Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Büyük bir ihtimalle SEO başlığını birçok kez duymuş ya da internette küçük bir gezinti yaparken aşina olmuşsunuzdur. Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization); sayfanızın sitenize daha fazla trafik çekmesi için Google’da ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olan işlemler bütünüdür.

arama motoru optimizasyonu

Sitenizdeki sayfalarınızı arama motorlarındaki aramalara göre tasarlayabilir ve geliştirebilirsiniz; bu durum, teknoloji trendleri gelişmeye devam ettikçe sürekli olarak değişen bir süreçtir. Daha önce yapmadıysanız, yararlı ve bilgilendirici olduğundan emin olmak için web varlığınızı bu yönde ayarlayabilirsiniz.

SEO ilk zamanlarında elbette bu şekilde değildi. İnternet’in ilk zamanlarında Google, siteleri her bir sitenin belirli bir anahtar kelimeyi kaç kez kullandığına göre sıraladı. Bu da “anahtar kelime doldurma” olarak bilinen bir uygulamaya yol açtı ve yüksek kaliteli sitelerin bile kolayca kaybolduğu bir ortam yarattı. Artık Google SEO için anahtar kelime yoğunluğuna göre site kalitesine öncelik veriyor.

Google Optimizasyonu

Bir arama terimi girdiğinizde, Google’ın algoritması, sayısız web sitesinden hangisinin sizin için en alakalı olacağını belirler. Daha sonra ilgili siteleri önem sırasına göre listeler ve size bir arama motoru sonuçları sayfası (search engine results page) olarak adlandırdığı sayfayı gösterir.

Google Nasıl Çalışır?

Crawling

Google sürekli olarak yeni veya güncellenmiş sayfalar bulmak ve kendi mekanizmasına eklemek için web’de arama yapmaktadır. Google, internet üzerindeki bağlantıları izleyen ve bulduklarını Google’ın sunucularına bildiren web crawlers olarak bilinen programları kullanır.

İndeksleme

Google’ın web crawlersları bir web sitesi hakkında bilgi verdiğinde,  dahili sunucu koleksiyonu, sitenin ana konusunu ve mesajını belirlemek için her sayfanın içeriğini analiz eder. Bu bilgiler Google’ın dizinine (indeksine) (arama motorunun sayfa sıralamasını belirlemek için kullandığı kaynak) girer.

google optimizasyonu

Sayfanızın belirli anahtar kelimeler için sıralanmasını istiyorsanız, web crawlersların bu kelimeleri fark ettiğinden emin olmalısınız.

Bunu oluşturmak için şunları yapmalısınız:

  • Kısa ve alakalı sayfa başlıklarını kullanma
  • Farklı konular için başlık kullanımları (H1, H2, vs.)
  • Google’ın video ve resim içeriğini işlemesine yardımcı olmak için alternatif metin veya resimlerin yerine gösterilen metinleri eklemelisiniz

Sayfanın içeriği hakkında ne kadar net olursanız, indeksleme işlemi o kadar doğru olur.

Sıralama

Birisi bir arama yaptığında Google, aşağıdaki gibi faktörleri göz önünde bulundurarak önce hangi sayfaların görüntülenmesi gerektiğini belirler:

  • Aramada kullanılan kelimeler
  • Kullanıcının konumu
  • Her sayfanın yaşı (eski veya yeni oluşu)
  • Web sayfasını oluşturanın uzmanlığı

SEO’nun devam eden en belirleyici zorluğu; sayfanızın güncel olduğundan, tasarım ve içeriğinde hedef kullanıcılara yönelik bir düzenleme yapılıp yapılmadığından emin olmaktır.

Arama Motoru Optimizasyonu’nu Neden Önemsemelisiniz?

Birçok insan artık internette bir şeyler arıyor ve bunu bu günlerde sıklıkla yapıyorlar. Arama motoru optimizasyonu başarısı bir işletme için son derece güçlü bir yön olabilir. Mavi ikinici el bir araç satıyorsanız, bölgenizde bir aracı olan herhangi birinin reklamınızı görmesi için (mavi araçlarla hiç ilgilenip ilgilenmeyecekleri) bir reklam alanı satın almayı mı tercih edersiniz yoksa dünyada arama yapanlar için “mavi araç satın al” kelimesine yatırım yapmayı mı tercih edersiniz. Muhtemelen ikinci şık! Çünkü bu insanların özel bir amacı var ve bunu almak için aramaya bu kelimeleri yazıyorlar.

İnsanlar işletmenizle doğrudan alakalı her türlü şeyi ararlar. Arama Motoru Optimizasyonu, bu insanlarla bağlantı kurmak ve sorularına cevap vermek, sorunlarını çözmek ve onlar için güvenilir bir kaynak olmak için daha da fazla fırsatın sizi beklediğini gösteren yegâne sebeptir.

Aramalarda Üst Sıralarda Görünme

Google ve diğer arama motorları 1990’lardan bu yana, arama motorları sonuç sayfalarında ilk olarak hangi sitelerin gösterilmesi gerektiğini belirlemek için algoritmalar kullanmıştır.

Bununla birlikte, bu algoritmaların öncelik verdiği parametreler zaman içerisinde oldukça fazla değişti. Web sitelerine anahtar kelime doldurma günlerinden bu yana Google, bir web sitesinin neyle alakalı olduğunu ve bilgilendirici olup olmadığını anlamak için her geçen gün daha çok çalışmaktadır.

Siteleri daha etkili bir şekilde sıralamak için tasarlanmış yeni bir güncelleme yayınladığında Google bu bilgiyi birkaç ayda bir ya da daha erken bir zaman dilimi periyodunda sunar. Google, web sitelerini sıralarken hala anahtar kelimeleri değerlendirir, ancak bu günlerde sitede verilen bilgilerin kalitesi çok daha önemlidir.

Google kaliteyi şunlara göre değerlendirir:

  • Arama terimiyle alaka düzeyi
  • Kaynağın uzmanlığı, yetkinliği ve güvenilirliği
  • Sitenin kullanılabilirliği
  • Tarayıcılar arasında mobil kullanım kolaylığı ve adaptasyon (uyarlama)
  • Sayfa yükleme hızı

Site dışı Arama Motoru Optimizasyonu Oldukça Önemli

Bu faktörlerden bazıları sayfa üzerindedir, yani web sitesini nasıl deneyimlediğinizin bir parçasıdır. Diğer unsurlar ise sizin sitenize bağlantı veren diğer siteler gibi sayfa dışı uygulamalardır. Sayfa dışı öğeler sitenizin sıralamasını yükseltmek için sitenizin itibarını güçlendiren en büyük arama motoru optimizasyonu prensiplerinden birisidir.

Sıralama faktörlerini sayfa içi veya sayfa dışı olmalarına göre sınıflandırmak etkili bir SEO stratejisi geliştirmenize yardımcı olur. Sayfa içi SEO ve sayfa dışı SEO, daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur, ancak bunları uygulamaya koymanın yolları oldukça farklıdır.

Artık Arama Motoru Optimizasyonuna (SEO) aşina olduğunuza göre, sitenizin sıralamasını ve görünürlüğünü artırmak için farklı yollar ve seçenekler tercih ederek çalışmalara başlayabilirsiniz. İçeriğiniz kitleniz için ne kadar değerli olursa ve sitenizin teknik yönlerini ne kadar çok optimize ederseniz sonuçlarınız da aynı oranda o kadar iyi olur.

TEPE SEO Firması