelerin önüne geçmek epey zor olacaktır. Keza uzun uğraşlar sonucunda hatrı sayılır bir sıralama yakalansa bile arama sonuçlarında ilk sayfa ve hatta ikinci sayfa tamamen büyük işletmelerin olduğu bir alan olduğu için ‘’hatrı sayılır’’ sıralamanızda yakalanan trafik çok az olacaktır. Buna sebep olarak yapılan bir araştırmada kullanıcıların yalnızca %0.78’inin ikinci sayfaya geçtiği görülmüştür. Yani küçük bir matematiksel hesap yapılırsa 30000 kişiden yalnızca 234 kişi ikinci sayfaya geçer. Keza sizin işletmeniz 2. Sayfada bile olamayabilir. Çünkü seçilen anahtar kelime rekabeti yüksek bir kelimedir. Bu da elbette web siteniz için yeterli trafiği yakalayamaz.

anahtar kelime seçimi

Bu yüzden seçilen anahtar kelimenin yukarıda da bahsedildiği üzere farklı türevlerle araştırılması gerekir. Örneğin; ‘’yeni doğan erkek bebek kıyafetleri’’ kelimelerinin arama hacmine baktığımızda 1600 olduğunu görebiliriz. Bu da üstte bahsedilen büyük pastadaki küçük dilim değil, küçük pastadaki büyük dilimi alabilmeyi işaret eder. Bu kelimelerin uzun kuyruklu olması ile hem ”yeni doğan erkek bebek kıyafetleri” üzerine hem ”erkek bebek kıyafetleri” üzerine hem de ”yeni doğan kıyafetleri” gibi farklı varyasyonlardaki seçimlerde çalışılma olanağı sunar. Ek olarak rekabet olanağı da ‘’bebek kıyafetleri’’ seçiminden kat be kat daha azdır. Rekabet oranı düşük olduğu için üst sıralara çıkmak daha kolay olacaktır. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerin bir diğer önemi de kullanıcının arattığı sorguya yönelik tam ‘’niyet’’ belirtiyor olmasıdır. Yani ‘’bebek kıyafetleri’’ kelimelerini aratan kullanıcının hangi cinsiyet için veya kaç yaş için arattığı belirsizdir. Fakat uzun kuyruklu kelimelerde (Örn: erkek bebek kıyafetleri) spesifik bir arama olacağı için tam niyet anlaşılır.

Son olarak; ‘’siyah bebek kıyafetleri’’ anahtar kelimelerinin arama hacmi 40’tır. Bu gibi arama hacmi çok düşük kelimeler de size organik trafik sağlayamayacaktır. Bu yüzden çok yüksek veya çok düşük arama hacmi olan kelimelerle çalışılmamalıdır.

2- Anahtar Kelimelerin Arama Amacına Uygun İçerikler Kullanmalısınız.

Kullanıcılar arama yaparken genel olarak üç konu üzerinde durur. Bunlar; bir şey öğrenmek, bir şey satın almak veya bir web sitesini bulmak şeklinde sıralanabilir. Kullanıcıların hangi aramalarına hangi içeriklerinizle çıktığınız önemlidir.

Örneğin; kaykay satışı yaptığınız bir web siteniz var. Bir kullanıcı Google’da ‘’Kaykay nasıl sürülür?’’ gibi bir araştırma yaptığında niyeti direkt olarak kaykay satın almak değildir şeklinde yorumlayabiliriz. Bu yüzden bir blog yazınızda kaykayın nasıl sürüldüğüne dair bilgi verdiğinizde ve bu içeriğiniz için anahtar kelime çalışması yaptığınızda kullanıcılar aradıkları sorunun cevabını ana sayfanızda değilse de blog yazılarınızda bulabileceklerdir. Web sitenize kaykay sürüşünü merak eden kullanıcıyı çektikten sonra satış işlemi için gerisi tamamen pazarlama ve tanıtım faktörlerine bağlıdır. Bunun için ‘’Web Sitenizde Satışlarınızı Nasıl Artırabilirsiniz?’’ konulu yazımızı inceleyebilirsiniz. Özetle kullanıcıya şu tarzda bir mesaj iletilebilmelidir: ‘’Kaykayın nasıl sürüldüğünü içeriklerimiz sayesinde okudun, izledin veya dinledin. Eğer bir kaykaya ihtiyacın varsa ona da erişebilirsin. Bu blog sayfamızdan ayrılıp ürün sayfamızı inceleyebilirsin.’’

Bu konuya bir diğer örnek de ‘’neon kaykay’’ gibi bir arama ile verilebilir. Eğer neon kaykay çeşitlerini sadece rakip bir firma üretiyor ve satıyorsa kullanıcılar ‘’neon kaykay’’ araması yaptığında sadece o web sitesini/firmayı bulmak istiyorlardır. Arama hacmi ile örneğimizi detaylandırabiliriz; ‘’neon kaykay’’ kelimelerinin aylık olarak 1200 kişi tarafından aratıldığını varsayalım ve 1200 kişiden 1000 tanesi yukarıda bahsi geçen rakip firmanın web sitesini ziyaret ediyorsa buna özel arama denilebilir. Bu gibi özel aramalarda da arama hacmi ne kadar iyi olursa olsun web sitenizde satışı yapılmayan ürün veya hizmetler için sıralanmaya çalışmak mantıksız olacaktır.doğru anahtar kelimeler nasıl seçilir

Yine aynı örnek kelime ile devam edelim. Bu sefer amacı belirsiz aramalarda neler yapılabileceği konusunu ele alıyoruz: ‘’İyi kaykay’’ gibi bir aramada kullanıcı iyi ve kaliteli bir kaykay mı satın almak istiyor yoksa iyi kaykay nasıl olur, hangi ağaçtan yapılan kaykay daha kalitelidir tarzında bir araştırma sorusuna mı yanıt arıyor? gibi amacı net olmayan aramalarda Google ADS veya Ahrefs gibi yerlerden yardım alabiliriz. ‘’İyi kaykay’’ aramasını bu sitelerde arattığımızda en fazla trafik çeken siteler e-ticaret sitelerinin satış sayfalarıysa o halde ‘’İyi kaykay’’ aramasını yapan kullanıcıların büyük bir kısmının bilgi almak yerine satın almak istediklerini anlayabiliyoruz. Bu sebeple eğer kaykay satışı yapmıyor fakat bisikletler, patenler ve kaykaylar hakkında bilgiler verdiğiniz, tecrübelerinizi paylaştığınız blog yazınızla üst sıralara çıkmayı düşünüyorsanız ‘’İyi kaykay’’ kelimelerini unutmanız gerekebilir. Zira ordan trafik çekme olanağı satış sayfası olmadığınız için düşük olacaktır. Bu durumda çalışılması gereken kelimeler daha çok ‘’İyi kaykay nasıl olur’’ şeklinde amacı belli ve spesifik kelimeler olabilir.

3- Doğru anahtar kelimeyi seçtikten sonra sıralanma faktöründeki zorluk derecesini inceleyin.

Yukarıdaki ilk iki maddeye uygunluk göstererek doğru anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra bu kelimelerdeki sıralanma zorluğu derecesine bakmanız gerekir. Çünkü bazı kelimeler her ne kadar tam da istediğiniz gibi olmuş olsa da sizi üst sıralara çıkartırken çok uzun ve zorlu bir yol katetmenizi gerektirebilir. Daha kolay ve daha hızlı trafik yakalanabilecek kelimelere odaklanmak en iyisi olacaktır.

Kelimelerin zorluk derecesini SEO araçlarından bulabilirsiniz. Örnek olarak Ahrefs’te bir kelimenin zorluk derecesi ‘’KD’’ ibaresi altında sayılarla gösterilir. KD puanı ne kadar yüksekse, Google’ın ilk sayfasında sıralamak için muhtemelen o kadar fazla geri bağlantıya ihtiyaç duyulur. Düşük KD puanlı kelimelerin seçilmesi daha rahat bir şekilde sıralama kazanmanıza yardımcı olabilir. Aşağıdaki örnek görselden de görüleceği üzere ‘’seo’’ kelimesinde üst sıralara çıkmak 45 puanlık zorluk derecesine sahipken ‘’web site’’ kelimelerinde üst sıralara çıkmak 99 puanlık zorluk derecesine sahiptir. Bu durumda seçilen anahtar kelimeler içerisinde en az dereceyi alanlar ile çalışmalar yapmak mantıklı olacaktır.

anahtar kelime puanları

‘’Doğru Anahtar Kelimeler Nasıl Seçilir?’’ konulu yazımıza son olarak doğru anahtar kelimelerin doğru yerleştirilmesi konulu daha çok teknik bir anlatım içeren paragraf ile bitiriyoruz.

Seçilen anahtar kelimelerin devamlı olarak yazı içerisinde görünüyor olması kullanıcıyı rahatsız edecek bir durumdur. Mesela ‘’bitki çayının faydaları’’ gibi bir araştırma yaptığınızı ve bir siteye girdiğinizi varsayalım. Sizi, Bitki Çayının Faydaları başlıklı uzun bir metin karşıladı. Fakat ilk paragraf yani yaklaşık 50 kelime tamamen şu şekilde dizayn edilmiş; Bitki çayının faydalarına değineceğiz, bitki çaylarının faydaları nelerdir, bu yazımızda bitki çayının faydalarından bahsettik, bitki çayı faydalı mıdır… gibi farklı varyasyonlarda anahtar kelimelerin aynı yerlerde devamlı olarak kullanılmasının can sıkıcı bir duruma sebep verdiğini düşünebiliriz. Keza çoğu zaman da bu tarzda bir içerikle karşılaşıldığında ana konuya gelmeden önce kullanıcılar sayfaları terk edebiliyor ve dolayısıyla sayfaların hemen çıkma oranları da yükseliyor. (Hemen Çıkma Oranı ile ilgili yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.) Kullanıcılar daha keyif veren ve yorucu olmayan farklı sitelerde araştırmasını yapabiliyor. Bu örnek tamamen kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyecek bir faktördür. Kullanıcıların olumsuz etkilenmesi Google’ın da sevmediği bir durumdur. Sıralamalarda da düşüş yaşanmasını gerçekleştirebilir. Kullanıcılara böyle bir deneyim yaşatmamak için anahtar kelimelerin eklenebileceği özel alanlar mevcuttur.

Anahtar kelimeler, web site içeriklerinin heading 1 olarak formatlanmış ana başlığında ve yine heading 2, 3, 4 gibi formatlanmış diğer alt başlıklarında kullanılmalıdır. Ayrıca meta title ve meta description etiketlerinde, içerik içindeki linklerin anchor text’lerinde ve kullanılan görsellerin alt text’lerinde kullanılmalıdır. Son olarak sayfaların URL’sinde ve içeriğin ilk ve son 200 kelimesinde de anahtar kelimelerin kullanılması hem kullanıcının gözünü yormayacak, okumasına engel olmayacaktır. Hem de Google tarafından da sitenizin amacı anlaşılarak üst sıralara çıkartılması kolaylaşacaktır.

TEPE SEO Firması